Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати Савченко активізують її визнання в’язнем сумління у світі


Надія Савченко на суді в Росії, архівне фото
Надія Савченко на суді в Росії, архівне фото

Захист утримуваної в Росії українки Надії Савченко вирішив «форсувати питання про отримання нею міжнародного статусу в’язня сумління», повідомив у неділю один із її російських адвокатів Марк Фейгін.

Як написав він у твітері, таке рішення ухвалили у зв’язку з загостренням ситуації навколо її справи.

Зокрема, за словами адвоката, її захист уже підготував звернення до міжнародної правозахисної організації Amnesty International із закликом надати Надії Савченко статус в’язня сумління.

Захисники також звернуться до Комітету ООН із прав людини, який має окремий список, із проханням про підтримку щодо статусу Надії як політв’язня, заявив Фейгін.

Днями Надію Савченко офіційно визнав політв’язнем російський правозахисний центр «Меморіал». Тоді адвокат заявляв, що наступним кроком має стати аналогічний міжнародний статус.

У суботу Марк Фейгін повідомляв, що Слідчий комітет Росії беззаконно, на його думку, відмовився долучити до справи Надії Савченко документи, які мають засвідчити її невинуватість за висунутими їй у Росії звинуваченнями.

У понеділок суд у Москві має розглянути скаргу захисту Савченко на постанову направити її на стаціонарну психолого-психіатричну експертизу.

У Росії українську льотчицю-офіцера, яка брала участь в антитерористичній операції як доброволець-коригувальник вогню, звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів, які перебували в Україні нелегально і в лавах сепаратистів висвітлювали їхні напади на українських силовиків. Надію Савченко взяли під варту в Росії після того, як її, захоплену в полон сепаратистами, незаконно перевезли через кордон і влаштували її передачу російським силовикам. За даними захисту, вона потрапила в полон до загибелі росіян і відтак не могла бути причетною до цього.

XS
SM
MD
LG