Доступність посилання

ТОП новини

Донеччани неохоче йдуть в «ополчення», а «Стрєлок» пропонує контракти


Ігор Гіркін, один із лідерів донецьких озброєних сепаратистів
Ігор Гіркін, один із лідерів донецьких озброєних сепаратистів

Донецьк – Один із лідерів донецьких озброєних сепаратистів, російський полковник Ігор Гіркін (Стрєлков), відомий як «Стрєлок», пропонує створити «контрактну армію», адже донеччани неохоче записуються добровольцями в «ополчення». Водночас, у місті повзуть чутки про примусову мобілізацію та затримання чоловіків прямо на вулицях для роботи «на потреби фронту».

У сепаратистів нарешті визнали факт, що донеччани не хочуть добровільно записуватись в так зване «ополчення», хоча у місті є дуже багато зовнішньої реклами про мобілізацію, а також сепаратисти активно закликають ставати до їх лав через усі доступні ресурси.

Лідер озброєних сепаратистів Ігор Гіркін, відомий як «Стрєлок», ззаявив, що їм катастрофічно не вистачає людей, а донеччани не записуються.

Гіркін навіть запропонував бойовикам контракти:

«Починаючи з цього місяця, «ополченцям» планується виплачувати досить серйозні, ну, за місцевими мірками, суми, тобто від п'яти до восьми тисяч гривень. Ми плануємо з липня ввести оплату. Тобто ми будемо створювати контрактну армію», – заявив Гіркін.

Лідер озброєних сепаратистів заявив, що видав «наказ» про мобілізацію і збереження соціальних гарантій (зарплат і робочих місць) добровольцям-бойовикам від їх роботодавців.

Втім, ніхто не сприймає такі накази серйозно. Вже неодноразово сепаратисти жалілися на шахтарів, мовляв, ті не хочуть воювати. Щодо фінансування армії, яке обіцяє Стрєлков, то навіть самі бойовики кажуть, що його не вистачає, а «ополченці» ходять голодні.

Донеччани ж не надто активно несуть пожертви та платять так звані «податки» у касу «ДНР», яку Україна визнала терористичною організацією.

Альтернативні джерела

За останні кілька днів сепаратисти почали звільняти людей із виправних закладів. Напередодні в результаті нападу на колонію середнього режиму в Торезі бойовики звільнили 8 ув'язнених. За одніією з версій, це зробили для того, щоб записати арештантів до лав так званого «ополчення».

Остерігаючись примусової мобілізації, донеччани практично не виходять на вулицю ввечері після заяв сепаратистів про те, що «ополченцями» можуть стати ті, хто пересувається містом у комендантську годину чи без документів.

Регіоном активно поширюються і чутки про те, що бойовики прямо з поїздів знімають чоловіків для служби в лавах «ДНР», однак офіційного підтвердження такої інформації немає.

Тим не менше, факти затримання та обшуку поїздів, які курсують зі станції Донецьк, фіксуються регулярно. При цьому, міліція проводить ці обшуки разом із бойовиками. У пасажирів, яких сепаратисти вважають підозрілими, перевіряють документи, іноді й багаж.

Мости підривають сепаратисти

Самопроголошений «народний губернатор» Павло Губарєв підтвердив, що мінування та підрив залізничних шляхів – справа рук сепаратистів.

«Мінування і підрив мостів входять в тактику ополчення народних республік. Без цього при нашій чисельності неможливо тримати оборону периметра мільйонного міста», – заявив Губарєв.

Крім того, за даними джерел, близьких до сепаратистів, протягом останньої доби близько третини від числа бойовиків склали зброю або втекли. Відповідних заяв лідери сепаратистів не озвучили, але кількість озброєних людей на вулицях Донецька помітно зменшилась.

У лавах сепаратистів розкол?

Також є інформація про розкол серед самих бойовиків, передусім лідерів озброєних угруповань. За непідтвердженими даними, через конфлікт із Гіркіним командир батальйону «Восток» Олександр Ходаковський разом із частиною своїх бойовиків перебрався до Макіївки.

Впродовж останніх годин в районі Макіївки відбувається укріплення однієї із захоплених будівель. Водночас, частина батальйону «Восток» перейшла під командування Ігоря Гіркіна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG