Доступність посилання

ТОП новини

Як голосуватимуть у зоні бойових дій та поза нею?


Київ – Близько шести тисяч українців уже встигли тимчасово змінити свою виборчу адресу, повідомляють у ЦВК. Хоча ця цифра може зрости в кілька разів, бо під час президентської кампанії не за місцем офіційної реєстрації голосували десятки тисяч людей. Для переселенців із Криму та Донбасу, які, зокрема, входять до цієї групи, процедуру спростили. Водночас деякі депутати вказують на недоліки, пов’язані з голосуванням поранених, які ще не оформили інвалідність.

Центральна виборча комісія разом із правоохоронцями намагається максимально розширити територію, де можна буде проголосувати на позачергових парламентських виборах. Про це заявила заступник голови комісії Жанна Усенко-Чорна. Однак, за її словами, сьогодні неможливо назвати хоча б приблизну кількість дільниць у Луганській та Донецькій областях, які відкриються 26 жовтня.

«На сьогодні повністю готові для голосування Краматорськ, Слов’янськ, шістдесятий округ (із центром у місті Волноваха – ред.), той же Маріуполь. Разом з тим, округи, які утворені у межах міста Донецьк – із 41-го по 45-й – залишаються під питанням», – зауважує Усенко-Чорна.

Виборці, що хочуть проголосувати не за місцем реєстрації, можуть звернутися до райдержадміністрацій та виконкомів міст обласного значення і зареєструватися на вибори за фактичним місцем перебування до 20 жовтня. При собі для цього потрібно мати паспорт та документи, які засвідчують необхідність голосувати саме тут. Зокрема, це може бути довідка з роботи або угода про оренду квартири.

Відео з YouTube користувача Громадянська мережа ОПОРА

Однак, як повідомила Усенко-Чорна, для переселенців із Криму і Донбасу ЦВК днями затвердила спрощену процедуру. Їм достатньо буде взяти з собою паспорт або тимчасове посвідчення громадянина України, яке у випадку втрати паспорта може видати Міграційна служба. Усі, хто змінює місце голосування, зможуть віддати голос тільки за партійні списки, а не за кандидатів у мажоритарних округах.

Деякі дільниці залишаються недоступними для маломобільних груп – Сушкевич

Військові та добровольці із зони бойових дій голосуватимуть на звичайних дільницях, їхні списки туди повинні подати командири батальйонів, додає представниця ЦВК. Волевиявлення поранених відбуватиметься у лікарнях – їх як виборців повинні будуть облікувати головні лікарі.

Водночас, голова парламентського комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич вважає, що чинне законодавство має прогалини щодо голосування поранених без статусу інвалідності: їм треба особисто з’явитися і підтвердити, що мусять голосувати вдома або приходити на виборчі дільниці, частина з яких на сьогодні залишається недоступною для маломобільних груп.

«Є дільниці без пандусів, є і на другому поверсі, є сьогодні проблеми, пов’язані із голосуванням незрячих», – каже Сушкевич.

Наразі, за даними ЦВК, на вибори по всій Україні зареєструвалося понад шість з половиною тисяч кандидатів, серед інших – це мажоритарники у Донецькій та Луганській областях. Триває агітація, є свідчення, що білборди окремих політичних сил бачили на території підконтрольного «ДНР» Донецька. Раніше в ефірі Радіо Свобода голова Комітету виборців України Олексій Кошель припускав, що на окупованих територіях та в зоні конфлікту проросійські сили дозволять провести вибори, аби «протягти» до Верховної Ради якнайбільше лояльних до себе депутатів.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG