Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко і Назарбаєв заявляють про взаєморозуміння і співпрацю


Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв під час зустрічі в Астані. 9 жовтня 2015 року
Президент України Петро Порошенко (ліворуч) та президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв під час зустрічі в Астані. 9 жовтня 2015 року

Партнер України чи союзник Росії – яку позицію займає Казахстан?

У п’ятницю, 9 жовтня, за підсумками переговорів в Астані президенти України і Казахстану, Петро Порошенко і Нурсултан Назарбаєв, підписали план дій на 2015–2017 роки, в якому визначені ключові вектори двосторонньої співпраці. Також український лідер подякував своєму казахстанському колезі за підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. Між тим, деякі українські експерти закликають Порошенка не плутати особисту підтримку Назарбаєва з позицією цієї країни на міжнародній арені. На думку ж інших, нинішні економічні домовленості між Києвом та Астаною є надзвичайно важливими, оскільки можуть знівелювати негативний вплив, який Україні на пострадянському просторі завдала Росія.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Після переговорів з президентом України Петром Порошенком в Астані президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв заявив, що сторони «знайшли взаєморозуміння з багатьох питань». За словами Назарбаєва, під час зустрічі президенти обговорювали політичну й економічну співпрацю двох країн.

Порошенко запросив казахстанський бізнес працювати в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00


За словами Порошенка, переговори тет-а-тет перевищили заплановані 40 хвилин, президенти встигли обговорити важливі теми.

Ми вдячні президенту Казахстану за тверду і незмінну підтримку суверенітету і територіальної цілісності і незалежності України. Це ще більш важливо сьогодні, коли Україна є об’єктом агресії Російської Федерації
Петро Порошенко

«Ми вдячні президенту Казахстану за тверду й незмінну підтримку суверенітету і територіальної цілісності й незалежності України. Це ще більш важливо сьогодні, коли Україна є об’єктом агресії нашого спільного сусіда – Російської Федерації, яка анексувала український Крим і розв’язала агресію на Донбасі, жертвами якої, на жаль, стали понад 8 тисяч українців», – зазначив Порошенко.

Від енергетики до сільського господарства

Лідери України та Казахстану підписали план дій на 2015–2017 роки, в якому визначені ключові вектори двосторонньої співпраці. Вони наголосили, що значна активізація торговельно-економічної співпраці є одним із головних завдань двосторонніх відносин.

Постачання на нафтопереробні заводи України сирої нафти проблемне, оскільки ця труба проходить через територію Росії. Але є можливість надання нафтопродуктів
Нурсултан Назарбаєв

Пріоритетними для розвитку співпраці сторони назвали паливно-енергетичну, сільськогосподарську, енергетичну, транспортну, гірничошахтну галузі, агропромислове машинобудування, створення інфраструктурних об’єктів, а також авіаційну, космічну й інші сфери. Також Назарбаєв пообіцяв Україні підтримку у галузі нафтопродуктів.

«Постачання на нафтопереробні заводи України сирої нафти проблемне, оскільки ця труба проходить через територію Росії. Але є можливість надання підтримки щодо нафтопродуктів. Ці питання ми також вирішуватимемо», – наголосив Назарбаєв.

Візит Порошенка до Казахстану беззмістовний – Яременко

Голова громадського фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко вважає, що цей візит президента Порошенка до Казахстану з точки зору політичної доцільності є беззмістовним.

Богдан Яременко
Богдан Яременко

«Візит президента Порошенка до Казахстану виглядає політично невмотивованим і беззмістовним з огляду на його реальні досягнення», – сказав Яременко у розмові з Радіо Свобода.

Дипломат закликає не плутати дружню підтримку України президентом Назарбаєвим із позицією цієї країни.

Коли нам була потрібна конкретна підтримка Казахстану на сесії Генасамблеї ООН під час голосування за резолюцію, яка засуджує анексію Криму, то Казахстан не підтримав Україну
Богдан Яременко

«Позицію будь-якої країни щодо України можна оцінити конкретними діями. Коли нам була потрібна конкретна підтримка Казахстану – підтримка його на сесії Генеральної асамблеї ООН під час голосування минулого року за резолюцію, яка засуджує анексію Криму, то Казахстан не підтримав Україну. Він утримався під час голосування. Мабуть, з цього і потрібно виходити. Можливо, існують певні протиріччя між Казахстаном та Росією, але, судячи з усього, Україна не надто намагалася всі ці роки, щоб зробити якимось чином на цьому політичну гру. Україна навіть тривалий час посла у Казахстані не має», – наголошує Богдан Яременко.

Співпраця з Казахстаном може прорвати негативний вплив Росії – Жаліло

Ярослав Жаліло
Ярослав Жаліло

Що ж до економічної співпраці між Києвом та Астаною, то за даними Держстату України, за підсумками першого півріччя 2015 року загальний обсяг торгівлі України з Казахстаном становив понад 544 мільйони доларів США. За словами директора Центру антикризових досліджень Ярослава Жаліла, нинішні українсько-казахстанські домовленості є важливими.

Те, що укладено домовленості, це може прорвати той депресивний вплив, який завдала для співпраці України на пострадянському просторі Росія
Ярослав Жаліло

«Ми говоримо, що після того, як Росія виступила з агресією, ми втратили для себе весь пострадянський простір, але, насправді, пострадянський простір не є однорідним, – наголошує Жаліло. – Казахстан дозволяє собі висловлювати найбільш самостійну і опозиційно-помірковану політику щодо агресивної політики Путіна. Насамперед, це відбувається тому, що Казахстан – це країна, яка стоїть на двох ногах. Одна нога – це партнер Росія, друга – партнер Китай. Тож те, що укладено домовленості, це дуже перспективно, тому що це може прорвати той депресивний вплив, який завдала для співпраці України на пострадянському просторі Росія».

Ярослав Жаліло наголошує, що Казахстан є достатньо потужною в економічному плані країною, яка має тривалі економічні відносини з Україною, відтак, каже він, існують і подальші перспективи співпраці.


На цю ж тему:

09.10.2015
Успішна кар’єра в Казахстані: є попит на топ-менеджерів з України

Діджитал, ІТ-сектор, комунікації, харчування – популярні сектори для українських фахівців далі
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG