Доступність посилання

ТОП новини

На хвилі громадських протестів у Харкові Кернес зібрався на вибори


Міський голова Харкова Геннадій Кернес
Міський голова Харкова Геннадій Кернес

Через сутички у Харкові четверо людей травмовано, один з депутатів опинився в сміттєвому баку

Харків – Міський голова Геннадій Кернес заявляє, що готовий боротися за другий термін на посаді мера, якщо не погіршиться його стан здоров’я. Таку заяву мер зробив на тлі сутичок біля будівлі міськради, внаслідок яких отримали травми і потрапили до лікарні четверо осіб, а один з депутатів опинився у сміттєвому баку. Експерти припускають, що акція стала свого роду підготовкою до передвиборчої кампанії міського голови Харкова.

Громадські активісти з українською символікою та прапорами «Правого сектора», «Громадянської позиції» та інших організацій зажадали безперешкодно пропустити всіх охочих на сесію міськради. Активісти вважають, що апарат мерії порушує законодавство, коли змушує їх заздалегідь офіційно повідомляти про бажання спостерігати за роботою міськради. Натомість у раді запевняють, що працюють прозоро.

Пікет біля входу до міськради переріс у сутичку з міліцією, внаслідок якої четверо людей опинилися в лікарні, а депутата міськради Володимира Скоробагача затягнули до сміттєвого баку, звинувативши у підкупі виборців під час останніх виборів. Перед цим його та міліціонерів люди в масках облили зеленкою.

Активіст громадської організації «Сила людей» Дмитро Дробот зі своїмиоднодумцями вимагали безперешкодного пропуску на сесію міської ради, без численних формальностей.

«Згідно з регламентом, окрім самих депутатів, акредитованих журналістів, делегацій можуть потрапити громадяни, а також особи, запрошені до участі в міській раді. Вони ґрунтуються на пункті регламенту, де йдеться, що ми маємо надати заявку наперед за 48 годин. А також на тому, що у них у залі не вистачає місць. Ми йдемо як громадяни, а не запрошені», – озвучив позицію Дмитро Дробот.

Допуск до сесійної зали має відбуватися за регламентом – Кернес

За словами громадських активістів, регламент Харківської міської ради суперечить українському законодавству. Натомість на погляд міського голови Геннадія Кернеса у людей, що штурмували центральний вхід будівлі мерії – жодної конструктивної пропозиції, а тому вони відмовилися записуватися в перелік охочих потрапити на сесію міськради.

Ми намагаємося бути відкритими. Я вважаю, що допуск до сесійної зали має відбуватися за регламентом
Геннадій Кернес

«В день сесії, безумовно, є дуже багато бажаючих, які хочуть потрапити на сесію Харківської міської ради, ми намагаємося бути відкритими. Я вважаю, що допуск до сесійної зали має відбуватися за регламентом, тому за регламентом потрібно подати заявку», – наголосив Кернес.

Він вбачає у акціях цих громадських активістів, спробу розхитати діяльність органів місцевої влади.

У Харкові активісти поштовхалися з міліцією, намагаючись пройти до мерії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Експерти і політологи вважають, що градусу подібним пікетам додають плани деяких місцевих політиків балотуватися до міської ради, і навіть більше – бажання всістися у крісло мера Харкова.

Сам Геннадій Кернес 24 грудня вперше повідомив пресі про те, що, ймовірно, буде боротися за другу каденцію міського голови – все залежатиме від стану його здоров’я. Харківський мер, на якого у квітні було вчинено замах, має на увазі тяжке поранення, через що вимушений пересуватися спеціальним візком для людей з травмами опорно-рухового апарату.

«Якщо у мене на те буде здоров’я дозволяти, як зараз. Я зараз активнопровів пару годин на сесії, з вами журналістами пару годин спілкуватимуся, я ще піду позаймаюся спортом ефективно, плаванням (вчуся плавати в таких умовах). Я вірю, що піду. Я доведу, що можна ходити навіть і після таких поранень, які у мене були. Так я буду йти на вибори. Якщо ці вибори будуть навесні чи в жовтні-листопаді, якщо я буду живий здоровий, то я піду на вибори», – відповів на запитання Радіо Свобода Геннадій Кернес.

Харків'яни обирають зважений курс – політолог

У харківській пресі давно обговорюються імена потенційних кандидатів у мери. Окрім чинного міського голови, серед ймовірних претендентів називають двох депутатів міськради – Андрія Лесика, що представляє обласний осередок «Українського вибору», Віктора Медведчука іДмитра Мариніна (позафракційного) – цей політик тепер один із головних спікерів вуличних протестних заходів.

Політологи не сумніваються, що свого кандидата запропонує і чинний очільник Міністерства внутрішніх срав Арсен Аваков – виходець з Харкова, колишній голова облдержадміністрації. Він має давній конфлікт із Геннадієм Кернесом. Не виключено, що свій кандидат буде і в нових демократичних громадських сил – вихідців Євромайдану.

Активісти намагаються заробити голоси на виборах саме серед радикального електорату, вони не розуміють, що харків'яни завжди обирають більш стриманий і зважений курс
Юлія Біденко

«Якщо ми подивимося на соціологічні опитування, то, дійсно, у Геннадія Адольфовича є дуже великі шанси на виборах міського голови. Зараз активісти намагаються заробити голоси на виборах саме серед радикального електорату, вони не розуміють, що харків'яни завжди обирають більш стриманий і зважений курс. Тому я думаю тут є елемент піару, елемент здобуття прихильності у певних груп виборців, але, за соціологічними даними, ці групи є малочисельними», – вважає політолог Юлія Біденко.

Президент Фонду місцевої демократії Ольга Мірошник переконана, що демократичні громадські сили Харкова замість ламання дверей мерії, мають пропонувати владі та громаді ефективні механізми взаємодії, щоб чути одне одного і конкретно тиснути на ті чи інші рішення міськради.

Здається, що тут більше піару або невміння доносити свої думки до влади
Ольга Мірошник

«Вони б могли зібрати круглий стіл, діалог, усе що завгодно, щоб показати де є порушення, Але таких дій я не бачила. Тому, на жаль, здається, що тут більше піару або невміння доносити свої думки до влади», – коментує Радіо Свобода експерт Ольга Мірошник.

Нова демократична команда Харкова переможе тільки у тому випадку, якщо запропонує потужного лідера, з конкретними ідеями, переконані експерти.

А тим часом в обласній прокуратурі повідомили, що за колективним зверненням учасників пікету розпочато кримінальне провадження за статтею про перевищення службових повноважень. Учасники акції в заяві наголосили, що міліція не мала права блокувати прохід до міськради.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG