Доступність посилання

ТОП новини

Знімати хвору Тимошенко у СІЗО протизаконно чи просто аморально?


Київ – Відео, що зображає умови утримання екс-прем'єра Юлії Тимошенко у Київському слідчому ізоляторі упродовж доби подивилися близько 100 тисяч користувачів. У мережі з’явилися два відеоролики, один з них зображає комфортне житлове приміщення, а в іншому можна побачити і саму Юлію Тимошенко, сімох лікарів та ще одне приміщення. Утім, захист Юлії Тимошенко стверджує, що зйомка не відображає дійсності. Про аморальність поширення такого відео заявляють і духовні особи.

Співробітники пенітенціарної служби поширили відео, в якому можна побачити приміщення, де нібито перебуває ув’язнена Юлія Тимошенко. Невідомий оператор зняв кімнату з хорошим ремонтом, двома ліжками, шафою й телевізором. На відео також видно ванну кімнату з душовою кабінкою і туалетом.

Помічник глави Державної пенітенціарної служби Ігор Андрушко підтвердив, що відео, яке з'явилося в інтернеті і зафіксувало лише деталі інтер’єру приміщення, – це зйомка камери номер 242 Київського слідчого ізолятора.

«Там декілька відео, я знаю, зараз. Я можу підтвердити, що без людей зняте приміщення – це приміщення камери, у якій раніше утримувалася Юлія Тимошенко», – запевнив Радіо Свобода Андрушко.

На іншому відео, яке поширили у всесвітній мережі, можна побачити і саму Юлію Тимошенко, яка лежить у ліжку, і людей у білих халатах, які прийшли оглянути ув’язнену. За словами Ігоря Андрушка, це камера номер 260, тобто палата медико-санітарної частини СІЗО.

«Це палата, де наразі перебуває екс-прем’єр. Це зняли співробітники пенітенціарного відомства. Відносно мети поширення у мене інформації немає», – повідомив Андрушко.

Це не камера, в якій перебувала Тимошенко – Власенко

Утім, захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко заперечує, що відеозаписи, які з’явилися в інтернеті, є зображенням камер слідчого ізолятора, де утримувалася колишня Прем’єр-міністр. Водночас він підтвердив, що на відео саме Тимошенко, і відзначив, що вважає протиправним, коли хвору людину знімають всупереч її волі.

«Це не камера, в якій перебувала Тимошенко. Юлія Тимошенко перебуває у стандартній камері, де лише свіжопофарбовані стіни. Я був у першій – камері номер 242 і в камері 260 – це друга камера, де вона зараз перебуває. Це приміщення площею близько 15 квадратних метрів, там два стандартних ліжка, старезні вікна, у яких були щілини, невеличкий стіл та дві табуретки. Я б радив Кузьміну переселитися у камеру СІЗО 242, і хай там сидить», – сказав Власенко.

Як відомо, перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін раніше заявляв, що екс-прем'єр перебуває у камері, в якій умови не поступаються номерам у деяких українських готелях.

УПЦ: Знімати і поширювати подібне відео – аморально

Тим часом синодальний відділ Української православної церкви з питань пасторської опіки у пенітенціарній системі вважає аморальним здійснювати подібні зйомки і поширювати відео без дозволу Тимошенко. Про це Радіо Свобода повідомив керівник відділу, протоієрей Віктор Яценко.

«Перемагає не мораль, а долар. Це кощунство. Є певні межі поводження і вихованості. Є певна особиста свобода будь-якої людини. Я вважаю, у таких випадках потрібна особиста згода людини на оприлюднення таких кадрів», – зазначив Яценко.

У свою чергу Сергій Власенко повідомив, що захист Юлії Тимошенко оскаржуватиме незаконні дії, пов'язані зі зйомками й поширенням відео. За його словами, адвокати вже готують заяви до Генпрокуратури, СБУ і Пенітенціарної служби.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG