Доступність посилання

ТОП новини

Колишніх білоруських політв’язнів беруть на «профілактичний облік»


Микола Статкевич після звільнення
Микола Статкевич після звільнення

«Це звільнення реально звільненням назвати ще не можна» – дружина Статкевича

Олег Грузьдзилович

У якому статусі будуть після звільнення нещодавні білоруські політв'язні Микола Статкевич, Юрій Рубцов, Ігор Оліневич, Микола Дзядок, Євген Васькович і Артем Прокопенко? Усі вони після звільнення повинні з'явитися в органи міліції за місцем проживання, щоб стати на профілактичний облік. Про це їх попередили в місцях ув'язнення, коли давали довідку про звільнення. Чи зробили вони це?

З Миколою Статкевичем поспілкуватися не вдалося: він був зайнятий – давав чергове інтерв'ю. За відомостями про його подальший статус кореспондент Радіо Свобода звернувся до дружини Марини Адамович. Пані Марина повідомила, що в довідці про звільнення її чоловіка було зазначено, що за ним встановлять профілактичний облік, і це вже підтвердили в Ленінському райвідділку міліції Мінська.

«Учора ми були в РВВС, де нам підтвердили, що Миколу поставили на профілактичний облік протягом 8 років, на час зняття судимості, – розповіла дружина опозиціонера. – І нам пояснили, що через 4 роки можна звертатися до суду за хорошої поведінки щодо зміни терміну. Але сам облік для нього означає, що на 8 років з нього не знята судимість. Тобто це звільнення реально звільненням назвати ще не можна».

«Попередили, що якщо буде три будь-які адміністративні порушення протягом року – наприклад, дорогу не там перейшов або швидкість перевищив на автомобілі – то буде переведений під превентивний нагляд. А це вже більш серйозно. Там треба бути в будинку певний час, до тебе приходять з перевірками... У Миколи з обмежень є те, що якщо буде виїжджати кудись більш ніж на 30 днів, то потрібно інформувати міліцію», – зазначила вона.

За словами Марини Адамович, великий термін профілактичної обліку для Миколи Статкевича пояснюється тим, що його вже засуджували за злочин, який вважається тяжким.

Юрій Рубцов
Юрій Рубцов

Гомельський активіст Юрій Рубцов повідомив, що його термін профілактичної обліку – 2 роки. Так колишньому політв'язню сказали сьогодні в управлінні міліції. «Але попередили, що якщо буде за кожен рік три адміністративні порушення, можуть і знову посадити», – говорить Юрій Рубцов.

Умови профілактичної обліку Рубцова – такі ж, як і у Миколи Статкевича: обмежень у перебуванні поза домом немає, але при зміні місця проживання або від'їзді більш ніж на 30 днів потрібно інформувати міліцію.

Микола Дзядок
Микола Дзядок

Колишній політв'язень Микола Дзядок до міліції не ходив, бо його про це не попереджали. Другого зі звільнених з ув'язнення анархістів – Ігоря Оліневича – у Фрунзенському РВВС Мінська вже поставили на профілактичний облік на 5 років. Ігор Оліневич був засуджений до 8 років позбавлення волі за обвинуваченням у хуліганських діях стосовно офіційних будівель. Цим важким обвинуваченням Ігор Оліневич і пояснює те, що його поставили на такий тривалий облік. А Микола Дзядок, говорить Ігор, звільнявся з відбування покарання відповідно до 411-ї статті, яка не вважається тяжкою.

5 років профілактичного обліку отримали й активісти з Бобруйська Євген Васькович і Артем Прокопенко, яких засудили до 7 років ув'язнення кожному за статтею про хуліганські дії щодо офіційної будівлі. «У нас була тяжка стаття, тому й досить довгий термін профілактичного обліку – понад 5 років. Але це – не нагляд, це тільки облік: тільки потрібно інформувати, коли їдеш кудись більш ніж на місяць. Ще сказали, щоб поінформував, куди влаштуюся працювати. А через половину терміну нагляду його можна буде зовсім зняти, якщо все буде добре», – повідомив колишній політв'язень Євген Васькович. Про умови обліку колишньому політв'язню повідомили в міліції 25 серпня.

Оригінал матеріалу – на сайті Білоруської редакції Радіо Свобода

На цю ж тему:

23.08.2015
Статкевич: Я не виїду, ми зробимо Білорусь нормальною і вільною

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG