Доступність посилання

ТОП новини

«Я б людину, яка це придумала, покарав!» – тракторист, який чавив сир у Росії


Карикатура Євгенії Олійник
Карикатура Євгенії Олійник

Головне слово, яке тут звучить, – «сором» – російський журналіст про полігони, де знищують їжу

Максим Курников, Ярослав Шимов, Марк Крутов

У Росії лише протягом 6 серпня, коли набув чинності указ Володимира Путіна про знищення продуктів, ввезених в обхід ембарго, було знищено 319 тонн продовольства – фруктів, овочів, сирів, м'яса. У п'ятницю процес знищення їжі триває.

Стрічки російських інформаційних агентств цими днями нагадують зведення про бойові дії, де ворогом виступає їжа. Після того, як указ Володимира Путіна про знищення незаконно ввезених продуктів набув чинності, митники взялися до справ – хоча ще в середу і четвер з їхнього боку були нерішучі спроби відтермінувати знищення сирів і помідорів через «неузгодження» деяких питань з силовими структурами, які повинні стежити за виконанням указу, насамперед, прикордонною ФСБ. Про підсумки війни з їжею у четвер відзвітував Россільгоспнагляд: знищено 319 тонн продовольства. Є всі підстави вважати, що у п'ятницю ця цифра зросте – в одній тільки Брянської області, де розташований пункт пропуску «Червоний камінь» на російсько-білоруському кордоні, будуть тиснути бульдозерами 200 тонн фруктів і овочів.

Знищення забороненого Росією сиру в Оренбурзі
Знищення забороненого Росією сиру в Оренбурзі

Як підставу для знищення митники найчастіше вказують на відсутність потрібних сертифікатів, що викликає сумніви в походженні продуктів – так, наприклад, була знищена партія свинини в Самарській області, незважаючи на те, що на коробках було чітко видно маркування «Зроблено в Бразилії»:

Говорять і про «фальшивий транзит», коли товар з країн, які потрапили під ембарго, нібито переводиться з країни Митного союзу до Європи, а насправді розвантажується в Росії. «Фальшивий транзит» став підставою для знищення 20 тонн латвійського сиру в Оренбурзі, який, за словами прес-секретаря Россільгоспнагляду Юлії Мелано, везли з Казахстану:

Розчавлений сир, перемішаний з землею, Оренбург
Розчавлений сир, перемішаний з землею, Оренбург

За знищенням сиру в Оренбурзі стежив кореспондент Радіо Свобода Максим Курников.

– Продукти, які були знищені, затримали ще на початку тижня, в понеділок. Тоді вже було відомо про рішення знищувати, але було невідомо, чи потраплять під нього саме вони. Нам в регіональній митниці говорили: незрозуміло, що з ними буде, поки не відбудеться якесь адміністративне розслідування. Вранці з'явилася інформація від московської митниці, що все, буде здійснене перше знищення. Але в регіоні нам це не підтверджували і говорили, що нічого не знають. У підсумку тільки вдень, коли, напевно, якась команда була отримана, вони сказали, що передали все до Россільгоспнагляду, і він повіз цей сир на полігон твердих побутових відходів. Туди можна було потрапити безперешкодно, усіх пустили подивитися на це. Полігон, а швидше, звалище, яке виконує ці скорботні функції, розташоване за 10 кілометрів від міста, в селі Підгородня Покровка.

Знищення сиру біля села Покровка
Знищення сиру біля села Покровка

Там уже стояла фура, в цій фурі було 20 тонн сиру. Ці 20 тонн сиру витягувалися трактором на землю. Прив'язувалася мотузка до великої такої упаковки, 100-150 кілограмів, скидалася на землю, і по ній проїжджав гусеничний трактор, спочатку в одну сторону, потім в іншу. Вперед-назад, вперед-назад, і так по три рази. По кожній такій упаковці сиру, щоб сир змішався з землею і був непридатний. Потім його скидали до ями і обливали якимось хімічним розчином, перед тим як закопати.

У Росії продовжують чавити сир, завезений із країн Заходу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:35 0:00

Це був латвійський сир, він потрапив до Росії дуже цікавим шляхом. Він з Латвії був ввезений до Білорусі, в Білорусі був оформлений як транзитний вантаж до Казахстану. Його привезли до Казахстану, а вже з Казахстану, користуючись відсутністю митниці, хотіли провезти назад, але митниці про це стало якимось чином відомо, його затримали і заарештували. Компанію, яка цим займалася, оштрафували на 100 тисяч рублів.

Сир чомусь вирішили знищувати разом із палетами
Сир чомусь вирішили знищувати разом із палетами

Митники були скупі на коментарі, вони говорили: «Ми – знаряддя економічної політики держави». Я підібрався до тракториста і запитав його, які у нього відчуття. Він сказав, «найстрашніші». Тому що неврожай, у нас є райони, які сильно постраждали від посухи, худобу годувати нічим. Він довго підбирав слова, сказав: «Я б людину, яка це придумала... – потім довга була пауза, – як-небудь би покарав!» Він сказав: «Будь ласка, покажіть це людям, покажіть, що тут відбувається, може, до них дійде, що так просто не можна!» Взагалі, найголовніше слово, яке звучить, коли тут це обговорюють, – це слово «сором». Тому що всі, коли стоять біля їжі, нової, чистої, якісної, і ось її знищують у тебе на очах, тебе охоплює якесь дуже неприємне відчуття».

Знищують їжу будь-якими засобами, які є в наявності. Найчастіше це катки, що використовуються під час дорожнього будівництва, або звичайні трактори і бульдозери. У великих містах, де про оснащення митних пунктів «мобільними крематоріями» для продуктів перейнялися раніше, допомагає «очисний» вогонь.

Так, у Санкт-Петербурзі, в аеропорту Пулково, було спалено 20 тонн сиру з Німеччини. У Смоленській області використали спеціальний прес – під нього вирушив вміст трьох фур з нектаринами і двох – з томатами. «Продукція прибула за підробленими документами, під час перевірки було встановлено, що вона вирощена на території ЄС», – стверджують в Россільгоспнагляді.

Російські ЗМІ пишуть і про почуття людей, безпосередньо задіяних у процесі знищення їжі. Так, за словами кореспондента РБК, представник радгоспу в районі московського аеропорту Внуково, де вчора знищували яблука з Польщі, був відверто засмучений тим, що відбувається. За словами Максима Курникова, журналіста «Еха Москви» в Оренбурзі, на трактористів, котрі чавили латвійський сир, «було боляче дивитися».

Знищення 1,5 тонн яблук в Новосибірську:

«Газета.ру» у п'ятницю публікує великий репортаж з пункту пропуску «Червоний камінь» у Брянській області на кордоні з Білоруссю. Тут співробітники Россільгоспнагляду і ФСБ затримали три «Газелі» і 10 фур з картоплею, капустою, помідорами, персиками і нектаринами з Європи. За словами прикордонників, вантаж був зареєстрований як турецький, потім перереєстрований як молдовський, а потім – як білоруський. Водії фур дивуються, клянуться, що купили товар у Білорусії, і стверджують, що «білоруська сторона не видає санітарних сертифікатів – ні нам, ні росіянам». Далекобійників не випускають з пунктів пропуску, поки вони не розпишуться в документах про знищення вантажу. Доводиться імпровізувати – так, у четвер водій затриманої на білорусько-російському кордоні фури з помідорами викрав її назад до Білорусі прямо з КПП, дізнавшись, що товар збираються знищувати.

Рятують продукти від знищення і прикордонники сусідніх з Росією країн. Так, у п'ятницю Держприкордонслужба України повідомила про затримання водія, який збирався вивезти до Росії півтонни сиру.

Тим часом, петиція на сайті change.org з проханням до Володимира Путіна скасувати указ про знищення їжі, щоб віддати її нужденним, набрала вже понад 300 тисяч підписів – щоправда, прес-секретар президента Дмитро Пєсков уже встиг висловити підозри, що вони були зібрані за допомогою «накруток». У п'ятницю стало відомо, що лист Путіну з проханням скасувати указ направили депутати Петербурзьких законодавчих зборів Борис Вишневський та Олександр Кобринський. Не бракує і реакції користувачів соціальних мереж.

Указ Путіна про знищення товарів, ввезених до Росії в обхід ембарго, набув чинності в річницю запровадження цього обмеження, яке Москва називає відповіддю Заходу на введення санкцій проти своїх чиновників і держслужбовців, відповідальних за анексію Криму і розпалювання конфлікту в Україні. У червні ембарго було продовжене ще на рік, до 5 серпня 2016-го, обговорюється його розширення на нові категорії продуктів. Уже вирішено, що додаткової перевірки зазнають квіти з Нідерландів, і, як пише РБК, перша партія голландських троянд може бути знищена під Можайськом уже на початку наступного тижня. Жорсткість правил ввезення квітів з Голландії Россільгоспнагляд виправдовує випадками виявлення в них небезпечних паразитів, користувачі соціальних мереж пов'язують цей крок із тим, що саме Нідерланди є одним з ініціаторів створення міжнародного трибуналу з розслідування катастрофи «Боїнга», проти чого різко виступає Росія, яка наклала вето на відповідну резолюцію в Раді безпеки ООН.

Оригінал матеріалу на сайті Російської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG