Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську на білбордах рекламують сепаратистів?


Фото ілюстраційне
Фото ілюстраційне

Дніпропетровськ – У розпал АТО на сході України, у Дніпропетровську, який вважається однією з «твердинь патріотизму», з'явилися білборди з фотографіями солдатів внутрішніх військ з «георгіївськими» стрічками на грудях. У цілому в області було встановлено близько півсотні таких щитів. Громадські об’єднання та активісти забили на сполох, вимагаючи від влади демонтувати рекламу й покарати винних. Що це: зумисна кампанія з дискредитації українських військових чи технічна помилка?

«Слава захисникам України!». Білборди з такими написами й фотографіями солдатів Національної гвардії України, які карбують крок в урочистому марші, з’явились на Дніпропетровщині понад тиждень тому. У соціальній рекламі вказаний і номер конкретної військової частини – 3036. Уважні жителі додивились: на грудях у тих, кого на інформаційних конструкціях називають «захисниками», майорять жовто-чорні «георгіївські» стрічки.

Одним із перших резонансний рекламний щит сфотографував житель Дніпропетровська Олександр. Він одразу поскаржився на «гарячу» лінію голови облдержадміністрації й зажадав покарати винних. Чоловік каже: обурив і сам зміст соціальної реклами, і те, що вона була розташована за кілька метрів від Самарської районної ради, прямо під вікнами посадовців.

«У нас, на житловому масиві «Придніпровський», де я живу, звернув увагу на те, що бовтаються на мундирах «георгіївські» стрічки. Дуже обурило! Це все одного, що повісити на білборді фото Януковича й написати «Я повернувся, здрастуйте». «Георгіївська» стрічка в моєму розумінні асоціюється з сепаратистами, з російською агресією. Вони вбивають наших людей, люди з цими стрічками, а у нас на білбордах, я так розумію, за бюджетні гроші рекламують людей із сепаратистськими стрічками. Виходить, рекламують людей, які свого часу перейшли на бік ворога, наші, українські міліціонери, які колись зрадили нас. Це обурює», – сказав Радіо Свобода Олександр.

Красива фотографія, деталі – неважливі?

Фотографії реклами, що обурила жителів, на своєму сайті виклало громадське об’єднання «ЗОВ» («Закон один для всіх»). Один з координаторів об’єднання В’ячеслав Поїздник припускає: «георгіївські» стрічки на білборді з’явились випадково, швидше за все, недогледіли дизайнери.

Наших солдатів з цією стрічкою в даних умовах асоціювати не варто. Це не один такий білборд в місті
В’ячеслав Поїздник

«Я розумію, що фотографія ця була якоюсь старою, але люди, які її розміщували, мали розуміти, що вони розміщують, уважно подивитись на фотографію. Зробити нову як мінімум. Наших солдатів з цією стрічкою в даних умовах асоціювати не варто. Це не один такий білборд в місті. Коли ми побачили й написали, люди почали додавати коментарі про те, що теж бачили. Я думаю, що це недбалість. Взяв хтось фотографію річної або дворічної давнини, там солдати красиво марширують, а на деталі не додивився. Я не думаю, що це зумисно. Якби це було зумисно, вони б ще й велику стрічку десь приліпили», – заявив активіст Радіо Свобода.

В обласному управлінні МВС України не заперечують: соціальна реклама з сумнівним фото могла завдати шкоди іміджеві солдатів Національної гвардії, яка підпорядкована профільному міністерству. Речник обласного управління міліції Олексій Щербатов поінформував Радіо Свобода, що наразі за фактом розміщення білбордів уже проводиться перевірка.

Ми дали доручення знайти цей білборд, розібратись з тими, хто його встановив, і його автором. Наше відомство до замовлення цієї реклами відношення не має
Олексій Щербатов

«Інформацію ми побачили в Інтернеті. Зараз міська міліція встановлює, де цей білборд. Порушення законності тут немає, але треба враховувати ситуацію в країні. Чому там виявилась та стрічка? Чи це недбальство чи це навмисно? Ми проведемо перевірку. Ми дали доручення знайти цей білборд, розібратись з тими, хто його встановив, і його автором. Наше відомство до замовлення цієї реклами відношення не має», – сказав керівник прес-служби.

Замовили рекламні щити, які наробили галасу в регіоні, з Дніпропетровської облдержадміністрації, вдалось з’ясувати Радіо Свобода. Джерела з відомства поінформували: в області встановили близько півсотні таких рекламних конструкцій. Вони мали піднімати імідж солдатів внутрішніх військ.

Скандальні білборди заклеять

Радник голови облдержадміністрації з інформаційної діяльності Борис Брагінський у коментарі Радіо Свобода повідомив, що при затвердженні макет майбутньої реклами був невеликого розміру і скандальна деталь на грудях солдатів залишилась непоміченою. У Дніпропетровську резонансну рекламу вже заклеїли, в інших містах області зроблять це найближчим часом, заявив Брагінський.

Як тільки про це стало відомо обласному керівництву, від нього надійшло розпорядження заклеїти ці білборди. Найближчим часом вони будуть замінені на інші
Борис Брагінський

«Як тільки про це стало відомо обласному керівництву, від нього надійшло розпорядження заклеїти ці білборди. Найближчим часом вони будуть замінені на інші, вже без символу окупації, яким сьогодні стала ця стрічка. Недбальство виконавців», – сказав радник голови ОДА.

В облдержадміністрації також поінформували, що вже відмовились від подальшої співпраці з дизайнерами, які готували макет скандальної реклами.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG