Доступність посилання

ТОП новини

Уряд вводить обмеження на експорт дефіцитних марок вугілля


Міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Продан
Міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Продан

Кабінет міністрів України ухвалив рішення про запровадження квотування і ліцензування експорту вугілля українськими підприємствами, повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Продан.

«Ми упроваджуємо ліцензування і квотування вивозу вугілля. Простими словами, ми ввели обмеження на вивіз енергетичного вугілля з території України. Ми контролюватимемо ситуацію. Вугілля марок «А» і «Т» буде заборонено вивозити», – заявив Продан.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив СБУ розібратися в ситуації, пов'язаній з поставками вугілля з Південно-Африканської Республіки.

У вересні уряд уклав контракт на постачання 1 мільйона тонн вугілля для теплоелектростанцій з Південно-Африканської Республіки.

Україна вперше за тривалий період почне імпортувати енергетичне вугілля для забезпечення потреб теплових електростанцій. Забезпечити ТЕС вугіллям власного видобутку сьогодні практично неможливо через бойові дії на сході країни, де розташована велика частина діючих шахт.

Близько 47% електроенергії, що виробляється в Україні, генерують АЕС, решту виробляють ТЕС шляхом спалювання газу і вугілля, а також гідроелектростанції і «зелена» енергетика. Брак газу і зупинка 80% шахт на Донбасі через військові дії призвели до дефіциту енергоносіїв і, як наслідок, електроенергії.

XS
SM
MD
LG