Доступність посилання

ТОП новини

Вищий спецсуд визнав законним вирок Тимошенко у «газовій справі»


Микола Сірий, адвокат Юлії Тимошенко
Микола Сірий, адвокат Юлії Тимошенко
Київ – Вищий спеціалізований суд із розгляду цивільних і кримінальних справ визнав законним вирок екс-прем’єр-міністру України Юлії Тимошенко у «газовій справі». Висновки судів щодо провини Тимошенко в цій справі підтверджуються доказами, – йдеться у мотивувальній частині рішення Вищого спецсуду. Таким чином суд відмовив захисту екс-прем’єра в задоволенні скарги, щодо визнання рішення Печерського районного суду та Апеляційного суду Києва незаконними. Захист просив закрити справу за відсутності в діях Тимошенко складу злочину, але не сподівався, що вердикт буде відмінним від раніше ухваленого. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив адвокат Тимошенко Микола Сірий.

– На який вердикт суду Ви очікуєте?

– Це вже в даній ситуації не юридичне питання. Воно з очевидністю є політичним. Якихось ознак того, що будуть змінені попередні рішення, принаймні, я не спостерігав на слуханні в касаційному суді. Таке відчуття, що касаційний суд підтвердить рішення, які були прийнятті першою та апеляційною інстанцією.

– Чи є перспектива, що ця справа потрапить на розгляд до Верховного Суду? Адже теоретично така можливість лишається – що, за певних обставин, справу може розглянути і цей Суд.

– Перш за все ця справа (вердикт у ній), думаю, очікується в Європейському суді з прав людини. Очікується і громадянами України, і Європою.

Є багато підстав, щоб розглядати цю справу у Верховному Суді. Така постановка питання потребує надзвичайно кваліфікованого підходу, а ми не спостерігаємо такий підхід на рівні спеціалізованого суду
Микола Сірий
Теоретично, є дуже багато підстав для того, щоб розглядати цю справу у Верховному Суді. Така постановка питання потребує надзвичайно кваліфікованого підходу, а ми не спостерігаємо такий підхід на рівні спеціалізованого суду.

– Почався розгляд скарги Тимошенко в Європейському суді з прав людини. Чи може це якось вплинути на вердикт Вищого спеціалізованого суду України?

– Ні, безперечно. Якщо сьогодні оголошення, то це означає, що рішення вже складене, я думаю, підписане. Питання тільки полягало в тому, коли оголошувати. Тобто, вірогідно, було прийняте рішення оголошувати після того, як почнеться слухання в Європейському суді.

– А є в цьому якась внутрішня логіка?

– Юридичної – немає жодної. Інша – мабуть є.

Тим часом народні депутати від Партії регіонів наголошують на тому, що
влада жодним чином не впливає на рішення судів у справах Тимошенко.
А представники прокуратури заявляли, що адвокати екс-прем’єра не мають правових аргументів щодо її невинуватості й тому використовують аргументи політичні.

11 жовтня 2011 року Печерський районний суд Києва визнав Юлію Тимошенко винною у перевищенні службових повноважень під час підписання газових контрактів із Росією 2009 року й засудив її до 7 років ув’язнення.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG