Доступність посилання

ТОП новини

Першотравень в Україні: привід для комуністів помахати прапорами


Першотравневий мітинг комуністів у Києві, 1 травня 2015 року
Першотравневий мітинг комуністів у Києві, 1 травня 2015 року

Симоненка на мітингу облили кефіром. Натомість шанувальники називали його «майбутнім президентом» і лідером нації

Пісні про Леніна, плакати з гаслами «Ні війні» і спогади про кефір у скляних пляшках. Це комуністи з усієї України зїхались на першотравневий мітинг до столиці. Спершу організатори хотіли забронювати собі місце на Хрещатику, утім київська влада не дозволила. Тому сотні людей, переважно, пенсіонерів, прийшли під музей Великої вітчизняної війни.

На мітингу прихильників комунізму час не лише зупинився, але і пішов у зворотному напрямку. Мітингувальники, а це, переважно, люди пенсійного віку, вигукували гасла «Слава робочим людям!», «Ми проти війни!», «Солідарність трудящих!»

Спершу учасників було небагато – навіть кількість правоохоронців переважала. Утім, під кінець двогодинного мітингу поблизу музею Великої вітчизняної війни вже було близько тисячі осіб. Вони здебільшого з ностальгією згадували часи Радянського Союзу та засуджували саме теперішню владу за те, що в Україні – війна. Про Росію, натомість, відгукувались із теплом, асоціюючи її з роками своєї молодості. Одна з учасниць демонстрації, Зинаїда Станіславівна, ділилась із Радіо Свобода спогадами про те, як святкували 1 травня кілька десятиліть тому.

Комуністи прийшли на першотравневий мітинг: «Ми за мир!» і прапори КПУ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

«Всі нарядно були вдягнені, ходили з прапорами. Для нас це було свято, ми пісні співали. Душа, музика була, розумієте? Ми прагнули до цього. А зараз що? До чого країну довели, скажіть, будь ласка?» – бідкалась жінка.

Мітинг хотіли провести на Хрещатику, але київська влада не дозволила

Спершу організатори планували провести мітинг на Хрещатику, утім, київська влада не дозволила – в центрі міста 1 травня відбуваються дитячі свята. Столична міліція запропонувала комуністам святкувати в іншому місці – ті зупинились на музеї Великої Вітчизняної Війни. Утім Максим Шевчук, заступник директора музею, обурений: до адміністрації за дозволом не звертались.

«Потрібно спочатку надати лист. На наш комплекс меморіальний листів ніяких надано не було. Інформація була, але ніяких дозволів, наскільки я знаю, не було», – прокоментував він.


Організатор мітингу та голова місцевої організації ветеранів Петро Цибенко коментував журналістам: ні в кого дозволу питати не збирались. За законом, каже він, достатньо проінформувати.

Симоненка облили кефіром на мітингу

Петро Симоненко. Першотравневий мітинг комуністів у Києві. 1 травня 2015 року
Петро Симоненко. Першотравневий мітинг комуністів у Києві. 1 травня 2015 року

Підтримати святковий настрій прихильників Радянського Союзу прихав і їхній лідер – Петро Симоненко. Його активісти, у розмовах із Радіо Свобода, називали «майбутнім президентом» і лідером нації. Саме він, на думку багатьох пенсіонерів, які прийшли на мітинг, може перебороти олігархів, адже «сам є небагатою і чесною людиною». Симоненко загальний настрій підтримував і тиснув руки своїм прихильникам.

«Я вітаю мужніх представників українського народу, хто не побоявся тих, хто намагався залякати нас, зломити нашу волю, підкорити тим, хто сьогодні диктатом сили нав’язує політику знищення України», – заявляв перед мітингувальниками Симоненко.

На завершення мітингарі ухвалили «резолюцію», де містяться заклики до дострокових виборів парламенту і припинення війни на Донбасі. Окрім того, лідера комуністів облив кефіром опонент комуністичної ідеології.

На комуністичний мітинг прийшли також молодики в масках
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00


Загалом акція пройшла без серйозних сутичок. Однак міліція все ж затримала 19 молодих людей, частина з яких була в балаклавах. Управління МВС України прокоментувало інцидент тим, що ці особи «намагалися спровокувати бійку з учасниками заходів, а внаслідок оперативного втручання правоохоронців конфліктну ситуацію врегульовано». Затриманих під час сьогоднішньої акції біля музею Великої вітчизняної війни в Києві молодих людей відпустили.

Подібні, хоч менш масштабні акції комуністів відбулись також у низці міст. Серед них Запоріжжя, Одеса та Харків.


На цю ж тему:

01.05.2015
Що об’єднало сепаратистів і лівих?

Про Донбас, який повинні «почути», уже ніхто й не згадує, тепер мова йде про «Новороссію» – політолог далі
01.05.2015
Першотравень у Росії: «Монстрація» і пекло

Організатор сюрреалістичної ходи заявляє, що вона віддзеркалює абсурдність життя у Росії далі
01.05.2015
Загроза провокацій та терористичних актів на травневі свята в Україні дуже висока – експерт

«Можна говорити про Запоріжжя, Дніпропетровськ, Одесу, Харків, Львів і Київ. Є три сили, які сприяють дестабілізації ситуації» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG