Доступність посилання

ТОП новини

Загинув у «відпустці» – російські активісти знайшли могили військових Росії, які загинули в Україні


Могила Антона Савельєва (позивний «Сава»)
Могила Антона Савельєва (позивний «Сава»)

«Родичі Тимура прямо пишуть: він загинув на Донбасі, на війні. Є фотографії, де він знятий в Луганську, на тлі БТРів»

Могили трьох російських солдатів, які загинули в Україні у травні цього року, вдалося розшукати і задокументувати російським громадським активістам. Руслан Левієв і Вадим Коровін, що займаються збором інформації про російську військову присутність в Україні, розпочали з соціальних мереж своє розслідування смерті трьох спецназівців із Тамбова 16-ї бригади ГРУ Генштабу Росії, а завершили його розмовами з родичами та фотографіями зі свіжих могил.

Загиблі, ймовірно, на Донбасі 4 і 5 травня цього року Антон Савельєв (позивний «Сава»), Тимур Мамаюсупов (позивний «Мамай») та Іван Кардаполов (позивний «Кардан») разом служили в спецназі в Тамбові, разом їх відправили воювати в Україну. А от могили трьох молодих солдат – в тисячах кілометрів одна від одної. Савельєва поховали на кладовищі селища Нові Ляди в Тамбовській області, Мамаюсупова – в селі Кук-Тяка біля міста Азнакай в Татарстані, а Кардаполова в місті Галас, що в Курганській області.

Могила Тимура Мамаюсупова (позивний «Мамай»)
Могила Тимура Мамаюсупова (позивний «Мамай»)

В інтерв’ю Російській редакції Радіо Свобода активіст Руслан Левієв розповів, що разом із товаришами ще з часів Майдану шукає підтвердження російського втручання в події в Україні. Першу зачіпку, як правило, шукають у соціальних мережах.

«У результаті таких пошуків наштовхнулися на інформацію, мовляв, ось, проводили в останню путь того, який загинув у бою, правда не було вказано, де конкретно. Але були фотки, де він у формі російського солдата. Ми за це зачепилися, почали розшукувати, хто він, чи був військовослужбовцем, де служив. Знайшли його друзів. Таким чином, ми спочатку встановили інформацію по Антону Савельєву, а потім вже знайшли і двох його товаришів по службі, Тимура та Івана», – розповів російський активіст.

Журналісту Татаро-Башкирської редакції Радіо Свобода вдалося поговорити з матір’ю одного з загиблих – Ґузалією Мамаюсуповою. За її словами, у військкоматі їй повідомили, що син героїчно загинув на Північному Кавказі.

Про Україну і мови не було. Якби ж я знала!
Ґузалія Мамаюсупова

«Він загинув, запобігаючи терористичному акту на Північному Кавказі. Так мені сказали. 28 квітня він востаннє зв’язувався з дочкою «ВКонтакті» і сказав, що на кілька днів він кудись поїде і там зв’язку не буде. А про Україну і мови не було. Якби ж я знала! Я ж інвалід третьої групи. Я б відразу подзвонила і сказала, щоб мені його повернули додому. Вони ж не мають права забирати на службу дітей від батьків-інвалідів. Але це було його бажання. І я йому не заперечувала», – сказала в інтерв’ю Радіо Свобода мати Тимура Мамаюсупова, якого ще раніше нагородили медаллю «За повернення Криму».

Могила Антона Савельєва (позивний «Сава»)
Могила Антона Савельєва (позивний «Сава»)

Російські активісти говорять, що доказів того, що ці солдати загинули не «у відпустці» – більше ніж досить.

Такого не буває, щоб троє друзів, що служили в одній військовій частині, одночасно звільнилися в запас, потрапили в «ополчення» в одну і ту ж бригаду і загинули в одному і тому ж бою
Руслан Левієв

«Ми давно аналізуємо події і збираємо інформацію, і такого не буває, щоб троє друзів, що служили в одній військовій частині, одночасно звільнилися в запас, потрапили в «ополчення» в одну і ту ж бригаду і загинули в одному і тому ж бою. Родичі Тимура прямо пишуть: він загинув саме на Донбасі, на війні. Є фотографії цього Тимура, де він знятий в Луганську, на тлі БТРів сил «ополчення», він там з автоматом. Іншими словами, є безпосередній доказ перебування цих військовослужбовців у Луганську. Цілком очевидно, що загинули вони саме там, а не де-небудь на кордоні», – розповів Радіо Свобода громадський активіст Руслан Левієв.

Над матеріалом працювали Марія Щур, Александра Вагнер, Набіль Хісамін


На цю ж тему:

21.05.2015
СБУ оприлюднила фотографії та імена спецназівців Росії, які воюють на Донбасі проти України

Доказова база буде передана і в міжнародні судові інстанції – полковник Найда далі
21.05.2015
Спецназ Росії на Донбасі: вбиті і полонені

«Загальні втрати супротивника під Дебальцевим нами оцінені в кількості близько 2000 осіб» – український спецназівець далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG