Доступність посилання

ТОП новини

Янукович узаконить «копію прапора Перемоги»


Київ – Президент України Віктор Янукович пообіцяв, що підпише закон про використання червоного прапора під час святкових заходів до Дня Перемоги, як тільки документ надійде йому на підпис. Про це глава держави повідомив на прес-конференції під час перебування в Українському державному медико-соціальному центрі ветеранів війни у селі Циблі Київської області.

Віктор Янукович сказав, що цей закон ще не надійшов до Адміністрації Президента. «Як тільки надійде, я його підпишу», – зазначив Президент.

Він висловив переконання, що прапор, який майорів на Рейхстазі у 1945 році, є символом Перемоги.

Також він наголосив, що з цим прапором учасники Великої Вітчизняної війни йшли до Перемоги, тому, сказав Президент, він має використовуватись на свято разом із державним прапором.

Галичина проти тоталітарної символіки 9 травня

Депутати Львівської обласної ради ще 28 квітня на позачерговій сесії ухвалили рішення «Про неприпустимість використання радянської окупаційної символіки під час відзначення Днів пам’яті жертв Другої світової війни». Вони закликали Віктора Януковича ветувати ухвалений закон.

Водночас депутати рекомендували місцевим органам влади, підприємствам, установам та організаціям у День пам’яті жертв Другої світової війни не використовувати копії прапора Перемоги та будь-яку іншу радянсько-комуністичної символіку, «яка є наругою над пам’яттю жертв московсько-більшовицького та німецько-нацистського режимів».

Як зазначив у коментарі Радіо Свобода лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок, такі ж рішення ухвалили обласні та міські ради Івано-Франківщини, Тернопільщини.

На думку Тягнибока, узаконюючи використання радянської символіки 9 травня, влада свідомо провокує політичне протистояння. Адже на Західній Україні фактично немає родин, які б не зазнали репресій з боку радянського тоталітарного режиму.

Ухвалений парламентом і підписаний Януковичем закон про «прапор Перемоги», каже лідер «Свободи», можна не виконувати як незаконний документ. Це право надає громадянам Конституція України.

«Рішення про державну символіку, згідно із Конституцією, повинні ухвалюватися у Верховній Раді конституційною більшістю. А її при голосуванні зазначеного закону не було», – зазначив політик.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG