Доступність посилання

ТОП новини

Вони всі втрьох робили все, щоб Оксана Макар померла – Катеринчук


Олександр Молодцов

Миколаїв – 20 листопада в Центральному районному суді Миколаєва відбулося чергове засідання суду у справі про вбивство та спалення Оксани Макар. Суд мав би винести остаточний вирок підсудним Євгенові Краснощоку, Максимові Присяжнюку та Артемові Погосяну. На попередніх слуханнях оголосили, що, імовірно, Краснощокові загрожує довічне ув’язнення, Присяжнюкові – до 15 років ув’язнення, а Погосянові – 14 років.

На подвір’ї Центрального суду зібралися журналісти місцевих, всеукраїнських та декількох зарубіжних ЗМІ.

Серед присутніх у приміщенні суду були: мати Оксани Макар Тетяна Суровицька, народний депутат Микола Катеринчук, представники захисту, обвинувачення та представники громадськості.

Прибув також німецький медіамагнат Рейко Опіц та мати одного з підсудних Лариса Погосян. Через велику кількість людей у холі суду пересуватись було важко.

Однак вирок суду у справі Оксани Макар не оприлюднили. Секретар повідомила, що суддівська колегія після наради оголосила, що розгляд справи буде продовжений.

Орієнтовно вирок підсудним Артемові Погосяну, Максимові Присяжнюку та Євгенові Краснощоку оголосять через тиждень, 27 листопада.

У коментарі для журналістів мати одного з підсудних Артема Погосяна Лариса Погосян не заперечувала часткової вини сина. За її словами, він мав би піти відразу і повідомити в міліцію. «Є вина, звичайно. Але не така, ані у вбивстві, ані в зґвалтуванні немає його вини», – зауважила вона.

При цьому мати Артема Погосяна висловила переконання, що конкретних обвинувачень немає, ступінь вини підсудних різний і сторона обвинувачених готова це захищати.

«Він повинен конкретно відповісти за те, що сам скоїв, – каже вона. – А за чужі вчинки відповідати не треба, це не 37-й рік».

Правозахисник не сумнівається у вині підсудних

Натомість правозахисник, який захищає інтереси потерпілої сторони, парламентар Микола Катеринчук у коментарі для журналістів переконував, що ступінь провини всіх трьох обвинувачених з’ясований. Позиція прокуратури, яка запропонувала суду саме такий ступінь покарання підсудних – довічний термін, 15 і 14 років – для захисту не зрозуміла.

«Та кваліфікація, яка присутня у матеріалах справи, абсолютно доводить провину всіх трьох, що відповідає санкціям на довічний термін ув’язнення, – наголошує Микола Катеринчук. – Вони всі втрьох бажали їй (Оксані Макар – ред.) смерті, і всі втрьох робили все, щоб вона померла».

Катеринчук також зауважив, що наразі ведеться своєрідна інформаційна війна, яка має на меті змістити акценти уваги суспільства від, власне, процедури оголошення вироку підсудним Погосяну, Присяжнюку та Краснощоку до особи матері Оксани Макар Тетяни Суровицької.
Це інформаційна війна, щоб «збити» увагу людей до самого вироку за вбивство і зґвалтування
Микола Катеринчук

«Це інформаційна війна, щоб «збити» увагу людей до самого вироку за вбивство і зґвалтування і замінити його на нісенітницю, яка не має ніякого стосунку до цієї справи», – наголосив Микола Катеринчук.

Тетяна Суровицька спростувала чутки

Раніше у місцевій пресі з’явилися повідомлення, нібито Тетяна Суровицька стала власницею двох квартир у Миколаєві. У середу сама ж Тетяна Суровицька назвала це нісенітницею і намаганням пустити неславу на ім’я її загиблої доньки.

«Для чого мені виправдовуватися? Я знаю, що це неправда, – обурюється Тетяна Суровицька. – У мене не було, немає і не буде! У мене є кімната, квартира, так, але вона в Лучі! У місці, де мешкаю я, моя мати і брат».

Раніше представники потерпілої сторони наполягали на вимозі довічного ув’язнення всіх трьох підсудних.

Зґвалтування і спроба вбивства Оксани Макар у Миколаєві 9 березня цього року сколихнуло громадськість не лише в Україні. Дівчину зґвалтували і намагалися спалити, однак вона боролася за життя протягом трьох тижнів. Майже відразу міліціонери затримали трьох підозрюваних, які сьогодні перебувають на лаві підсудних. Оксана Макар померла в Донецькому опіковому центрі 29 березня, куди її доправили на лікування. Справа набула резонансу і спричинила численні акції підтримки у багатьох містах України з вимогою справедливого розслідування і покарання винних. Слідство тривало понад півроку.

Наразі миколаївські судді продовжили розгляд справи Краснощока, Присяжнюка та Погосяна до 27 листопада.

Очікують, що через тиждень суд поставить крапку у скандальній справі про вбивство Оксани Макар.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG