Доступність посилання

ТОП новини

Сенат США затвердив нового директора ЦРУ


Ерік Голдер, архівне фото
Ерік Голдер, архівне фото
Сенат Конгресу США затвердив у четвер на посаду директора Центрального розвідувального управління Джона Бреннана. За нього проголосували 63 присутні сенатори, проти були 34.

У середу республіканці в Сенаті блокували затвердження Бреннана. Зокрема, сенатор-республіканець Ранд Пол вдався до тактики обструкції, відомої у США як «піратство» (filibustering): він виступав проти цієї кандидатури протягом 13 годин, завершивши свій виступ по півночі на четвер.

Незгоду в висуванням Бреннана багато республіканців пов’язують із застосуванням у зонах американських воєнних операцій безпілотних літаків проти підозрюваних у причетності до тероризму, зокрема, і проти тих, хто має громадянство США. Бреннан був одним із провідних ідеологів операцій безпілотників.

Цього тижня міністр юстиції США Ерік Голдер заявляв, що не може виключити застосування ударів безпілотників і проти американців, яких у США підозрюють у причетності до тероризму.

Кандидатуру Джона Бреннана висунув до своєї нової адміністрації президент Барак Обама. Попередній директор ЦРУ Дейвід Петреус подав у відставку в листопаді минулого року, коли викрилися його неналежні зв’язки з однією жінкою.

57-річний Джон Овен Бреннан нині є чільним радником президента Барака Обами з питань боротьби з тероризмом. Зокрема, він відіграв вирішальну роль у плануванні позаминулого року рейду, в перебігу якого був убитий на території Пакистану провідник терористичної мережі «Аль-Каїда» Усама бін Ладен.

До 2005 року Джон Бреннан уже пропрацював 25 років у ЦРУ, зокрема, в часи президента Джорджа Буша-молодшого він був директором Національного протитерористичного центру. Саме його називають автором програми використання безпілотників проти підозрюваних терористів. Він також висловлювався на захист особливо суворих, так званих «розширених», способів допитів підозрюваних у тероризмі. Цю таємну програму спеціальних методів допитів критики прирівнювали до застосування тортур.

Через ці суперечності навколо кандидатури Бреннана Обама не став висувати його на керівника ЦРУ під час свого першого президентського терміну.
XS
SM
MD
LG