Доступність посилання

ТОП новини

«Південний потік» і «газова гра» Росії проти України


Георгій Ґотєв
Георгій Ґотєв
У Європі, в Україні та Росії останніми тижнями знову активно обговорюють газовий проект «Південний потік», який має вийти з російської Тамані, пройти дном Чорного моря і увійти в Болгарію. Потім одна гілка мала б піти до Сербії, Австрії та Словенії, а інша – до Греції і далі морем до Італії. «Південний потік» має обійти Україну, позбавляючи її транзитного статусу і мільярдів доларів зборів за транзит російського газу її територією. Проти «Південного потоку» наразі виступає Єврокомісія. Найактивнішим прибічником проекту і ключем до його реалізації є член ЄС Болгарія. Радіо Свобода розмовляло з коментатором впливового брюссельського видання EurActiv Георгієм Ґотєвим і першим запитанням було: чи розуміє він українців, які вважають «Південний потік» проектом «антиукраїнським»?

– Ну, цей проект є таким же антиукраїнським як і «Північний потік» – обидва проекти обходять Україну. Однак «Північний потік» будувався за інших обставин. Зараз у «Південному потоці» більше політики, в Україні відбуваються збройні сутички, а на міжнародній арені домінує атмосфера нової Холодної війни. Але ці проекти подібні, бо їхньою метою є обхід території України.

– Якщо проект «Південний потік» буде реалізований, чи можна стверджувати, що Україна припинить бути транзитною країною на шляху російського газу до Європи? Бо ж варто подивитись на цифри: транзитна потужність «Південного потоку» очікується на рівні 63 мільярди кубічних метрів газу, а цього року Україна прокачає 70 мільярдів кубів російського газу до Європи. Тобто, газового транзиту Україною, виходить, взагалі може не бути…

– Можливо так станеться. Однак, наразі достеменно невідомо, чи «Південний потік» таки буде побудований. А по-друге, чи він буде реалізований на повну потужність – це також велике питання. Бо якщо «Південний потік» вийде на плановану максимальну потужність, тоді на дні Чорного моря мають лежати аж шість паралельний газових труб! Давайте подивимось, що станеться, бо якщо морським дном прокладуть лише дві труби – тоді потужність становитиме десь 15 мільярдів кубічних метрів газу на рік. Тоді це означатиме, що Україна все ще буде транзитною газовою державою.

– Яким був вплив українською кризи на «Південний потік» – спочатку анексії Криму, а потім бойових дій на Донбасі? Чи Брюссель, виступаючи проти «Південного потоку», хоче аби Україна не програла на ще одному фронті – газотранзитному?
Це порушення європейського законодавства, коли підписувались міжурядові угоди Росії та кількох країн-членів ЄС, а також Сербії

– Я гадаю, що українська криза не мала великого впливу на хід політичного мислення щодо «Південного потоку». А от що мало вплив – так це порушення європейського законодавства, коли підписувались міжурядові угоди Росії та кількох країн-членів ЄС, а також Сербії, через територію яких проляже труба газопроводу. Тепер ці країни мають заново вести переговори з Росією щоб нові угоди відповідали законодавству ЄС. Ось головна проблема «Південного потоку»! У випадку ж Болгарії ми бачили початок будівництва, хоча ці важливі юридичні проблеми не були усунуті. Ось чому Єврокомісія розпочала юридичні процедури проти Болгарії. І решта країн-учасників проекту тепер дуже уважно стежать за тим, що станеться у випадку Болгарії. Бо ЄС буде робити все, аби ці країни не порушували його законодавства. Тому Болгарія буде полігоном аби продемонструвати що може Єврокомісія і які в неї потужності щодо впливу.

– Але, все ж таки ЄС не хоче аби Україна опинилася в ролі сторони, що зазнала ще однієї поразки від Росії?
Москва не може домовитись про нову ціну на газ із Києвом – бо Росія рекламує «Південний потік» як такий, що його конче треба збудувати!

– Я гадаю, що Росія грає своїми картами добре. Не доходячи компромісу з Україною у суперечці щодо ціни на газ, Росія зараз висилає Європі сигнал: краще у майбутньому обійти Україну. Тобто, Росія ніби каже Європі: Україна постійно перебуватиме у важкій ситуації, вона постійно перебуватиму в газових суперечках і, мовляв, усім буде краще і безпечніше, якщо російський газ буде надходити до Європи, оминаючи Україну. От тут, власне, і криється таємниця того, чому Москва не може домовитись про нову ціну на газ із Києвом – бо Росія рекламує «Південний потік» як такий, що його конче треба збудувати!

– А чим керується Болгарія, коли енергійно береться за реалізацію «Південного потоку»? Які основні мотиви болгарської сторони?
Багато хто підозрює велику корупцію, яка стоїть за цим проектом

– Якщо послухати болгарських офіційних представників, то вони кажуть, що цей проект є в національних інтересах Болгарії, що він принесе додаткові прибутки, створить нові робочі місця, і що він принесе Болгарії процвітання. Це те, що говорять офіційні заяви. Але багато хто в Болгарії стурбований вартістю проекту. Лише болгарська ділянка коштує понад три з половиною мільярда євро. І якщо порівняти вартість «Південного потоку» з подібними проектами – то вона зависока. Тому багато хто підозрює велику корупцію, яка стоїть за цим проектом. Тому є офіційна позиція уряду, а є позиція громадянського суспільства і опозиції.
Поширена думка в Болгарії, що уряд занадто підтримує російські інтереси хоча проект і без того має багато недоліків

І не випадково нинішній уряд Болгарії може впасти. Правляча партія соціалістів програла травневі вибори до Європарламенту і однією з причин поразки саме й був «Південний потік». Існує поширена думка в Болгарії, що нинішній уряд занадто підтримує російські інтереси хоча проект і без того має багато недоліків.

– В Україні поширена думка, що Болгарія занадто близька до Росії, що Росія, мовляв, має серйозні впливи на Болгарію і що Болгарія зовсім не бере до уваги інтереси України…
Деякі положення угоди з Росією про «Південний потік» є засекречені що має місце сильний запах корупції

– Той факт, що відносини між Болгарією та Росією є гарними – це треба вітати. Історично болгари вдячні росіянам за визволення з Османської імперії. На це треба дивитися з позитивної точки зору. Але багатьом болгарам нині не подобається, що деякі положення угоди з Росією про «Південний потік» є засекречені і що має місце сильний запах корупції. І хоча багато болгар мають симпатії до росіян, однак, на мою думку, ці симпатії не повинні реалізовуватись за рахунок України. І є багато негативних речей в цьому проекті, які не можна прикривати дружбою між народами.

– Все ж таки чи буде «Південний потік» реалізований. Які шанси того, що цей проект матеріалізується?
З економічної точки зору цей проект невигідний, несамоокупний

– Лідери країн ЄС зберуться на саміт 26-27 червня і обговорять енергетичну політику ЄС у світлі української кризи і потребу більшої енергетичної незалежності. І, звичайно, питання «Південного потоку» буде високо стояти на порядку денному саміту. Мені здається, що буде чітко заявлено, що будівництво газопроводу неможливо за умов порушення законодавства ЄС. Буде заклик до країн-учасниць «Південного потоку» наразі утриматись від його реалізації. Якщо всі суперечності з законодавством ЄС будуть усунуті, то за нормальних умов – якщо це бізнес-проект – немає проблем з його втіленням. Але не треба виключати й того, що з економічної точки зору цей проект невигідний, несамоокупний. Бо, як виглядає, він все ж таки дуже дорогий. І якщо країни Південно-Східної Європи почнуть отримувати газ з інших, неросійських джерел, то «Південний потік» постане перед великим знаком запитання. Не виключено, що реалізацію «Південного потоку» відкладуть на кілька років поки країни регіону вирішуватимуть щодо своїх пріоритетів в енергетичній галузі і ЄС також визначиться, що для нього означає мати спільну енергетичну політику.
  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG