Доступність посилання

ТОП новини

«Стіна Коломойського» зупинить порушників, але не агресію Росії – експерти


Бізнесмен Ігор Коломойський, 4 жовтня 2011 року
Бізнесмен Ігор Коломойський, 4 жовтня 2011 року
Київ – Стіна на українсько-російському кордоні може бути ефективною за умов, якщо вдасться припинити бойові дії. Так експерти коментують ідею голови Дніпропетровської облдержадміністрації побудувати укріплену стіну на українсько-російському кордоні на ділянці Харківської, Луганської та Донецької областей. Наразі ж більш актуальним є будівництво на кордоні польових оборонних споруд та встановлення мінних полів, кажуть вони.

Побудувати на українсько-російському кордоні стіну завдовжки 1920 кілометрів – обнесену колючим дротом та оточену ровом – пропонує президентові голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський. Відповідний проект і техніко-економічне обґрунтування вже передали в адміністрацію президента. Вартість проекту близько 100 мільйонів євро, але фінансування беруть на себе благодійні фонди, запевняє заступник Коломойського Святослав Олійник.

В адміністрації президента оборонну-прикордонну пропозицію поки не коментували. Натомість військовий експерт Центру Разумкова Олексій Мельник вважає, що до ідеї будівництва стіни треба поставитися серйозно. За його словами, «пан Коломойський своїми попередніми діями довів, що він зазвичай не працює на власний імідж, а дійсно пропонує конкретні речі».

Досвід «дружби народів» через паркан

Проблеми із недружніми сусідами за допомогою подібної стіни вирішує Ізраїль. Керівник Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос зазначає, що «паркан проти терористів» дозволив Ізраїлю покращити ситуацію на кордоні з Палестинською автономією.

«Кількість проникнень на територію Ізраїлю дійсно серйозно зменшилася. І з точки зору безпеки ціна виконала свою функцією, хоча стала постійним елементом роздратування з палестинського боку», – зазначає експерт.

Водночас експерти наголошують, що українсько-російський кордон значно довший, ніж ізраїльсько-палестинський. Тож тут треба також говорити й про досвід функціонування стіни на кордоні між США та Мексикою, вважає депутат-ударівець Віктор Чумак, який понад 10 років прослужив на керівних посадах у Державній прикордонній службі.

«Якщо говорити про стіни на американсько-мексиканському кордоні, то там 2 патрульних на 50 кілометрів стіни і пункти пропуску десь так само – на 40-50 кілометрів. Сама 6-метрова стіна облаштована спеціальними технічними засобами, які дають можливість контролювати рух довкола стіни дистанційно, але мобільні групи можуть дуже швидко реагувати», – розповідає він.

На думку Віктора Чумака, «якщо Коломойський це робить, то треба від нього це приймати».

Стіна питання війни не вирішує – Чумак

Однак, така стіна може виконувати поліційно-прикордонні функції, але навряд чи може бути ефективною за умови, коли фактично тривають бойові дії. Стіна може зупинити незначні збройні групи, але навряд чи буде ефективною проти великих загонів із артилерією та бронетехнікою.

«Стіна питання війни не вирішує», – наголошує Віктор Чумак.

Тож зараз актуальнішим є зведення інженерних оборонних споруд на українсько-російському кордоні та встановлення мінних загороджень у місцях найбільш імовірного проникнення озброєних груп.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG