Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську почали водити екскурсії «шляхами українських письменників»


У Дніпропетровську почали водити екскурсії з «літературними місцями» – місцями, пов’язаними з життям і творчістю відомих українських письменників, а також класиків світової літератури. Про це у четвер на прес-конференції розповів краєзнавець, організатор пішохідних екскурсій по Дніпропетровську Антон Мухін.

За його словами, чотиригодинна екскурсійна програма розпочинається біля 2-го корпусу Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара: тут учасники передусім дізнаються про долю відомого письменника Олеся Гончара, який народився, жив і навчався в місті.

Також упродовж екскурсії розказують про молодшу сестру Лесі Українки, поетесу й громадську діячку Ольгу Косач-Кривинюк. Вона довгий час жила в Катеринославі, працювала дитячим лікарем у Лоцманці і була активним членом катеринославської «Просвіти».

За словами організаторів, учасники екскурсій також дізнаються про «найтаємничішого письменника ХХ століття», історика і розвідника Віктора Петрова.

«Про цю особистості знають не так багато людей. Він народився в 1894 році в Катеринославі і провів тут своє дитинство. Віктор Петров разом з Валер’яном Підмогильним, який також є вихідцем з Дніпропетровська, є «батьками » сучасного українського роману», – сказав Антон Мухін.

Крім того, відвідувачі екскурсії зможуть дізнатися про сім’ю Фадєєвих – Ган, про те, хто такий Юліуш Словацький, про поета і фольклориста Івана Манжуру та інших відомих літераторів.

«Також я розповім про приїзд до нашого міста Володимира Маяковського. Він був у Дніпропетровську кілька разів і тут з ним траплялися курйози: у нашому місті письменник захворів на грип і отруївся сосисками», – зазначив краєзнавець.
XS
SM
MD
LG