Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: парламентська коаліція продовжить свою роботу


Петро Порошенко (©Shutterstock)
Петро Порошенко (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко наголошує, що чинна парламентська коаліція продовжить свою роботу.

«До сьогоднішнього голосування, як за загальноконституційне питання, цілком природно приєдналися і позафракційні. Конституційні зміни мають об’єднувати всю Верховну Раду. І це ніяк не означає переформатування коаліції. Діюча коаліція, незважаючи на сьогоднішні події, продовжить працювати. Тому що саме це необхідно в інтересах України. Інші варіанти не розглядаються навіть у теорії», – заявив він під час звернення.

Сьогодні Верховна Рада підтримала внесення змін до Конституції в частині децентралізації попри протести біля парламенту та блокування президії Ради.

З «Блоку Петра Порошенка» за законопроект проголосували 115 народних депутатів, «Народний фронт» – 69, «Опозиційний блок» – 38, об’єднання «Самопоміч» – 5, депутатська група «Відродження» – 11, а також 13 позафракційних депутатів. Законопроект передбачає, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів.

Президент України Петро Порошенко неодноразово наголошував, що жодного особливого статусу для Донбасу зміни не передбачають.
Проте під стінами українського парламенту в Києві 31 серпня виникли сутички після того, як Верховна Рада підтримала зміни до Конституції.

Мітингувальники, які протестували проти ухвалення змін, почали наступ на будівлю Ради, яку охороняв кордон правоохоронців. За даними МВС, поранені близько 90 правоохоронців, загинув боєць Нацгвардії. Загалом, за різними даними, постраждали від 119 до 122 людей.

Пізніше глава МВС Арсен Аваков повідомляв про затримання 30 учасників сутичок, в тому числі і мітингувальника, який кидав гранату у правоохоронців.

Напередодні лідер фракції «Радикальної партії», представники якої протестували проти ухвалення змін до Конституції, Олег Ляшко в ефірі Радіо Свобода заявляв, що не виключає розпаду парламентської коаліції, якщо у Верховній Раді не набереться 300 голосів для ухвалення президентського законопроекту про внесення змін до Конституції щодо децентралізації.

XS
SM
MD
LG