Доступність посилання

ТОП новини

Львів’яни попрощались із Юрієм Вербицьким, якого вважають героєм


Похорон Юрія Вербицького, Львів 24 січня 2014 року
Похорон Юрія Вербицького, Львів 24 січня 2014 року
Львів – 24 січня Львів попрощався з Юрієм Вербицьким, якого невідомі 21 січня викрали з київської лікарні разом із громадським діячем Ігорем Луценком. Наступного дня тіло львів’янина знайшли в лісі під Києвом. У Львові Юрія Вербицького вважають героєм. Чоловік любив життя і гори.

Попрощатись з Юрієм Вербицьким прийшло дуже багато людей. І ті, хто його добре знав, і ті, хто про його зникнення і смерть довідався з новин.

– Я знав Юрія, бо це був мій клієнт і я його знав лише з гарної сторони. Він був альпіністом, дуже гарною людиною. Всі мої друзі, які ходять в гори, дуже близько і боляче сприйняли його смерть. Це пішла з цього світу людина, яка переживала за країну. Він, на жаль, опинився не у тому місці.

– Він поклав своє життя, як герой. Ми його поважатимемо як героя.

– Він не прийняв їхні умови, а прийняв смерть.

– Я його знала як добру людину. Бо тут мешкаю у Сихові, де і він, бачила його не раз. Я плачу.

– Постраждав львів’янин за нас всіх. Це була людина, гідна з почуттям свободи. Для мене він герой.

– Нам це близьке, бо в роки НКВС нашого дідуся закатували. І ніколи не могла подумати, що таке знову може бути, що так вбиватимуть, що роздягатимуть людей і виводитимуть на сніг. Це не по-людськи, – поділились львів’яни своїми почуттями, які переживають через втрату Юрія Вербицького.

Львів’янин любив життя і гори

51-річний львів’янин Юрій Вербицький – професійний альпініст, працював в Інституті геофізики Національної академії наук, закінчив університет «Львівська політехніка». Всі, з ким розмовляла про чоловіка, характеризували його якнайкраще.

Минулого тижня Юрій поїхав на Майдан у Київ, взявши зумисно відпустку. Бо вважав, що у такий складний для країни час має бути лише у столиці. 21 січня його і громадського активіста Ігоря Луценка викрали з Олександріївської лікарні у Києві. Його тіло знайшли в Бориспільському районі в лісі без документів, на одязі знайшли уривки липкої стрічки. Львів’янина, за розповідями Ігоря Луценка, дуже катували і саме від цих тортур він помер. Про це кажуть активісти Майдану, в цьому переконана і родина вбитого львів’янина.

Водночас правоохоронці стверджують, що смерть львів’янина «настала в результаті переохолодження». «Переліку ушкоджень від судмедексперта ще не отримали», пояснюють в МВС. На сьогодні відкрите кримінальне провадження за фактом убивства. Але досі не встановлено осіб, які вивезли і катували його.

Поховали Юрія Вербицького на Личаківському цвинтарі у Львові, де спочивають українські герої.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG