Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі триває «полювання на відьом»


Затриманий учасник опозиційних акцій, Мінськ, 23 грудня 2010 року
Затриманий учасник опозиційних акцій, Мінськ, 23 грудня 2010 року

Мінськ – У Білорусі тривають репресії проти кандидатів на президента від опозиції, активістів їх штабів, опозиційних лідерів та незалежних ЗМІ. Досі немає жодних вісток від побитого кандидата на виборах президента 19 грудня поета Володимира Некляєва, до якого понад тиждень не допускають адвокатів.

У вихідні білоруські спецслужби буквально розгромили мінські офіси «Європейського радіо для Білорусі» та телеканалу «Белсат», які мовлять на Білорусь з території Польщі за гроші Євросоюзу. Конфісковано усе до остатнього мікрофона.

Журналісти зазначених ЗМІ вважають це помстою президента Олександра Лукашенка Європейському Союзові за різку статтю міністрів закордонних справ Чехії, Польщі, Швеції та Німеччини у «Нью-Йорк таймз» під заголовком «Лукашенко – лузер».

Обшуки, арешти, репресії…

Те, що відбувається у Білорусі, нагадує полювання на відьом, каже опозиція. Спецслужби приходять не лише в офіси, але й на квартири, проводять обшуки у активістів опозиції, правозахисників, молодіжних лідерів. Мінські тюрми переповнені, біля них стоять черги родичів арештованих з передачами для в’язнів.

Опозиціонерів знімають з потягів, зупиняють на кордонах. Так було заарештовано Сергія Марцалєва, довірену особу опозиційного кандидата Статкевича.

Сергій Марцалєв став 23-м фігурантом кримінальної справи про масові заворушення у Мінську 19 грудня, яку провадить КДБ Білорусі. По цій справі одночасно проходять 7 опозиційних учасників президентських перегонів, у тому числі кандидат Андрій Санніков та його дружина журналістка Ірина Халіп. Обоє перебувають у в’язниці КДБ. Соціальні служби вже приходили по їхнього трирічного сина Даніка, але баба та дід не дали забрати малого і тепер на вимогу властей оформляють опікунство над онуком.

Некляєв живий чи мертвий?

Дружина екс-кандидата у президенти поета Володимира Некляєва Ольга (зліва)
Дружина екс-кандидата у президенти поета Володимира Некляєва Ольга вже більше тижня не має жодних вісток від чоловіка. Сьогодні вона пішла зі скаргами до Генеральної прокуратури та КДБ Білорусі. Скарги прийняли, але ніяких відповідей пані Некляєва не отримала:

«Досі я не маю ніяких відомостей від чоловіка. Досі офіційно мені ніхто не підтвердив, що він перебуває в СІЗО КДБ. Ніхто зі співробітників КДБ мені не подзвонив, поштою теж не надіслали жодного повідомлення. Мого чоловіка просто ізолюють, думаю, що таким чином хочуть на нього тиснути».

Цілий тиждень до Володимира Некляєва не допускають адвокатів. Схоже, що, начебто, у КДБ його спеціально ховають від суспільства. Білоруські письменники, обурені таким ставленням до свого колеги, сьогодні подали до Генеральної прокуратури свою заяву:

«Володимир Некляєв був сильно побитий, а потім насильно вивезений з лікарні. У суспільстві поширюватися чутки, що він помер. Ми вимагаємо: покажіть поета. Ми хочемо знати, що Володимир Некляєв живий».

Ситуацію з Некляєвим відомий письменник Володимир Арлов назвав порушенням елементарних людських норм:

«Цілий тиждень близькі, рідні, друзі Володимира Некляєва не знають, що з ним. Це порушення не лише юридичних, а й гуманітарних норм. Ми хочемо дізнатися, живий Володимир Прокопович чи мертвий».

Адвокат Тамара Сідоренко, яка багато часу марно чекала на побачення з Некляєвим у черзі в СІЗО КДБ, все ж має надію, що це станеться хоча б до 30 грудня, коли добігає кінця час на винесення арештованому офіційного звинувачення.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG