Доступність посилання

ТОП новини

У справі Тимошенко документи з нереальною датою – адвокат


Київ – Захист Юлії Тимошенко просить суд винести їй виправдувальний вирок. Відповідне прохання озвучив у перебігу дебатів адвокат Тимошенко Юрій Сухов. Зокрема, за його словами, не було встановлено суб’єкту злочину. Також адвокат нагадав, що згідно з результатами аудиту НАК «Нафтогаз» не лише не поніс збитків під час указаних подій, а й отримав пряму вигоду. Інший адвокат Тимошенко Олександр Плахотнюк заявив про чергове порушення прав сторони захисту суддею Родіоном Кірєєвим.

Захисник Юлії Тимошенко Юрій Сухов під час судових дебатів у «газовій справі» понад три години обґрунтовував свою позицію, і, зрештою, дійшов висновку, що державне обвинувачення не надало достатніх доказів провини колишнього Прем’єр-міністра.

Адвокат заявив, що слідчий Генпрокуратури Олександр Нечвоглод перекручував факти і перевищував владу при веденні «газової справи». Він також зазначив, що у тексті звинувачення підсудній ставлять у провину те, що вона чинила дії, котрі покращували імідж Кабінету Міністрів. Юрій Сухов наголосив, що слідчий не може давати оцінки діям уряду.

«Безумовно, я попросив виправдувальний вирок, адже немає підстав для переслідування Юлії Володимирівни. Більше того, даючи аналіз діям Прем’єр-міністра і Кабінету Міністрів України, слідчий сам перевищив свої службові повноваження. Адже відповідно до Конституції оцінку діям уряду може давати тільки Верховна Рада і, за певних умов, міг давати Президент. Слідчий не мав таких повноважень. Обвинувачення не може будуватися на твердженнях, які не може робити сам слідчий», – наголосив Сухов.

Низка документів у справі Тимошенко датована днем, якого не існує – Плахотнюк

Також захист Тимошенко вважає, що підписання газових угод у 2009 році не призвело до збитків НАК «Нафтогаз України». Про це сказав адвокат Олександр Палахотнюк. Він уточнив, що прибуток «Нафтогазу» за 2009 рік від надання послуг транзиту становив 4,2 мільярда гривень, що на 3,5 мільярдів гривень більше, ніж у попередньому 2008 році.

Крім того, Олександр Плахотнюк заявив, що головуючий у справі суддя Печерського райсуду Києва Родіон Кірєєв під час дебатів порушив норми законодавства, оскільки не дозволив говорити підсудній і надав слово спочатку її адвокатам.

«Сторона захисту, на наше переконання, могла сама встановлювати порядок, кому за ким виступати. Наш виступ в дебатах був побудований таким чином, що першою виступає Юлія Володимирівна, потім уже захисники, – зазначив Плахотнюк. – Але чомусь суддя вирішив зробити по-іншому. Якщо на переконання суду це є суворим дотриманням законності, то я тоді не розумію. Якщо хтось намагався таким чином збити нас з толку, я гадаю, це не вдалося».

Олександр Плахотнюк також додав, що низка документів у справі Юлії Тимошенко датована 31 квітня, якого немає у календарі. За його словами, зокрема, йдеться про протоколи огляду деяких документів і постанову щодо приєднання їх до справи. Адвокат сказав, що не вважає цю помилку технічною, оскільки вона не одноразова.

Чи допоможе Тимошенко законопроект Януковича?

Тим часом Президент Віктор Янукович вніс на розгляд Верховної Ради законопроект щодо пом’якшення покарань за економічні злочини. Кримінальна справа проти Юлії Тимошенко порушена за перевищення влади або службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки. Утім, у президентському законопроекті не передбачені зміни до пункту статті Кримінального кодексу, за яким судять екс-прем’єра. Про це свідчить уже оприлюднений текст законопроекту.

У свою чергу Голова Верховної Ради Володимир Литвин заявив, що народні депутати спробують розширити список осіб, на яких поширюватиметься дія запропонованого Януковичем законопроекту. Таку можливість не виключають і у фракції Партії регіонів, повідомив Радіо Свобода заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності депутат Володимир Олійник.

«Явно буде бажання внести пропозиції і розширити перелік цих статей. Але голосування покаже, що буде прийнято, а що, може, й не сприйметься депутатами. Тому що це не амністія, а лібералізація законодавства у тій частині, щоб бізнес наш не руйнувати. Якщо допущена помилка або правопорушення, хай краще заплатить», – вважає Олійник.

Дату розгляду президентського законопроекту у Верховній Раді ще не визначили. А дебати у судовому процесі проти Тимошенко мають продовжитися вранці у четвер виступами захисників.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG