Доступність посилання

ТОП новини

Луганщина: два «народних губернатори» і наміри провести два «референдуми»


Захоплений проросійськими сепаратистами будинок СБУ в Луганську, 21 квітня 2014 року
Захоплений проросійськими сепаратистами будинок СБУ в Луганську, 21 квітня 2014 року
Луганськ – У Луганську сепаратисти обрали так званого «народного губернатора». Це зробили під час так званого «народного сходу». На ці збори приїхали делегати з різних міст області. Вони й вибрали «народного губернатора», а також вирішили провести «референдум», та не один, а відразу два. Все це робилося під російськими прапорами і під російський гімн. На Луганщині такій активності проросійських сил намагаються протистояти місцеві українські патріоти, але їхні акції розганяють. Люди скаржаться, що міліція не може, або не хоче їх захищати.

Так званий «народний сход» відбувся у захопленій будівлі СБУ в Луганську. Приїхали люди, яких нібито делегували міста та райони області на місцевих мітингах. Щоправда, коли проводили ці мітинги, чи у всіх районах, скільки там було учасників – чимало цих та інших подібних питань залишаються без відповіді. Втім, це не завадило «народним делегатам» обрати «народного губернатора». Ним став Валерій Болотов, він же – один із командирів так званої «армії південного-сходу».

Валерій Болотов – людина луганцям не відома. Про нього всі дізналися лише після захоплення будівлі СБУ. Болотов – уже другий «народний губернатор» на Луганщині. Першим проголосили лідера організації «Луганська гвардія» Олександра Харитонова. Нині Харитонов перебуває у СІЗО. Його затримала Служба безпеки за підозрою у сепаратизмі.

Також на цьому зібранні ухвалили рішення не визнавати центральну владу, оголосити Луганську область тимчасово автономною у складі України і непідконтрольною Києву до проведення «референдуму».

Проросійські активісти розраховують контролювати органи місцевого самоврядування та силові структури. Місцевий «референдум» хочуть провести 11 травня нинішнього року . На ньому пропонують розглянути два питання: або Луганська область буде автономною республікою у складі України, або Луганщина залишається у складі України на нинішніх умовах.

За задумом проросійських активістів, якщо жителі області виберуть автономію, відбудеться другий «референдум», на якому розглянуть питання входження Луганської республіки до складу Росії.



На такі «рішення» вже відреагувала прокуратура Луганської області й попередила людей, що всі їхні дії протизаконні.

Між проросійськими активістами відсутня єдність

На барикадах біля будівлі СБУ виникла сутичка між представниками «армії південного-сходу» і представниками іншої організації «народного ополчення Луганщини». Олексій Мозговий, який представляє «народне ополчення», має свій сценарій розвитку події. Він намагався переконати, що говорити про референдум зарано, поки не захоплено владу в районах і містах області. Адже на Луганщині активісти контролюють лише будівлю СБУ. Втім, представники «армії південного-сходу» та їхній лідер Валерій Болотов дотримуються іншої думки. У підсумку виник конфлікт – на барикадах ледь не дійшло до рукопашної.

Відчувається слабка організація серед сепаратистів – люди не завжди розуміють, що роблять. Один приклад: на столі, де йшла реєстрація на «народний сход», спочатку стояла табличка з написом «реєстрація народних депутатів», згодом жінки, які реєстрували, порадившись, замінили її на табличку – «реєстрація народних делегатів».

До Росії хочуть не всі

Поблизу будівлі СБУ в Луганську збирається у вихідний день щонайбільше 3-4 тисячі людей. Самі ці активісти нерідко скаржаться, що для півмільйонного міста цього замало. У Луганську та інших містах регіону проукраїнські патріотичні сили намагаються проводити контракції. Вони менш чисельні, ніж проросійські, але їх уже починають проводити там, де раніше такого не було.
У людей буди розбиті губи, розсічення брови. Крові було досить багато
Марина Люта

У промисловому місті Рубіжному в понеділок вперше відбулася така акція. Під українськими прапорами за єдність України вийшли в основному інтелігенція та студенти. Але все завершилося побиттям учасників цієї мирної акції. На людей напали невідомі із «георгіївськими стрічками».

«У людей буди розбиті губи, розсічення брови. Крові було досить багато. Наші хлопці почали відвозити людей у лікарню. Як мінімум 10 людей звернулися по медичну допомогу. Мого чоловіка схопили, побили і прив’язали до дерева і тримали так, поки не приїхала міліція. Ці люди підкинули йому ніж», – розповіла одна з учасниць події Марина Люта.

Офіційного підтвердження цієї інформації немає. У міліції лише звітують про постраждалого з боку правоохоронців. За даними очевидців, порядок під час заходу намагалися підтримувати 15 міліціонерів без спеціального екіпірування. Активісти кажуть, що міліція не може, або не хоче їх захищати. За словами Марини Лютої, люди в погонах зараз сидять забарикадовані у райвідділках і очікують на можливі штурми.

Янукович і Єфремов – на «дошці ганьби» луганських сепаратистів як «зрадники»

Про Віктора Януковича на мітингах біля оплоту проросійських активістів, будівлі СБУ в Луганську, практично не згадують. Більше того, фотографія Януковича висить на «дошці ганьби» під написом «зрадники», де розміщено ще кілька портретів регіоналів, в тому числі лідера регіоналів Луганщини Олександра Єфремова.

Якщо раніше на демонстраціях у Луганську ще намагалися скандувати: «Янукович!» «Янукович!». То тепер тут лише один політик у пошані – це Володимир Путін і постійно звучить: «Росія!» «Росія!»
У Луганську проросійські активісти проводять «народний сход»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG