Доступність посилання

ТОП новини

Тігіпко в уряді Азарова: для реформ чи для іміджу


Сергій Тігіпко
Сергій Тігіпко

Київ – Президент запропонував Сергія Тігіпка, «бронзового чемпіона» першого туру виборів, на посаду віце-прем’єра з питань економіки, щоб створити реформаторський імідж нового уряду, вважають політологи. Сам новопризначений урядовець упевнений, що нова посада дійсно дасть йому змогу здійснювати економічні реформи.

Погодившись на посаду віце-прем’єра з економічних питань, Сергій Тігіпко пішов на свідомий ризик, але перед тим залучився обіцянкою Президента дати зелене світло економічним реформам заявив він сам на своєму першому брифінгу як віце-прем’єр.

«Я раніше говорив, що був проти такого варіанту коаліції. Але рішення вже є. Я мав вибір: чи йти в опозицію, чи робити справу. Перед цим ми не одну годину говорили з Президентом, передовсім, про майбутні реформи. Якщо вони відбудуться – я виграю, якщо ні – то програю і я, і країна», – заявив Тігіпко, який буквально ще кілька днів тому клявся, що ні за що не підтримає уряд, якщо його створюватиме неконституційна коаліція за участі депутатів не з коаліційних фракцій.

Що ж до конкретних реформ, то Тігіпко планує упродовж перших ста днів збалансувати бюджет, подолавши його дефіцит, залучити закордонних інвесторів в українську економіку та реанімувати банківський сектор. Довготермінова ж програма реформування, за словами віце-прем’єра, буде розроблена після того, як новий уряд вивчить ситуацію в країні, а закордонні експерти проведуть аудит української економіки.

Окремі призначення в новому уряді викликали стурбованість частини українських експертів. Ідеться, зокрема, про нового міністра економіки Василя Цушка, який не має досвіду роботи в уряді на економічних посадах. Попри це, Сергій Тігіпко запевняє, що новий уряд зможе працювати як єдина команда, в тому числі й у напрямі економічних реформ.

Тігіпка взяли в уряд для іміджу, а він погодився для уваги до себе

Заявлені віце-прем’єром реформи доцільні, але реалізувати їх швидко нереально, пояснює директор центру економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський.

«Багато з цих кроків треба розпочинати, але їх не вдасться зробити швидко – за сто днів переповнити країну інвестиціями. Щодо реформ треба дійти згоди в Кабміні, а потім у парламенті. Коли почнуть ухвалювати законопроекти, що передбачають реформи, ми зможемо оцінити ефективність уряду», – каже аналітик.

Зі свого боку, політолог Володимир Фесенко пояснює нинішній склад уряду не економічними, а іміджевими та лобістськими міркуваннями.

«Коаліція, яка сформувала уряд, має назву «Стабільність і реформи». Потрібна була людина, яка б сприймалася як реформатор. Тігіпко погодився. Друга причина: великий український бізнес зацікавлений у своїх представниках в уряді, зокрема, для того, щоб урівноважити Миколу Азарова. Не виключаю, що представники цього бізнесу змогли переконати щодо призначення Тігіпка віце-прем’єром з економіки і його самого, і Президента Віктора Януковича», – каже політолог.

Загалом експерти пояснюють, що третій за популярністю кандидат на Президента на минулих виборах погодився працювати з Януковичем, щоб зберегти увагу суспільства до себе під час паузи у виборчих перегонах.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG