Доступність посилання

ТОП новини

Чи можлива «під ялинку» відставка уряду?


Депутат Олег Барна намагається винести з-за трибуни прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка під час засідання Верховної Ради. Київ, 11 грудня 2015 року
Депутат Олег Барна намагається винести з-за трибуни прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка під час засідання Верховної Ради. Київ, 11 грудня 2015 року

Барна збирає підписи проти Яценюка, але потрібної кількості не має

Київ – Верховна Рада зможе заслухати звіт уряду Арсенія Яценюка наприкінці грудня. Про це заявив голова фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко. Після цього парламент зможе голосувати щодо довіри чинному Кабінету міністрів. Депутат від БПП Олег Барна, у якого 11 грудня була сутичка з прем’єром, збирає підписи для відставки Яценюка, однак потрібної кількості ще не має. Тим часом, думки політологів щодо ймовірних змін в уряді розходяться.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

11 грудня у Верховній Раді депутати не почули офіційного звіту Кабінету міністрів, як раніше анонсувалось.

Голова фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко заявив, що, ймовірно, звіт планується «під ялинку»: на 29-30 грудня цього року – після ухвалення Податкового кодексу і бюджету.

Якщо уряду не висловлять недовіри на цій сесії, спробують на наступній – Фесенко

Імовірність відставки Арсенія Яценюка існує, прихильники такого кроку не обов’язково чекатимуть звіту уряду, вважає політолог Володимир Фесенко. Він нагадав, що супротивники чинного прем’єра збирають підписи для його відставки, але цей процес триває досить повільно. Наразі за його відставку у парламенті зібрано трохи більше ніж 70 підписів зі 150 необхідних для розгляду цього питання Верховною Радою.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

«Поки консолідації противників Яценюка недостатньо, голосів не вистачає, тому на певний час Арсеній Петрович може заспокоїтись. Але лише на певний час. Я думаю, що якщо не буде спроби вотуму недовіри на цій сесії, то спроба буде повторена на наступній парламентській сесії», – зауважує експерт.

Віктор Небоженко
Віктор Небоженко

Політолог Віктор Небоженко вважає, що, попри всі заяви окремих депутатів, наразі про відставку уряду не йдеться. За його словами, парламентська правляча коаліція слабка і з усіх сил намагається утримати власну цілісність. Окрім того, зауважив політолог, Яценюка підтримує Захід, очікуючи, що він нестиме відповідальність відповідно до ухвалених угод, зокрема, із Міжнародним валютним фондом. Сутичка депутата Олега Барни із Арсенієм Яценюком у сесійній залі насправді об’єднує парламентську більшість, яка спробує відмежуватись від агресивного колеги, зазначив Небоженко.

Справді, у «Блоці Петра Порошенка» повідомили про виключення Олега Барни зі складу фракції, незважаючи на попередню заяву свого лідера Юрія Луценка, що депутату загрожує хіба «прочуханка».


Сам Барна сказав, що вийшов зі фракції за власної ініціативи.

Буде сильна «чистка» уряду – Небоженко

Віктор Небоженко називає інцидент у Раді «спектаклем». За його словами, якби відставка Яценюка була потрібна керівництву держави, задіювалась би «тіньова коаліція», тобто голосування представників «Опозиційного блоку» та позафракційних депутатів.

Я так розумію, що рішення прийняте, що і президента, і прем’єра влаштовує взаємне співробітництво
Віктор Небоженко

«Я так розумію, що рішення прийняте, – каже Небоженко. – Що і президента, і прем’єра влаштовує взаємне співробітництво. Інша справа – що буде дуже сильна «чистка» Кабміну, тому що щось треба робити: видно, що уряд у нас надто «трухлявий», нефункціональний».

11 грудня сплив термін дії імунітету уряду. Прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що готовий піти у відставку, якщо за це проголосують депутати.

Олександр Кірш
Олександр Кірш

Однак далеко не всі члени «Народного фронту» готові підтримати прем’єра і вийти з коаліції у разі його відставки, заявив напередодні в ефірі Радіо Свобода депутат від цієї політичної сили Олександр Кірш.

«Там є різні блоки, течії і так далі. Хтось піде, хтось залишиться, хтось може перейти у «Батьківщину», хтось на наступний день стане частиною БПП», – пояснює він.

Під час виступу прем’єр-міністра Арсенія Яценюка в Раді під стінами парламенту мітингували з вимогою його відставки. Як повідомила кореспондент Радіо Свобода, серед активістів були представники Всеукраїнського об’єднання «Свобода» та Партії місцевого самоврядування, інших політичних сил.


Кабмін, тим часом, поширив заяву, в якій засудив дії Олега Барни та антиурядову агітаційну кампанію на вулицях Києва. «Уряд працює як одна команда і підтримує дії прем’єр-міністра Арсенія Яценюка», – йдеться у повідомленні.


На цю ж тему:

11.12.2015
Звіт Яценюка: морква й «інтимні обійми» від Барни

Як виступ прем’єр-міністра у Верховній Раді перетворився на шоу далі
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG