Доступність посилання

ТОП новини

ЄС шукає гроші Україні, а Росія кредитом шантажуватиме – Брок


©Shutterstock
©Shutterstock
Брюссель – Як очікується, у вівторок Україну має відвідати голова європейської дипломатії Катрін Аштон. Як стало відомо від неї напередодні, Європейський союз веде переговори зі США та міжнародними партнерами щодо можливої грошової допомоги Україні. Це ж підтвердив і голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. Втім, він зауважив, що не слід розуміти підготовку цієї фінансової підтримки як спробу схилити грошима офіційний Київ до можливого підписання угоди про асоціацію із ЄС. Тим часом у Європарламенті переконані: Росія своїм обіцяним кредитом шантажуватиме Україну та намагатиметься нею маніпулювати.

Голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу відкидає ідеї та припущення, що нинішні консультації між ЄС та США щодо грошової допомоги Україні – це намагання «купити» підпис української влади під угодою про асоціацію, документа, який у Вільнюсі відмовився підписувати торік нинішній президент держави Віктор Янукович.

«Україна постала перед дуже важкими викликами і ми обговорюємо з партнерами, як зробити для неї щось більше. Це робиться з огляду на допомогу українцям, якої вони потребують на шляху до Європи. Ми віримо, що саме цьому шляху більшість українців віддає перевагу. Однак Європейський союз не мав і не має наміру брати участь у торгах, чи платити Україні за укладення тісніших домовленостей. Угода про асоціацію – це вже велика допомога Україні, – додає Жозе Мануель Баррозу.

Росія за допомогою свого кредиту маніпулює Україною

Голова комітету із закордонних справ у Європарламенті Ельмар Брок підбив підсумки минулотижневого візиту його делегації до України. Називаючи ситуацію дуже загрозливою, він каже, що Росія за допомогою свого кредиту маніпулює Україною. На його переконання, отримання цієї допомоги кожні два місяці далі буде супроводжуватися новими умовами та шантажуваннями. Тому ЄС притримується своєї пропозиції.

«Гадаю, у цьому ми намагаємося дотримуватися наших можливостей та домовитися із МВФ щодо короткотермінового та довготермінового пакетів фінансової допомоги. Звичайно, це буде надане за умови структурних економічних реформ. Пан Янукович не погоджувався на ці умови, бо вважає, що це вплине негативно на його переобрання», – каже голова зовнішньополітичного комітету Європарламенту.

У середу ситуацію в Україні мають намір розглянути під час пленарного засідання Європейського парламенту. Наступного дня, у четвер за результатами дебатів євродепутати планують ухвалити спеціальну резолюцію щодо української кризи. Зауваження парламентарів наступного тижня вочевидь візьмуть до уваги міністри закордонних справ ЄС, які у Брюсселі на нараді також мають намір зосередитися на цій же темі.

Класичне російське втручання?

Ельмар Брок додає, що з огляду на тиск, який Кремль чинить на українців, всередині держави зростає спротив ідеї співробітництва з Росією.

«Це – класичне втручання у справи України, - каже він. – Ми, скориставшись нашими можливостями, маємо цьому завадити. Росія повинна припинити робити те, що вона робить, а саме: використовувати тиск через торговельну політику, щоб звернути Україну з європейського шляху. Це неприйнятно, однак, стається все частіше, тож миритися з цим не слід».

Зауваження резолюції, що має бути ухвалена парламентарями, наступного
тижня вочевидь візьмуть до уваги міністри закордонних справ ЄС, які 10
лютого у Брюсселі на нараді теж мають намір зосередитися на ситуації в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG