Доступність посилання

ТОП новини

Чи законне вручення повісток з військкомату прямо на вулиці?


©Shutterstock
©Shutterstock

У Дніпропетровську військкомати спробували вручати повістки чоловікам призовного віку біля магазинів та на блокпостах

Упродовж кількох днів біля супермаркетів у Дніпропетровську чергували представники військкоматів та міліція: вони зупиняли чоловіків призовного віку й вручали їм повідомлення про необхідність з’явитись до військкоматів для уточнення даних. Схоже відбувалося й на блокпостах. В обласному військкоматі зазначають: пішли на цей крок, аби навести лад в обліку військовозобов’язаних. Ці дії – законні, заявляють у військкоматах, адже українське законодавство не визначає, де саме може бути вручена повістка. Тим часом частина з тих, хто отримав таким чином запрошення до військкомату обурені. На їхньому боці й адвокат.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

В останні кілька днів чергової хвилі мобілізації у Дніпропетровську біля торговельних центрів та крамниць почали з’являтись представники військкоматів разом з правоохоронцями. Вони зупиняли чоловіків призовного віку, перевіряли документи й вручали письмові повідомлення про необхідність з’явитись до військкомату за місцем проживання для уточнення інформації Схожу схему роботи апробували й на блокпостах на в’їзді та виїзді з міста: працівники військкоматів спиняли авто разом зі співробітниками ДАІ. Реакція була різною, були й такі, що чимдуж тікали геть. Один з водіїв, який не захотів назватись, врученням повісток у такий спосіб був обурений.

«Це повний безлад, я обурений. Я не хочу, приміром, іти воювати», – каже чоловік.

«Виправити порушення у військовому обліку»

В обласному військовому комісаріаті пояснюють: ці дії не порушують законодавство, адже в ньому ніде не сказано, що повістка може бути вручена лише вдома чи на роботі. У відомстві підтверджують: віднедавна представники військкоматів чергують разом із співробітниками ДАІ на блокпостах і вручають повістки водіям, які за віком входять в призовну категорію – від 27 до 60 років. Зазначають: це робиться для того, щоб оновити інформаційну базу, адже люди часто змінюють місце проживання, і повістки не можуть знайти адресатів.

На блокпосту повістка вручається під розпис, до неї відразу вписують особисті дані призовника і адресу військкомату, куди він зобов'язаний прибути. Однак повістка ще не означає, що чоловіка заберуть до війська. Після відвідування військкомату його можуть зарахувати до резерву, спрямувати на медкомісію чи на навчання, зазначає заступник обласного військового комісара Сергій Полуциган.

Наше завдання – виправити порушення у військовому обліку. Тому всі блокпости по області будуть нами закриті
Сергій Полуциган

«Вручаючи повістки на блокпостах, ми запрошуємо у військові комісаріати максимальну кількість людей. Це не означає, що всіх призвуть. Наше завдання – виправити порушення у військовому обліку. Тому всі блокпости по області будуть нами закриті. Зараз наші співробітники працюють на них у Дніпропетровську, Дніпродзержинську, Нікополі, Кривому Розі», – сказав посадовець.

«Фіксувати на відео, викладати в інтернет, скаржитись»

Адвокат Юлія Пашковська, яка займається захистом прав військовослужбовців, вважає, що новації військкоматів порушують права громадян. Вона переконує: повістка має бути вручена лише за місцем проживання. Юрист радить не брати ніяких повідомлень на вулиці й не підписувати жодних документів.

«Мені дзвонило багато призовників з цим питанням. Повістки мають вручатись лише за місцем проживання чоловіка. Це законно, – наголошує у коментарі Радіо Свобода адвокат. – Те, що «відловлюють» по супермаркетах, блокпостах тощо, – це незаконно».

Обов’язок з розшуку призовника лежить на військкоматах і міліції. Хай діють, як хочуть: публікують в пресі, вивішують на будинках оголошення тощо. Але ні в якому разі ніяких повідомлень на вулиці не брати
Юлія Пашковська

«Порада така: нічого не брати, не підписувати й говорити: «Офіційно спрямовуйте мені за місцем проживання». Якщо людина не живе за місцем реєстрації, то нехай спрямовують на батьків, але зразу скажу: і це не буде вважатись повідомленням, бо людина може не підтримувати зв’язку з батьками. Вважаю, що обов’язок з розшуку призовника лежить на військкоматах і міліції. Хай діють, як хочуть: публікують в пресі, вивішують на будинках оголошення тощо. Але ні в якому разі ніяких повідомлень на вулиці не брати. Якщо будуть такі випадки – фіксувати на відео, викладати в Інтернет, скаржитись», – зазначила юрист.

Чергова хвиля мобілізації в Україні завершується 18 червня. Планується, що з червня по серпень буде оголошена нова.

Новації військкоматів викликали жваве обговорення у соціальних мережах, зокрема й критику:

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG