Доступність посилання

ТОП новини

Харківські педагоги «вчилися» патріотизму в росіян


Українські педагоги зробили фото під настінними портретами Путіна та Медведєва і виклали їх у мережі

Харків – У Харкові громадські активісти і освітяни дискутують про появу в мережі дописів і фотографій учителів, з яких випливають підозри у їх підтримці російської політики щодо України. Українські патріоти вимагають звільнити вчителів, які поширюють на своїх сторінках у соцмережах агітацію за так званих «ополченців». Один із прихильників російської політики – викладач Харківського національного політехнічного університету за поширення сепаратизму був звільнений, офіційно – «за власним бажанням». Тим часом представниця сектору загальної освіти – директор 136-ї школи Харкова Галина Рябоштан із колегами виправдовують свою поїздку до російського Бєлгорода на конференцію, присвячену питанням патріотизму.

Харківські педагоги «вчилися» патріотизму в росіян
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«На пам’ять про поїздку до Росії харківські вчителі сфотографувалися біля настінних портретів Володимира Путіна і Дмитра Медвєдєва, що є в будь-якій учительській. Цей знімок і сколихнув харківську спільноту. В соцмережах викладачі зазнали справжнього цькування», – так відреагували журналісти російського «Life news» на бурхливу дискусію харків’ян щодо того, чи мали право вчителі 136-ї школи їхати на педагогічну конференцію, присвячену військово-патріотичному вихованню, що проходила в Бєлгороді до 70-ї річниці перемоги над німецько-фашистськими загарбниками.

Харківські педагоги на конференції у Бєлгороді (фото з соцмереж)
Харківські педагоги на конференції у Бєлгороді (фото з соцмереж)

Також харківських патріотів обурили світлини, на яких українські вчителі позують із георгіївськими стрічками. Долила олії у вогонь стаття в газеті «Наш Бєлгород», де наводиться цитата директора харківської 136-ї школи Галини Рябоштан: «Ми розглядаємо нашу співпрацю як свіжий ковток повітря».

Директор школи: президенти наші вітаються – це ж не кримінал?

Галина Рябоштан вважає ці слова перебільшенням і пояснює фразу про «свіжий ковток» бажанням журналіста красиво змалювати семінар. А щодо скандальних фото Рябоштан каже, що «це дворічної давнини». Утім, розповідаючи про намагання роздмухати конфлікт між українськими й російськими освітянами, директор 136-ї школи уникла відповіді на запитання: чи зараз вона фотографувалася на тлі путінського портрета?

Президенти наші вітаються – це ж не кримінал?
Галина Рябоштан

«Давайте, я це питання залишу без відповіді. Нехай розбираються між собою Путін і рівень його в нашій країні. Президенти наші вітаються, спілкуються – це ж не кримінал?», – заявила директор 136-ї школи Харкова Галина Рябоштан.

Директор міського департаменту освіти Ольга Деменко каже, що вчителі не узгодили з нею поїздку. Посадовець визнає, що вчителі поводили себе неправильно, але карати їх не збирається.

У нас нерозірвані відносини між державами, у нас немає жодних наказів міністерства, Кабміну, СБУ чи інших інстанцій, які б рекомендували чи забороняли подібні поїздки
Ольга Деменко

«Ми не можемо притягти директора школи до відповідальності, бо немає у нас зараз на це жодних юридичних підстав. У нас нерозірвані відносини між державами, у нас немає жодних наказів міністерства, Кабміну, СБУ чи інших інстанцій, які б рекомендували чи забороняли подібні поїздки», – констатує факт Ольга Деменко.

Між тим, освітяни Харкова, які просили Радіо Свобода не називати своїх імен, здивовані словами директора міського департаменту освіти про те, що вчителі не узгодили поїздку. За їх словами, керівники освітніх закладів не те що виїзд доіншоїкраїни мають погоджувати, а й виїзд за межі області.

За порушення чи за власним бажанням?

В харківському обласному департаменті освіти та науки кажуть, що вчителі з проросійськими поглядами можуть полишити викладання тільки за власним бажанням і, якщо це підтвердять заявою на звільнення – інших юридичних підстав на це немає.

В контрактах із вчителями є лише одне – що вчитель повинен бути морально відповідальною людиною
Анатолій Бабічев

«За власним бажанням, не за порушення дисципліни, – каже керівник обласного департаменту освіти та науки Анатолій Бабічев. – Справа в тому, що в законодавстві такої статті немає. В контрактах із вчителями є лише одне – що вчитель повинен бути морально відповідальною людиною».

Утім, на Харківщині це не перший і, схоже, не останній скандал, пов’язаний з антимайданівськими чи проросійськими поглядами викладачів шкіл та вишів. За останній рік, з огляду на політичні питання, змушені були звільнитися більше двадцяти освітян. Наприклад, з 6 квітня в Харківському політехнічному університеті більше не працює Дмитро Донський – викладач кафедри охорони праці та навколишнього середовища. Студенти розповідають про нього, як про прихильника слов’янської єдності на чолі з Росією.

Тим часом, у викладацьких колективах точаться суперечки щодо звільнення колег. Одні вважають це проявом цензури, інші упевнені: українські вчителі мають нести відповідальність за свої дії та слова, а надто, коли в країні триває війна.

У нас зараз немає інформації з двох сторін. А те, що я чув, що декана звільнили за коментар у Фейсбуці – для мене це совок та ідеологічне переслідування
Євген Медриш

«Якщо, припустимо, вчитель чи директор школи зараз поїде в Бєлгород і буде цілувати портрет Путіна – я думаю, він не досить адекватний і такий вчитель працювати не може. І то я не знаю – правда це чи ні. У нас зараз немає інформації з двох сторін. А те, що я чув, що декана звільнили за коментар у Фейсбуці – для мене це совок та ідеологічне переслідування, але знову ж таки, я не знаю, це так було чи не так», – каже директор приватної гімназії «Очаг» Євген Медриш.

Історик Ігор Соломатін питання поїздок педагогів на російську конференцію виносить у моральну площину.

Не бачу ніяких підстав для того, щоб тут щось інкримінувати. Але з моральної точки зору, мене, як вчителя історії – це обурює
Ігор Соломатін

«Я не юрист, але не бачу ніяких підстав для того, щоб тут щось інкримінувати. Але з моральної точки зору, мене, як вчителя історії – це обурює», – зазначає він.

В харківському обласному департаменті освіти та науки поважають право вчителів на громадсько-політичні погляди, але просять зважати, що дописи у соцмережах проглядають колеги, учні та студенти, перед якими педагоги мають бути виваженими.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG