Доступність посилання

ТОП новини

Справа Сноудена не посварить Росію і США?


Едвард Сноуден
Едвард Сноуден
США не приховують свого розчарування щодо надання Росією притулку Едвардові Сноудену. Білий дім навіть ставить під сумнів можливість візиту Барака Обами у вересні до Москви. Однак Держдепартамент США наголошує, що не варто перебільшувати вплив скандалу зі Сноуденом на російсько-американські стосунки. Геополітичні виклики примушують США та Росію активно співпрацювати, вважають експерти.

Білий дім офіційно висловив «надзвичайне розчарування» рішенням Росії надати тимчасовий притулок колишньому контрактникові спецслужб США Едвардові Сноудену. Представник Держдепартаменту США Марі Гарф підтвердила сумніви оточення президента Барака Обами щодо доцільності його поїздки до Москви на зустріч із Володимиром Путіним у вересні.

Однак у Держдепартаменті США наголошують, що не хотіли б, щоб «справа Сноудена» зашкодила відносинам із Росією в цілому.

«Я думаю, що ми і сам президент Путін дали ясно зрозуміти, що не бажаємо, щоб ця проблема негативно зачепила наші двосторонні відносини. Бо є чимало ділянок, де ми співпрацюємо, включно з Афганістаном, санкціями щодо Ірану, скороченням наших ядерних арсеналів. Таким чином, ми з обох боків дуже чітко дали зрозуміти, що ми хотіли б цю справу розглядали окремо, ми не бажаємо, щоб ці неприємності зачепили наші стосунки в цілому. Але вже сказано, що це дійсно невтішний крок», – сказала Марі Гарф.

Кремль надав притулок Сноудену насамперед із внутрішніх міркувань?

Кремль пішов у справі Сноудена на поступки перед своїми «антиамериканськими яструбами», вважають експерти. Так, російський політичний аналітик Юрій Федоров вважає, що Путін не захотів викликати на себе хвилю критики від «антиамериканських, реваншистських, псевдопатріотичних кіл». До того ж, на думку аналітика, свою роль зіграли й амбіції.

Багатьом політикам у Кремлі завжди хочеться якось зачепити, принизити США
Юрій Федоров
«Багатьом політикам у Кремлі завжди хочеться якось зачепити, принизити США, щоб нібито показати незалежність Росії. Тобто, наступити президентові Обамі на якийсь болючий мозоль», – зазначає Юрій Федоров.

Він також зауважує, що справа Сноудена стала закономірною випадковістю в момент наростання антиамериканських настроїв серед російських верхів. Крім цього, такий удар по США, сподіваються у Кремлі, продемонструє силу російської влади й ослабить опозиційні настрої.

Натомість Федір Лук’янов, прокремлівський редактор часопису «Росія у глобальній політиці», більше пише про те, як надання притулку Сноуденові може вплинути на позицію президента Барака Обами.

«Саміт у Петербурзі на початку вересня, де має зібратися «Група двадцяти», зрозуміло, відбудеться. І туди, я думаю, президент Обама приїде, оскільки це не російсько-американський міжнародний захід. Саміт двосторонній – російсько-американський, наскільки, як знаю, мав бути в Москві. І ось це, як мені здається, тепер під великим сумнівом», – зауважив Федір Лук’янов.

Він також вважає, що нова Холодна війна між США і Росією через Сноудена не розпочнеться. Адже США та Росія мають великі геополітичні виклики. США думають над створенням нового спільного ринку з Європою на противагу Китаєві, а Росія роздумує, що їй робити в ситуації наростання протистояння між Заходом і Сходом.

Над матеріалом працювали Василь Зілгалов і Андрій Шарий

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG