Доступність посилання

ТОП новини

Смерть Тагіра Юлдашева, воїна «Аль-Каїди»


Тагір Юлдашев
Тагір Юлдашев

Прага – В Узбекистані вперше підтвердили смерть лідера так званого Ісламського руху Узбекистану (ІРУ) Тагіра Юлдаша, який був пов’язаний з терористичною організацією «Аль-Каїда». Він загинув у Пакистані внаслідок ракетного удару з американського літака-розвідника, інформує сайт ІРУ. Раніше повідомлення про смерть Юлдаша не один раз спростовували, в тому числі й минулого року.

Сайт Ісламського руху Узбекистану також повідомляє, що Юлдаш, відомий серед своїх прихильників під псевдонімом Мухамад Тагір Фарук, був убитий 27 серпня 2009 року, поблизу афганського кордону. Разом із ним було кілька його прихильників.

Юлдаш був близьким союзником талібів і «Аль-Каїди». Його вважають ключовою фігурою ісламських заколотів в Узбекистані, Таджикистан, і взагалі в значній частині Середньої Азії в 1990-их роках. Крім того, він воював в Афганістані.

Новий лідер руху Усмон Оділ так описав на сайті смерть Юлдаша: «Внаслідок ракетного удару американського шпигунського літака, минулого 1430 ісламського року, шостого дня Рамадану, після полуденної молитви в Південному Вазиристані Тагір Юлдаш разом з кількома братами-моджахедами відійшов як мученик».

У заяві ІРУ також мовиться про причину тривалого замовчування інформації про смерть Юлдаша: «Це було зроблено для того, щоб мусульмани не впадали у відчай, а невірні не тішились».

«Юлдаш загинув від серйозних поранень»

Минулого року на нашу радіостанцію зателефонував невідомий, який сказав, що він є охоронцем Юлдаша. Він повідомив, що Тагір Юлдаш загинув у західній частині Вазиристану, що межує з Афганістаном.

Охоронець також сказав, що Юлдаш загинув від серйозних поранень і що він втратив руку і ногу.

Однак пізніше на електронну пошту узбецької редакції Радіо Свобода надійшло аудіозвернення зі спростуванням інформації про загибель лідера Ісламського руху Узбекистану. Ба більше, секретар руху Абдул Фаттоха Ахмадій заявив тоді, що Юлдаш не лише живий, а й виступає з промовами в мечетях.

Як повідомляє сайт ІРУ, новим лідером Ісламського руху Узбекистану став один із відданих сподвижників і однодумців Юлдаша – Усмон Оділ. Новий емір уже заявив, що рух і надалі проводитиме джигад проти невірних.

Ісламський рух Узбекистану був заснований 1996 року, до його складу увійшли кілька релігійних партій і груп Узбекистану.

Спершу рух вважався емігрантською організацією. Згодом він оголосив про створення ісламської держави – Халіфату – на території всієї Середньої Азії, включно з Казахстаном, Киргизстаном, Таджикистаном, Узбекистаном і тій частині території Китаю, де проживають уйгури.

Державний департамент США включив Ісламський рух Узбекистану до списку терористичних організацій.
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG