Доступність посилання

ТОП новини

На Одеському кінофестивалі вперше в Україні показали фрагмент фільму про Сенцова


Олег Сенцов
Олег Сенцов

Ми не припиняємо записувати звернення на підтримку Олега Сенцова – продюсер стрічки

Гості Одеського міжнародного кінофестивалю змогли першими в Україні побачити робочі фрагменти з фільму Аскольда Курова «Звільнити Олега Сенцова». Фільм представляла російський продюсер стрічки Марія Гаврилова. Раніше фільм демонстрували в Берліні.

Показ пройшов 17 липня в рамках професійної секції ОМКФ Work&Progress. За словами продюсера, під час краудфандінгу (спільнокошт – ред.) команді вдалося зібрати лише кілька тисяч євро, й зараз автори продовжують працювати над фільмом за власні кошти.

Ми розуміємо, що допомога більш важлива, ніж зйомка фільму

«Гроші для допомоги Олегу збирає дуже багато людей, та ми розуміємо, що допомога більш важлива, ніж зйомка фільму. Ми зараз приступаємо до головного знімального періоду – будемо знімати в Криму, будемо знімати в суді, будемо знімати багато інтерв'ю», – розповідає Марія Гаврилова. Проте, гроші на зйомки фільму кіномитці продовжують збирати через сайт проекту.

В Одесі показали фрагмент фільму про Сенцова
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

У фільмі можна побачити зовсім різні матеріли – це і фрагменти інтерв'ю Сенцова, і його заяви в суді, і тенденційні сюжети російських ЗМІ, і інтерв'ю з його знайомими та друзями з Майдану.

Олег був в «Автомайдані», а «Автомайдан» принципово не підтримував зв'язків із «Правим сектором»

«Олег був в «Автомайдані», а «Автомайдан» принципово не підтримував зв'язків із «Правим сектором», – розповідає у фільмі один з активістів «Автомайдану», який знає Олега Сенцова.

Окремою історією у фрагменті проходить лінія сестри режисера Наталі Кочневої. Вона розповідає, як їй допомагають друзі брата, ми бачимо, як вона бере участь в акціях протесту.

Він може отримати близько 17 років позбавлення волі
Наталя Каплан

«Взагалі, за такими звинуваченнями та статтями можливе навіть довічне ув'язнення, але, враховуючи деякі обставини, він може отримати близько 17 років позбавлення волі», – говорить вона в одному з епізодів.

Продюсер Марія Гаврилова розповіла Радіо Свобода, що організатори хочуть встигнути презентувати фільм на Берлінському кінофестивалі. Фрагменти стрічки вперше демонстрували саме в столиці Німеччини.

«Ми показували фрагменти на початку червня в рамках заходу «Дні українського кіно». Це чорновий матеріал, мені незручно якось його показувати. Навіть не трейлер, а просто фрагменти, з яких не можна побачити навіть жанр стрічки», – наголосила російський продюсер.

Берлінський кінофестиваль відбудеться в лютому 2016 року, але для участі в ньому матеріал треба надати до листопада цього року.

Гаврилова також розповіла, що команда фільму продовжує записувати звернення кінодіячів на підтримку Сенцова.

«У нашому розумінні це вже паралельний проект, тому ми його продовжуємо. Знімаємо звернення, зокрема, знімаємо на Одеському міжнародному кінофестивалі», – заявила вона. Команда обрала для показу Одеській фестиваль, тому що в Одесі зібралися представники кіноіндустрії.

«Нам потрібні спеціальні партнери, які можуть зробити це якісно, але дуже швидко. Мабуть, знайдеться якась українська студія, яка нам допоможе», – висловила надію продюсер.

Після показу мало відбутися обговорення, але висловитися захотіла лише одна людина – акторка київського «Молодого театру» Наталя Васько.

Олег говорив мені, що дуже хотів би потрапити саме на Одеський кінофестиваль
Наталя Васько

«Олег говорив мені, що дуже хотів би потрапити саме на Одеський кінофестиваль. Пару днів тому, 13 липня, у нього був день народження, його портрет показували під час показів, отже, він на нього все ж таки потрапив», – розповіла Васько.

Північнокавказький окружний військовий суд почав розглядати справу Сенцова та інших активістів 21 липня в місті Ростов-на-Дону. Засідання проходить у відкритому режимі.

На цю ж тему:

21.07.2015
Олег готовий до того, що прозвучить вирок на 25 років – сестра Сенцова

«Проте він не здається: як і весь минулий рік, він не має наміру робити те, чого чекають від нього слідчі» – Наталя Каплан далі
  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG