Доступність посилання

ТОП новини

Бурштин на асфальті – боротьба чи окозамилювання?


Вилучений міліцією бурштин
Вилучений міліцією бурштин

«Переконана, що просто зараз з ринку збуту усувають попередників» – журналіст

Вилучення цієї ночі в Рівному двох з половиною тонн бурштину подивувало українців, але не рівнян, котрим давно були відомі масштаби нелегального старательства. Люди ставляться до дій правоохоронців скептично – лише через те, що саме вони упродовж кількох десятків років прикривали незаконний видобуток і мали з того зиск.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У вівторок, 4 серпня, на брифінгу в управлінні внутрішніх справ міліцейські керівники Рівненщини рапортували про успішне завершення операції – вилучення з автомобіля, припаркованого на вулиці Студентській, 104 мішків сонячного каменю. Оцінка його реальної вартості поспішна, зауважив заступник начальника УМВС Дмитро Бабак, хоча це десятки мільйонів гривень. Адже все залежить від структури і розміру каміння. Однак, цілком імовірно, що така партія бурштинової контрабанди встановила світовий рекорд.

Про те, хто конкретно є власником авто, і в чому його звинувачують, міліціонери не сказали. Відповіді на майже всі запитання журналістів звучали однаково:

«Можна говорити, зараз буде багато про всі кримінальні провадження, хто з ким пов'язаний… У нас чітке, конкретне завдання сьогодні – довести до відома громадськості факт виявлення і вилучення значної кількості каміння, схожого на бурштин», – відповідали керівники міліції.

«​Хочеться довіряти правоохоронцям, але складно»​ –журналіст

Журналісти, котрі не раз бували в північних районах і мали змогу спостерігати за процесом видобутку та спілкуватися з місцевим населенням, не раз зауважували – бурштинове браконьєрство зайшло настільки далеко, що охопило не одного депутата, представника влади і громадського діяча. Довіряти ж міліції хотілося б, але складно, каже журналістка телеканалу «ЗІК»​ Анна Махно.

Інформація від місцевих жителів була, коли міліціонери самі телефонують і кажуть: беріть помпи, ми вам гарантуємо «дах»
Анна Махно

«Інформація від місцевих жителів була, коли міліціонери самі телефонують і кажуть: беріть помпи, ми вам гарантуємо «дах», що ви будете спокійненько собі видобувати. І все буде добре», – розповідає Анна Махно.

Роками правоохоронці затримували місцевих за незаконним промислом і, отримавши свою данину, відпускали, розповідає один зі старателів: «Вони брали й на місці це все продавали. Вони не дзвонили на 102, щоб виїхали, оформили все за законом. Такого не було – тут був просто «бєспрєдєл».

У поліських селах імена місцевих «кришувальників» бурштинового браконьєрства – у всіх на слуху. Ще рік тому з трибуни сесії обласної ради ці імена назвав один із «бурштинових активістів» Олександр Васильєв, охарактеризувавши їх як «людей, які натягли оцю наволоч сюди, і над нами знущаються…».

Чи взяли до відома борці з корупцією надану активістом інформацію, досі невідомо. Ось уже рік правоохоронні структури говорять про таємницю слідства, отож навіть ім’я вже засвіченого рік тому в кримінальних бурштинових з'ясуваннях стосунків народного депутата Володимира Продивуса воліють нині не називати. Легше говорити про те, що бурштиновий бізнес зачепив синів Януковича чи Пшонки.

Тим часом, журналістів, котрі намагалися розібратися в ситуації, правоохоронці не раз звинувачували у виконанні чиїхось замовлень, говорить журналістка Інна Білецька.

Я переконана, що просто зараз з ринку збуту усувають попередників
Інна Білецька

«Я дивлюся, як ця ситуація розвивається, протягом останніх років. Власне, зі зміною влади, після Революції гідності, результатів я не бачу. Я переконана, що просто зараз з ринку збуту усувають попередників. Тих, хто працював при попередньому президентові, для того, щоб поставити тих людей, які контролюватимуть цей процес уже при нинішньому», – каже Білецька.

Прокурор обіцяє до кінця тижня назвати фігурантів

Напередодні журналісти домагалися на брифінгу в першого заступника обласного прокурора пояснень, як розслідується інцидент між правоохоронцями та місцевим населенням у північній Дубровиці. Андрій Боровик запевнив журналістів, що результатом розслідування стануть не лише висновки стосовно правомірності дій правоохоронців, а й кримінальні провадження стосовно високопосадовців району.

Тим часом, поліський люд ні-ні, та й намагається дістатися копалень. Правоохоронці кажуть – такі факти фіксують щодня, і не буде на те ради, якщо найближчим часом бурштиновидобування в Україні не буде узаконене.

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG