Доступність посилання

ТОП новини

Сина колишнього президента Киргизстану відпускають у Лондоні під заставу


Максим Бакієв, архівне фото
Максим Бакієв, архівне фото
Міністерство закордонних справ Киргизстану підтвердило в понеділок Радіо Свобода, що сина скиненого президента країни Курманбека Бакієва, Максима Бакієва, затриманого в Лондоні минулого тижня, відпустили з-під варти під заставу до початку суду щодо його екстрадиції.

За даними МЗС, суд у Лондоні 7 грудня розгляне можливість екстрадиції Максима Бакієва до Сполучених Штатів Америки, які теж розшукують його.

Максима Бакієва затримали в Лондоні у п’ятницю у зв’язку з тим, що його розшукують Киргизстан і США, але про екстрадицію до Бішкека наразі не йдеться, бо Велика Британія і Киргизстан не мають угоди про це.

Про точну суть звинувачень проти нього у Сполучених Штатах не повідомляли; за даними МЗС Киргизстану, там ідеться про махінації з цінними паперами та інші економічні злочини.

У Киргизстані Максима Бакієва звинувачують у цілій низці злочинів: від корупції, фінансових шахрайств і вимагання до причетності до вбивства супротивників, до розстрілу майже 90 демонстрантів під час подій, унаслідок яких у квітні 2010 року була скинута влада його батька, і до фінансування міжетнічних заворушень на півдні Киргизстану в червні того ж року, в яких загинули, за офіційними даними, майже 900 людей.

Як вважають, він жив у Лондоні більшу частину часу від скинення Курманбека Бакієва. Максима Бакієва вже затримували у Великій Британії влітку 2010 року, але він звернувся з проханням про притулок, яке досі розглядали.

Сам Курманбек Бакієв і його брат Джаниш Бакієв, яких теж розшуковує Киргизстан за низкою звинувачень, після втечі з країни живуть у Білорусі, яка надала їм притулок і відмовляється видавати їх нинішній владі у Бішкеку.
XS
SM
MD
LG