Доступність посилання

ТОП новини

Нові блоки Хмельницької АЕС будуть безпечніші за японські?


Хмельницька АЕС
Хмельницька АЕС

Київ – Проект нових енергоблоків Хмельницької атомної електростанції вдосконалено у частині підвищення їхньої безпеки, повідомив керівник проектно-будівельного підрозділу державного підприємства «Енергоатом» Володимир Бронніков. За його словами, 3-й і 4-й блоки ХАЕС належатимуть до нового, третього покоління. Утім, українські екологи кажуть що безпечних атомних електростанцій не існує у світі. Крім того, заява про «третє покоління» є певним перебільшенням, запевняють вони.

Україна може стати лідером у атомній енергетиці, оскільки у проекті 3-го та 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС врахований досвід і Чорнобиля і японської Фукусіми, заявив Радіо Свобода генеральний директор підприємства «Атомпроектінжиніринг» Володимир Бронніков.

Відтак немає потреби наслідувати приклад Німеччини чи Італії, які відмовилися від подальшого розвитку атомної енергетики, запевнив він.

«Хмельницька АЕС, 3­-й та 4-й блоки – це третє покоління. Тобто це найнадійніше з усього того, що працює в Європі. Блоків такого рівня надійності та безпеки нині немає ніде у світі. Якщо світова спільнота, МАГАТЕ ухвалять якісь нові стандарти, ми, безперечно, доопрацюємо проект до тих стандартів, що існуватимуть у світі. Тим часом у Німеччині політики та населення розділилися, адже відмова від атомної енергетики їм коштуватиме близько 1 трильйона євро. Такі вже оцінки з’явилися», – сказав Бронніков.

Йдеться про новітні пасивні системи безпеки, які в аварійній ситуації можуть охолоджувати реактор без участі людей і в умовах повного знеструмлення, пояснив директор «Атомпроектінжиніринг».

Коли 5 енергоблоків не використовуються, абсурдно будувати нові – Хмара

Утім, українські екологи висловлюють сумніви у безпечності майбутніх енергоблоків. Конструкції, усередині яких мають розташувати нові енергоблоки, збудовані понад двадцять років тому, нагадав експерт із питань енергетики Національного екологічного центру Дмитро Хмара.

Крім того, що недобудований і не законсервований свого часу об’єкт може бути пошкоджений, він не призначений для розташування новітніх систем безпеки, зауважив еколог.

«У даній ситуації, коли 3–4 блоки, а то й 5, постійно простоюють в Україні, не використовуються, будувати нові – це просто абсурд. Ці нові блоки просто не потрібні. Що ж до саме Хмельницької АЕС, то блок третьої генерації ще ніде у світі не побудований. Все, що буде будуватися, – це експеримент», – підкреслив Хмара.

Замість енергетичної незалежності ми посилимо залежність – Мартинюк

Крім того, проект добудови блоків ХАЕС не передбачає утилізації відпрацьованого ядерного палива, зазначив у коментарі для Радіо Свобода експерт, керівник громадської організації «Екоклуб» Андрій Мартинюк.

На його думку, без прорахунку вартості цієї складової процесу не можна передбачити економічний ефект від запуску нових енергоблоків.

«Уряд та «Енергоатом» хочуть збудувати 2 російські блоки, що будуть працювати за умовами росіян, виключно на російському паливі, протягом усього періоду експлуатації. Це одразу умова – купувати лише російське паливо. Замість досягнення енергетичної незалежності ми отримаємо ще більшу залежність. Щоб вимагати розташування ще однієї іноземної військової бази на території України, використовувати можна буде не лише ціну на газ, а й ціну на ядерне паливо», – наголосив Мартинюк.

Згідно з проектом, 3-й і 4-й енергоблоки ХАЕС коштуватимуть понад 30 мільярдів гривень. Експерти кажуть, що за умови фінансування у таких обсягах програм енергоефективності можна було б вивільнити енергії значно більше, ніж виробляється однією атомною електростанцією.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG