Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську «народний губернатор» завагався із вимогами?


Самопроголошений «народний губернатор» Луганщини Валерій Болотов, 21 квітня 2014 року
Самопроголошений «народний губернатор» Луганщини Валерій Болотов, 21 квітня 2014 року
У Луганську новий так званий «народний губернатор» мав офіційно передати свої вимоги обласній владі. Напередодні проросійські активісти призначили «народним губернатором» Валерія Болотова – командира так званої «армії південного-сходу». Раніше висувалася вимога провести на Луганщині два місцевих референдуми, які б визначили статус області.

У Луганській області проросійські активісти й надалі утримують лише будівлю обласного управління СБУ та контролюють частину прилеглої території у центрі міста, де розташувалося наметове містечко.

У вівторок під будівлею Луганської ОДА журналісти, міліціонери, прихильники проросійських сил очікували на так званого «народного губернатора» Валерія Болотова. Він мав би передати обласній владі вимоги, але Болотов під будівлею ОДА так і не з’явився. Замість нього прийшов його представник, який заявив, що повністю вимоги ще не оформлені. Зараз над документом нібито працюють юристи, щоб ці вимоги мали законні рамки.

Раніше повідомлялося, що проросійські активісти розраховують провести місцевий «референдум» 11 травня нинішнього року. На ньому пропонують розглянути два питання: або Луганська область буде автономною республікою у складі України, або Луганщина залишається у складі України на нинішніх умовах. Якщо жителі області виберуть автономію, відбудеться другий «референдум», на якому розглянуть питання входження «автономної луганської республіки» до складу Росії. До проведення «референдуму» Луганщина визнана тимчасово автономною територіальною одиницею у складі України, яка не підпорядковується центральній владі.

Вимоги мають бути в рамках закону – позиція ОДА

В обласній адміністрації появу «народного губернатора» поки що не коментують. Там кажуть, що керівник області Михайло Болотських готовий розглядати умови проросійських активістів, якщо вони сформовані в рамках Конституції та інших законів.

Натомість є реакція СБУ і прокуратури. Служба безпеки розпочала кримінальне провадження за фактом проголошення «автономної луганської республіки» і обрання «народного губернатора». В СБУ такі дії розцінюють як посягання на територіальну цілісність України.

Два майдани шукатимуть спільну мову

Проукраїнські сили на Луганщині не сплять. Напередодні відбувся мітинг у місті Рубіжному. Однак мітинг розігнали невідомі люди з георгіївським стрічками. Як повідомляє міліція, під час сутички постраждали п’ятеро мітингувальнків і один правоохоронець. За даними міліції, вони отримали легкі тілесні ушкодження. Між тим, самі євромайданівці заявляють, що серед учасників мітингу за медичною допомогою звернулося у двічі більше людей.

У самому Луганську мітинги громадського сектору луганського Євромайдану проходять щодня. Відбуваються вони мирно, без сутичок. У вівторок на мітингу збирали кошти на висадження алеї дерев на честь Небесної сотні. Загалом же проукраїнські сили зараз активно опікуються допомогою військовим Збройних сил України, які перебувають на Луганщині.
Євромайдан у Луганську, 22 квітня 2014 року
Євромайдан у Луганську, 22 квітня 2014 року

Також, як стало відомо, у середу учасники громадського сектору проведуть зустріч із представниками тих людей, які перебувають під будівлею СБУ. Цю зустріч спробує організовувати викладач, відомий на Луганщині громадський діяч Сейфула Рашидов. Він розповів Радіо Свобода, що зустріч двох майданів відбудеться за участі представників ОБСЄ. Усі разом за одним столом будуть намагатися шукати спільну мову.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG