Доступність посилання

ТОП новини

Італійські депутати не поспішають підтримувати Україну


©Shutterstock
©Shutterstock

Рим – Попри оприлюднення багатьох свідчень, частина італійських депутатів не поспішає міняти свої уявлення про події в Україні й усе ще вірить в існування там неонацистів. Такими є підсумки слухань, які відбулися в італійському парламенті стосовно дотримання прав людини в Україні. Йшлося про вбивства й викрадення українських громадян та причетність до цих злочинів проросійських сепаратистів.

Змучена, заплакана жінка сумним голосом розповіла італійським депутатам про обставини викрадення та вбивства свого чоловіка – депутата Горлівської міськради Володимира Рибака.

Наприкінці пані Олена закликала присутніх парламентаріїв: «Я просто по-людськи вас прошу: допоможіть тим, кому ще можна допомогти».

Арешт режисера Олега Сенцова, викрадення й затримання льотчиці Надії Савченко – факти, про які з перших вуст довідалися італійські політики.

За даними правозахисного фонду «Відкритий діалог», що базується у Варшаві, станом на 20 червня цього року лише в Донецьку та Слов’янську сепаратисти захопили у заручники понад 200 осіб.

«На даний момент дуже складно встановити кількість заручників на Сході України, бо на початку МВС України та й Генпрокуратура не фіксували цих фактів. Чому? Велика частина працівників правоохоронних органів співпрацювала із сепаратистами», – зазначила голова фонду Людмила Козловська.

У цьому зв’язку, наголосила правозахисник, Україні необхідні реформи, щоб очистити владу від проросійських агентів та корупціонерів, які провокують дестабілізацію в державі. Фонд «Відкритий діалог» запропонував італійським політикам допомогти Києву в проведенні реформ, зважаючи на нинішнє головування Італії у Раді Євросоюзу.

Політичний тиск на Росію

Серед доповідачів був і відомий російських адвокат Марк Фейгін, захисник кримськотатарського лідера Мустафи Джемільова, а віднедавна і пілота Надії Савченко. За словами Фейгіна, в Росії відсутнє правосуддя і тому адвокати шукають міжнародних політичних рішень, які можуть сприяти поверненню викрадених людей в Україну.

Він закликав уряд і парламент Італії посилити свої зусилля із тиску на Росію і домагатися визволення громадян України, так само, як торік італійці виявили активність у поверненні Алми Шалабаєвої, дружини казахстанського банкіра Мухтара Аблязова.

«Ніяких інших шляхів тиску на Росію не існує. Лише санкції, лише прямий політичний тиск можуть змусити авторитарний режим Росії повернутися до міжнародно ухвалених норм права», – підсумував Марк Фейгін.

Привид неонацизму

Італійські парламентарії зі свого боку заявили, що їхня країна вже зробила достатньо кроків для підтримки України. Вони взяли до уваги озвучені факти діянь сепаратистів, обіцяють відгукнутися на заклики допомоги. Проте деяких депутатів усе ще непокоїть «поширення неонацизму в Україні».

«Ми уважно ставимося до дотримання прав людини та національних меншин у самій Україні. Тож, нас цікавить, яка ситуація там нині. Ми не приховуємо цього, адже громадська думка в Італії досить стривожена тим, що в Україні набули поширення угруповання неонацистів, феномен антисемітизму або акти, які так чи інакше порушують права російських меншин на українській території», – сказав Мікеле Ніколетті, депутат проурядової Демократичної партії Італії.

Натомість його однопартієць Елеонора Чімбро запропонувала колегам повернутися до ідеї ухвалення спільної резолюції, зосередившись на темі дотримання прав людини в Україні.

Відколи триває українсько-російський конфлікт парламент Італії жодного разу не висловив офіційної позиції. Після анексії Криму була спроба ухвалити документ, але через різкі формулювання проти Росії депутати не дійшли згоди щодо проекту резолюції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG