Доступність посилання

ТОП новини

Близький Схід: убивства підлітків розпалюють становище


Президент Ізраїлю Шимон Перес виступає з промовою поруч з тілами загиблих підлітків, 1 липня 2014 року
Президент Ізраїлю Шимон Перес виступає з промовою поруч з тілами загиблих підлітків, 1 липня 2014 року

На Близькому Сході напружується становище після взаємних убивств єврейських і палестинського підлітків. Останнє з убивств хлопця-палестинця різко засудили в Ізраїлі, натомість за нього обіцяє помсту палестинське угруповання «Хамас», яке звинувачують у вбивстві єврейських хлопців.

Огидним назвав убивство 16-літнього палестинця прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу. Він наказав поліції провести ретельне розслідування, щоб «якнайшвидше встановити правду», сказав журналістам речник ізраїльського уряду Марк Реґев. Передаючи слова прем’єра, речник додав: «Він також закликав усіх не брати закон у свої руки і не перешкоджати розслідуванню».

Тіло хлопця, викраденого в середу на світанку, знайшли вже вдень у лісі під Єрусалимом. Як вважають, його вбили єврейські радикали, і це вочевидь була помста за скоєне напередодні вбивство трьох підлітків-євреїв, хоча остаточної впевненості в цьому ще немає.

Влада Палестинської національної адміністрації теж виступає зі схожими заявами. Речник її президента Махмуда Аббаса Набіль Абу Рудейна заявив:

«По-перше, ми засуджуємо викрадення ізраїльських поселенців і холоднокровне вбивство палестинського молодика. Ми вимагаємо, щоб прем’єр Ізраїлю засудив цей злочин після того, як палестинська сторона вже засудила вбивство трьох ізраїльтян».

Сторони обіцяють відплату

Але засуджує це офіційно визнана палестинська влада, а Ізраїль у вбивстві своїх хлопців, двох 16-річних і одного 19-річного, звинувачує іншу палестинську силу – радикальне ісламістське угруповання «Хамас», яке серед своїх головних цілей бачить знищення Ізраїлю. Це угруповання заперечує причетність, а за вбивство юнака-палестинця обіцяє жорстоко помститися.

Відплату вбивцям своїх юнаків обіцяє й Ізраїль. На їхньому похороні у вівторок прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу заявив:

«Хто б не був причетний до викрадення і вбивства, вони відчують наслідки. Ми не спочинемо і не розслабимося, доки не дістанемо останнього з них, хай би хоч як вони ховалися. Ми дістанемо їх усіх, навіть якщо це триватиме довго».

Троє підлітків зникли ще 12 червня. Їхні тіла знайшли 30-го.

Заворушення після вбивств

Повідомлення про обидва вбивства викликали масові демонстрації. Десятки тисяч ізраїльтян із усієї країни з’їхалися в вівторок увечері на цвинтар, де ховали вбитих, щоб ушанувати їхню пам’ять. А в Єрусалимі кількасот євреїв рушили вулицями із закликами «Смерть арабам».
А коли в середу стало відомо про вбивство палестинського юнака, сотні палестинців, які зібралися біля його дому, пішли громити східну частину Єрусалима, руйнуючи станції приміської залізниці. У сутичках із поліцією потерпіли понад 60 людей.

Убивство палестинця засудила й родина одного з убитих ізраїльтян. Його родичі заявили, що виправдання немає ніякому вбивству – «немає різниці між арабською кров’ю і єврейською кров’ю».

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG