Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії поширюють вигадки про пенсіонерів на Донбасі


Також триває дезінформація щодо трагедії з пасажирським автобусом під Волновахою

Російські ЗМІ продовжують дезінформувати про трагедію під Волновахою. А в ток-шоу «Время покажет» на «1-му каналі» Росії розповіли, що буцімто в Україні, пенсіонерів, які приїхали із зони АТО за пенсією, «катують у психіатричній лікарні і змушують йти воювати».

У програмі «Время покажет» від 19 січня на російському «1-му каналі» дискутували про загибель мирних громадян і конфлікт на території Донбасу. Борис Литвинов, який називає себе «депутатом народної ради» угруповання «ДНР», розповів, буцімто його знайома, яка проживає у Краматорську, зателефонувала йому із, як він вважає, окупованої території, і розповіла, що тільки-но вийшла із психлікарні міста Краматорськ, де її буцімто катували.

«Її в магазині, за те, що вона висловлювала позитивні відгуки на адресу «ДНР», забрали і привезли в Краматорську «психушку», прикували до ліжка і протягом чотирьох днів кожну годину приходили і «вибивали дурь», – розповів він.

«А поруч у палаті були зв’язані люди з Авдіївки… ні, з Амвросіївки, які поїхали за пенсією, а їх в армію там починають закликати, їх кличуть, а вони не хочуть. Їх приковують до ліжка і починають виховувати», – додав Борис Литвинов.

Місто Краматорськ перебуває під контролем Збройних сил України. Можна припустити, що чоловік, говорячи про «заклик до армії», мав на увазі мобілізацію у 2015 році, яка триватиме в Україні 210 днів. Мобілізуватимуть громадян віком від 25 до 60 років. Раніше у ЗМІ з’являлись повідомлення про те що, пенсіонери можуть зголоситися нести військову службу добровільно.

Фейкове зображення автобуса у новинах про трагедію під Волновахою

Російські та деякі українські ЗМІ проілюстрували повідомлення про трагедію під Волновахою 13 січня фотографією, на якій інша маршрутка (інший автобус). Зокрема канал Міністерства оборони Росії «Звезда» використав таке зображення.

Це фото було зроблено ще у серпні 2014 року в Донецьку.

А також використали ще одну світлину, яка не має стосунку до цієї трагедії, – це знімок аварії автобусу сполученням Одеса-Донецьк 2011 року.

13 січня під Волновахою, що на Донбасі, у наслідок артобстрілу блокпосту біля якого знаходився автобус сполученням Донецьк-Златоустівка, загинуло 13 осіб і понад півтори десятка отримали поранення.

Ще однією маніпуляцією, щодо трагедії під Волновахою є повідомлення російських ЗМІ про те, що, буцімто, ОБСЄ каже, що «автобус під Волновахою підірвали не ополченці».

Однак у звіті спостерігачів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні заявили лише про те, що снаряди були випущені з північного, північно-східного напрямку, судячи з досліджених ними кратерів від вибухів на місті обстрілу.

Раніше один із ватажків угруповання «ДНР» Денис Пушилін, повідомляв, буцімто, найближча артилерія сепаратистів, знаходиться щонайменше за 50 кілометрів від селища Бугас (де знаходиться блокпост, який обстріляли), однак такі заяви не відповідають дійсності.

19.01.2015
ЗМІ Росії знову «захоплюють» Донецький аеропорт

Вони видають бажане для себе за дійсне – Бірюков про заяви сепаратистів про аеропортом далі
16.01.2015
Трагедія під Волновахою. Російський телеканал використав підставну особу?

Слова цієї особи використовують для нав’язування версії, що трагедія сталася від вибуху протипіхотної міни. далі
15.01.2015
Вони панічно брешуть – боєць про заяви «ДНР» щодо автобуса під Волновахою

«Докучаєвськ – це в них військова база. Не тільки артилерії вистачає, у них в листопаді стояв ракетний комплекс «Точка У» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG