Доступність посилання

ТОП новини

Влада посилює тиск на Тимошенко та Луценка


Київ – Податкова міліція почала розслідування чотирьох кримінальних справ щодо колишнього прем’єра Юлії Тимошенко, яка вже сидить за іншим звинуваченням. Відновлені справи стосуються роботи Тимошенко на посаді керівника корпорації «Єдині енергетичні системи України» у 1996–1997 роках. Про це повідомив депутат від БЮТ Сергій Власенко. Водночас судовий розгляд справи колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, який перебуває на стадії допиту свідків, переривається кожного засідання через те, що підсудному стає зле.

Юлії Тимошенко у слідчому ізоляторі вручили 4 постанови, 2 з яких датовані 2001 роком, а 2 інші – 2003-м, повідомив її захисник, депутат від БЮТ Сергій Власенко. За його словами, ці справи стосуються ухиляння від сплати податків та замаху на незаконне відшкодування податку на додану вартість.

Власенко зазначив, що у постанові про скасування рішення генпрокурора Святослава Піскуна щодо закриття справи проти Тимошенко в 2004 році не вказується юридична мотивація для поновлення справи. На переконання захисника, єдина мета таких дій прокуратури – не дати Юлії Тимошенко можливості взяти участь у парламентських виборах.

«За контрактом протягом року поставлявся природній газ в Україну. За позовом Державної податкової адміністрації, якою керував тоді пан Азаров, цей контракт було визнано недійсним. Відповідно до цього почалося: газ контрабандний, виручка перерахована незаконно, податки не сплачено… Зараз ці справи 1996–97 років реінкарнуються без будь-яких мотивувань. Ці справи порушувалися 2001 року, напередодні парламентських виборів 2002 року. Час минає – технології не змінюються», – сказав Власенко.

Колишній прем’єр перебуває в камері з серпня і тепер в Апеляційному суді оскаржує вирок Печерського районного суду, який минулого місяця засудив Тимошенко до семи років за перевищення службових повноважень.

Нас усіх можуть звинуватити і у космічному піратстві – Турчинов

Зміст кримінальних справ, реалістичність обвинувачення та дотримання процедури у разі, коли йдеться про опозиційних політиків, для прокуратури та суду не мають значення, вважає заступник голови партії «Батьківщина» Олександр Турчинов.

«Наші суди можуть прийняти будь-яке рішення. На жаль, нас усіх можуть звинуватити і у космічному піратстві. Зруйноване українське правосуддя може проковтнути що завгодно. Їм аби тільки отримати відповідний наказ і знайти аморальну людину, на кшталт Кірєєва, яка буде пітніти, тремтіти, але зачитувати папірці, які йому напишуть в Адміністрації Президента», – зауважив Турчинов.

Стан здоров’я Юлії Тимошенко різко погіршився, кажуть її соратники. Через болі у спині сьогодні вона не змогла зустрітися зі своїми захисником, повідомив Сергій Власенко.

Луценку зле, а прокурори доводять, що його водій був… водієм

Гіршає також здоров’я колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, який без вироку залишається за ґратами вже майже рік. Йому стало зле сьогодні під час засідання Печерського райсуду Києва. У перебігу допиту чергового свідка у справі адвокат колишнього міністра Ігор Фомін звернувся до суду з проханням оголосити технічну перерву у зв’язку з погіршенням самопочуття його підзахисного.

Суд допитав уже 35 свідків у справі, більшість із яких не змогла підтвердити версію слідства. Вони заявили, що не отримували від Луценка жодних протизаконних розпоряджень щодо працевлаштування водієм міністра Леоніда Приступлюка, у чому, власне, обвинувачують Луценка.

Державне обвинувачення вважає, що надані свідчення доводять провину підсудного, заявив прокурор Дмитро Лобань.

«Ми почули від цих свідків головне – що Приступлюк виконував функції саме водія, а по-друге, що тільки людина у контакті з міністром, тобто із Луценком, могла бути його водієм. Звідси відповідний висновок, що Приступлюк став водієм міністра внутрішніх справ Луценка зовсім невипадково. До цього він був його водієм під час перебування на посаді народного депутата України і ще раніше», – зауважив Лобань.

Через те, що Луценкові стало зле у суді, було оголошено перерву. Тим часом Державна пенітенціарна служба заявила, що стан здоров’я колишнього міністра «має тенденцію до покращення та перебуває під динамічним наглядом медперсоналу Київського СІЗО».

Крім того, Державна пенітенціарна служба наполягає на тому, що Юлія Тимошенко з власної необережності спровокувала загострення болю в хребті, і порадила їй менше гуляти.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG