Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-російська суміш і питання Євро-2012 у Львові


Львів – Урядовці-«регіонали» у вівторок інспектували підготовку об’єктів до Євро-2012 у Львові та області. Місто отримало фінансові гарантії від віце-прем’єр-міністра з питань Євро-2012 Бориса Колеснікова.

Оскільки Борис Колесніков до призначення на посаду віце-прем’єр-міністра з питань Євро-2012 відстежував підготовку українських міст до чемпіонату з футболу, то нині, побачивши найважливіші об’єкти на власні очі, був просто розчарований жахливою ситуацією з будівництвом стадіону.

Львів відстає, згідно зі встановленими графіками УЄФА, на 2 місяці у термінах будівництва спортивної арени. А тому перший матч на львівському стадіоні і футболісти зіграють не наприкінці липня наступного року (як планувалось, на відкритті стадіону), а радше у вересні.

Львів має невдалий проект стадіону


До Львова Борис Колесніков привіз велику групу міністрів, зокрема, економіки, фінансів, транспорту і зв’язку, регіонального розвитку, сім’ї, молоді і спорту. Делегація прибула навіть трішки раніше від графіку, ніде не запізнювалась. Міністри були мовчазними спостерігачами.

Уже через два тижні урядовці знову інспектуватимуть Львів, але спершу, до 25 березня, Міністерство регіонального розвитку має зробити експертизу проекту стадіону. Адже саме через те, що він виготовлений непрофесійно, і є зволікання з будівництвом спортивної арени, а ще амбіції кожного, хто причетний до цієї будови, беруть верх над здоровим глуздом, наголосив Колесніков. Щоб отямити усіх відповідальних за будівництво стадіону, від Кабінету Міністрів призначений наглядач, іноземець, який будував «Альянс арену» в Мюнхені. Саме ця людина, прізвище якої так і не назвали, консультуватиме львів’ян у всіх питаннях щодо будівництва стадіону.

До 30 березня генпідрядник, а це маріупольська компанія «Азовінтекс», має вирішити усі проблеми з проектно-кошторисною документацією. В іншому випадку його змінять, пообіцяв Борис Колесніков. «Якщо сьогодні від генпідрядника вимагати в чіткі терміни вкладатися з усіма роботами, то Львів, без сумніву, буде готовий до Євро-2012, і усі чотири українські міста також», – зауважив урядовець.

А ось ситуація щодо реконструкції аеропорту і будівництва терміналу, на відміну від стадіону, вразила урядовців позитивно. Щоправда, немає інвестора на будівництво терміналу. Експерти припускають, що, мабуть, інвестиційний клімат в Україні і став причиною того, що американський інвестор, який виграв конкурс на будівництво терміналу, відмовився вкладати гроші у нестабільну державу.

Інвесторів до Євро-2012 Україна так і не має

Урядовці наобіцяли міським і обласним чиновникам мало чи не золоті гори. Оскільки з інвесторами до Євро-2012 ніяк не складається, то усі важливі об’єкти фінансуватиме держава. Щомісяця Львів отримуватиме з бюджету 45 мільйонів гривень на будівництво стадіону. Також надалі без затримок фінансуватимуть реконструкцію львівського аеропорту. Адже без летовища європейського рівня місто не має жодних перспектив для розвитку.

Віце-прем’єр-міністр з питань підготовки до Євро-2012 Борис Колесніков каже, що новий термінал у львівському аеропорті і частину нової автодороги від кордону до Львова будуватимуть за державні кошти. Але при цьому створюватимуть умови для інвесторів. Поважні бізнесмени неодноразово заявляли, що найважливішою гарантією для них є економічна і політична стабільність у державі, коли закони діють не тільки на папері.

Українську мову Борис Колесніков знає

І ще пролунала багатообіцяюча цифра від урядовця-«регіонала»: мова йде про 3-4 мільярди доларів для розвитку інфраструктури, щоб допомогти Львову стати самодостатнім туристичним і культурним центром.

Водночас чиновники Львівської мерії у розмові зазначали, що їм сподобалась ділова і конструктивна нарада, яку провів Борис Колесніков.

Незрозумілою була лишень мова спілкування львівських посадовців із урядовцями: це була українсько-російська суміш. Мер Львова Андрій Садовий у розмові переходив на російську мову, як і начальник обласної адміністрації Степан Лукашик презентував об’єкт на якійсь двомовній суміші. І це при тім, що урядовці розуміли українську мову.

Борис Колесніков сказав, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, що знає українську мову, але не практикує нею з травня 1979 року. Тому йому швидше відповідати російською. А оскільки у Львові йому доведеться бувати тепер чи не кожні два тижні, то до Євро-2012 українську мову він таки має шанс вдосконалити, правда, за умови, якщо спілкуватиметься не лише з львівськими чиновниками.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG