Доступність посилання

ТОП новини

«Елітні» школярі Харкова замість випускного віддадуть гроші хворим дітям


Харків – У Харкові більшість одинадцятикласників елітної Школи Бойка вирішили відмовитися від помпезного випускного вечора і віддати гроші на операції на серці маленьким хворим. Хоча деякі учні не згодні відмовитися від ресторанів та зірок на випускному.

Без гламуру, без зірок, без понтів – так обіцяють провести свій випускний вечір учні Харківської приватної авторської Школи Бойка. Кошти, які б могли витратити на ресторан, сукні та костюми одинадцятикласники зі своїми батьками віддадуть на кардіологічні операції маленьким діткам. Це певний виклик молодіжному середовищу, каже Радіо Свобода директор школи Олександр Макогон.

Ця акція спрямована не просто для збору коштів, а для того, щоб виховати у дітей інше ставлення до життя
Олександр Макогон
«Все ж ця акція спрямована не просто для збору коштів, а для того, щоб виховати у дітей інше ставлення до життя. Звісно, вони всі по закінченні школи Бойка мають вміти заробляти купу грошей. І головна моя мета була – показати, на що завтра ці гроші можна буде витратити, після того як вони придбають машину, дачу, квартири і всяку всячину. А зароблені кошти можна витрачати на поміч ближньому і на благочинність», – пояснює мотивацію благодійного випускного директор Навчально-виховного комплексу «Авторської школи Бойка» Олександр Макогон.

У Харкові цей навчальний заклад називають школою для мажорів. Олександр Макогон уточнює: тут є й діти батьків середнього статку, тому дехто з них казав: давайте дітям і ресторан організуємо, і на благодійність пожертвуємо.

«Лімузини й красиві сукні та костюми ви дасте своїм дітям тоді, коли вони одружуватимуться або виходитимуть заміж, і це буде їхнє свято. І там будуть уже зовсім інші кошти, до речі, зароблені самими дітьми, – так я казав, звертаючись до батьків. Тому гасло нашої акції «Почни своє доросле життя з того, щоб подарувати життя іншому», – зазначив директор приватної Школи Бойка.

«Через це ми не мусимо відмовлятися від красивої традиції випускного»

Двом майбутнім випускникам не до вподоби аскетичний випускний на природі. Леонід Фенштейн каже, що всі одинадцять років він мріяв, як буде веселитися на випускному вечорі, а тепер його, мовляв, збираються позбавити свята.

Я за ідею допомоги дітям, просто я вважаю, що через це ми не мусимо відмовлятися від красивої традиції випускного
Леонід Фенштейн
«Я за ідею допомоги дітям, просто я вважаю, що через це ми не мусимо відмовлятися від красивої традиції випускного. Парадної частини з костюмами і так далі. Я думаю, що можна поєднати приємне з корисним», – аргументує позицію одинадцятикласник Леонід Фенштейн.

Урочистості випускного харківському школяреві обходяться від шести до десяти тисяч гривень – все залежить від побажань класу та рішення батьків. Після дискусій два одинадцятих класи зрештою вирішили відмовитися від помпезного випускного, а заощаджені кошти передати на операції дитячому кардіовідділенню Інституту загальної та невідкладної хірургії Академії медичних наук України.

«Я мимоволі уявив собі, що подібне могло б статися і з моєю сестрою»

Підліткам була надана можливість побачити крізь скло наживо операції на серці малюків. Школярі зізнаються, що були зворушені й після цього їхні сумніви остаточно розсіялися.

Я був присутній на операції одинадцятимісячного малюка. А на той час моїй сестричці теж було одинадцять місяців. І я мимоволі уявив собі, що подібне могло б статися і з моєю сестрою
Олексій Чубук
«Я був присутній на операції одинадцятимісячного малюка. А на той час моїй сестричці теж було одинадцять місяців. І я мимоволі уявив собі, що подібне могло б статися і з моєю сестрою. І ще дужче проникся ідеєю врятувати кілька життів», – розповів учень одинадцятого класу Школи Бойка Олексій Чубук.

У дитячому відділенні кардіохірургії Інституту невідкладної хірургії щороку проводять до двохсот складних операцій. Лікарі раді ініціативі школярів. Тут навіть обіцяють знайомити з родинами, яким допомагатимуть юні меценати.

Якщо ми говоримо про критичні пороки, їм потрібна негайна допомога, це години, це навіть не дні і не тижні
Дарина Кулікова
«Якщо ми говоримо про критичні пороки, їм потрібна негайна допомога, це години, це навіть не дні і не тижні», – розповідає кардіолог дитячого відділення інституту загальної та невідкладної хірургії НАМНУ Дарина Кулікова.

Упродовж усього навчального року школярі збираються перформенсами, та іншими акціями закликати однолітків з інших шкіл Харкова долучитися до меценатства. А свій випускний планують провести на природі: вдягнуть джинси, футболки чи майки, насмажать шашликів і співатимуть під гітару.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG