Доступність посилання

ТОП новини

НАТО готується у Литві дати відсіч в разі нападу Росії


НАТО готується у Литві дати відсіч в разі нападу Росії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Брюссель – Представники збройних сил дев’яти держав НАТО проводять спільні навчання у Литві, готуючись дати відсіч можливому нападу з боку Росії. «Залізний меч 2014» – так називаються маневри, які спочатку планували як невеликий вишкіл литовських вояків. Але після анексії Росією Криму та агресії на Донбасі, в одній із колишніх республік СРСР здійснюють широкомасштабні відпрацювання узгоджених дій альянсу.

Більше двох з половиною тисяч військових із дев’яти держав Північноатлантичного союзу будуть протягом двох тижнів відточувати свою майстерність. Спершу ці навчання мали мати суто місцевий характер, однак відтоді, як Росія вдалася до агресії із застосуванням своїх З бройних сил проти України, держави НАТО вирішили збільшити масштаби навчань та приготувань до можливого нападу зі сходу.

Як пояснюють представники альянсу, ці маневри стали частиною програми військової підготовки і саме у Литві їх проводять вперше. Мета тренувань – відпрацювання взаємодії військових частин НАТО, узгодження дій і готовності проводити як оборонні, так і наступальні операції, розповідає командир батальйону, підполковник Мантас Пашкявічус.

«Литовські сухопутні війська проводять найбільші спільні тренування з НАТО тут – у Литві – під красномовною назвою «Залізний меч 2014». Це – близько дві тисячі п’ятсот учасників, із дев’яти різних держав. Головна мета маневрів полягає в підготовці взаємодії між країнами-союзницями та відпрацюванні обумовлених завдань», – каже литовський офіцер.

Командувач Збройних сил Литви генерал-майор Йонас Жукас
зазначає, шо після саміту НАТО в Уельсі альянс обговорює різні заходи,
частина яких пов’язана із посиленням безпеки у Східній Європі, включно із збільшенням присутності сил НАТО і чисельності спільних навчань в регіоні Балтійського моря.

«Те, що в Литві починаються міжнародні навчання «Залізний меч 2014» є яскравим прикладом того, як обговорення і плани перетворюються в реальні дії», – додав Йонас Жукас.

Навчання, в яких беруть участь військові з Чехії, Естонії, США, Великобританії, Канади, Литви, Люксембургу, Угорщини та Німеччини, проходять на двох найбільших литовських військових полігонах.

«Ми тренуємося, щоб виконати зобов’язання, обумовлені п'ятим пунктом угоди НАТО»

З того часу, як Росія анексувала український Крим та розгорнула гібридну війну на сході України, організація НАТО категорично засудила ці дії та на вимогу держав-союзниць Східної та Центральної Європи взяла курс на посилення своїх сил реагування та збільшення оборонних можливостей. Крім того, ці держави, що розташовані по сусідству з Росією, вимагають підтвердження вірності всіх країн альянсу 5-му пунктові натовської угоди. У ній йдеться про те, що агресія проти однієї держави НАТО розцінюватиметься, як агресія проти всіх членів союзу.

«Разом із нашими партнерами та союзниками ми тренуємося для того, щоб виконати наші зобов’язання обумовлені п'ятим пунктом угоди НАТО. На цих навчаннях ми плануємо відпрацювати нашу взаємодію з іншими партнерами, можливості комунікацій та ведення бою, як одного цілого», – пояснює командир американського підрозділу, лейтенант Браян Блер.

У ході навчань буде задіяно понад 300 одиниць військової техніки різного призначення, в тому числі важка бойова техніка піхоти, важкі транспортери інженерно-евакуаційного призначення, бронетранспортери M113, а також різноманітна колісна військова техніка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG