Доступність посилання

ТОП новини

Три дні нової Ради («СХЕМИ» | ВИПУСК №21)


Також у випуску: Розбагатіти по-українськи

Три дні нової Ради

Нарешті запрацював новообраний парламент. Призначення уряду, розподіл комітетів - це першочергові завдання депутатів. А що відбувалося за лаштунками нової Ради у перші дні її роботи? Про це репортаж нашого журналіста Сергія Андрушка.

Розбагатіти по-українськи

Не секрет, що найбільші гроші в Україні були зароблені на продажі газу. Так було, наприклад, з колишніми прем'єр-міністрами Павлом Лазаренком і Юлією Тимошенко, олігархами Дмитром Фірташем та Сергієм Курченком. За часів Віктора Януковича на продажі газу заробляли люди, наближені до так званої Сім'ї. Серед них - і колишні міністри Едуард Ставицький та Микола Присяжнюк, а також нардеп Юрій Іванющенко. Саме їм, за даними Української правди, підконтрольна фірма «Голден Деррік», що буквально на очах перетворилася на великого газовидобувача. Одночасно держава в особі НАК «Надра України» втратила свої позиції. І тепер переживає великі складнощі у тому, аби відсудити свої активи у колишніх регіоналів. Хто з суддів грає на руку соратникам Януковича? Розслідування Олександра Чорновалова.

  • Зображення 16x9

    Сергій Андрушко

    Сергій Андрушко – журналіст проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми» з 2014 року. Журналіст, документаліст, один із засновників інтернет-телебачення в Україні Hromadske.TV 

    Автор фільму-розслідування «Віра», присвяченого пам’яті продюсерки та журналістки Віри Гирич, яка загинула 28 квітня 2022 року в Києві внаслідок влучання російської ракети у багатоквартирний будинок, у якому вона мешкала ( у 2023 році матеріал став одним із фіналістів у категорії «Документальне розслідування» конкурсу Асоціації міжнародного мовлення (AIB). 

    За участю Сергія Андрушка зняті документальний альманах «Відкритий доступ» та документальний фільм «Пост Майдан»

    Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну робив розслідування щодо воєнних злочинів, зокрема, встановлення усіх загиблих під російською окупацією на прикладі одного села – Андріївки Бучанського району, що на Київщині.   

    Висвітлював процес переатестації суддів, прокурорів, проведення конкурсів на високі державні посади.

    Спікер Форуму «Право на доступ до публічної інформації. 10 років свободи та викликів» щодо кращих практик застосування журналістами Закону України «Про доступ до публічної інформації».

    Нагороди:

    «Найкраще подання резонансного матеріалу» конкурсу «Честь професії-2017»;
    «Найкраще ТБ-розслідування» конкурсу розслідувань імені Героя Небесної сотні Василя Сергієнка (2019);
    Переможець польсько-українського конкурсу Асоціації польських журналістів SDP (2015); 
    Лауреат премії «Телетріумф» у номінації «Репортер» (2010).

    Закінчив з відзнакою магістратуру Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 

    Працював журналістом на Українському Радіо та радіо «Континент» 

    Кар'єру на телебаченні розпочав у 2000 році на посаді журналіста телеканалу «СТБ». 

  • Зображення 16x9

    Олександр Чорновалов

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2015 року. Журналіст-розслідувач телевізійної програми «Схеми. Корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та Першого суспільного). Маю економічну освіту. З 2005 по 2014 рік працював в щотижневій газеті «Комерсант-Україна», пройшов шлях від журналіста до редактора відділу. Призер і номінант багаточисленних журналістських конкурсів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG