Доступність посилання

ТОП новини

Деякі поради МВФ сприяють розширенню корупції – експерт


Президент України Петро Порошенко і виконавчий директор Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард (архівне фото) ©Shutterstock
Президент України Петро Порошенко і виконавчий директор Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард (архівне фото) ©Shutterstock

Головний кредитор може припинити співпрацю з Києвом, якщо не буде реформ і боротьби з корупцією

Київ – Міжнародний валютний фонд може припинити співпрацю з Україною в разі посилення політичної кризи й відсутності результатів боротьби з корупцією. Про це заявила у середу, 10 лютого, директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лаґард. У відповідь представники української влади поспішили запевнити у незмінності курсу на реформи та пообіцяли зміцнити зусилля у подоланні політичної кризи. Експерти ж кажуть, що частину відповідальності за корупцію в Україні має взяти на себе сам МВФ.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У заяві, поширеній департаментом зовнішніх зв’язків МВФ, директор-розпорядник фонду Крістін Лаґард висловила занепокоєння «повільним прогресом, який демонструє Україна у поліпшенні державного управління, в боротьбі з корупцією та у зменшенні впливу корисливих інтересів на політику».

За відсутності помітних зусиль надати новий поштовх реформам в управлінні державою та боротьбі з корупцією, складно уявити, що підтримувана МВФ програма триватиме надалі і буде успішною
Крістін Лаґард

«За відсутності помітних зусиль надати новий поштовх реформам в управлінні державою та боротьбі з корупцією, складно уявити, що підтримувана МВФ програма триватиме надалі і буде успішною», – зазначила очільниця фонду. Вона застерегла від ризику провалу реформ, що вже траплялося в недавній історії країни, та наголосила, що нині дії лідерів України мають повернути державу на «обнадійливий шлях реформ».

Заява з боку ключового кредитора викликала широкий резонанс в Україні. Так міністр фінансів України Наталія Яресько назвала її свідченням необхідності прискорити реформи.

Транші не дають без реформ. Необхідне прискорення реформ, а не їх гальмування
Наталія Яресько

«Зараз є питання до усіх нас: чи ми діятимемо далі в політичній кризі і обговоримо зміни в уряді, чи будемо далі прискорювати ці реформи. Це свідчення того, що транші не дають без реформ. Необхідне прискорення реформ, а не їх гальмування», – сказала міністр на засіданні парламентського комітету з питань економічної політики.

Україна продовжить реформи, незважаючи на кризу у відносинах між урядом та парламентською коаліцією, запевнив Крістін Лаґард під час телефонної розмови президент Петро Порошенко. Він наголосив на необхідності перезавантаження Кабінету міністрів без дострокових парламентських виборів, які лише поглиблять політичну кризу та погіршать умови для проведення реформ. Як повідомляє прес-служба українського президента, Порошенко і Лагард домовилися підготувати дорожню карту пріоритетних реформ, які нададуть нового імпульсу взаєминам з Міжнародним валютним фондом.

У тому, що курс на реформи залишається незмінним, запевнив і прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. На спільній колегії МВС і Мінюсту керівник уряду наголосив, що на цьому шляху Україна потребує підтримки західних партнерів.

Основне – це не зупинятися ніколи на півшляху. Вельмишановні наші друзі і партнери західні, я вам гарантую, що ми не зупинимося
Арсеній Яценюк

«Зміни не відбуваються швидко. Але основне – це не зупинятися ніколи на півшляху. Вельмишановні наші друзі і партнери західні, я вам гарантую, що ми не зупинимося. Ми будемо йти вперед, як би не було складно. І якщо ми будемо йти вперед і ви нам будете допомагати, то ми досягнемо результату», – сказав Яценюк.

МВФ має пропонувати конкретні заходи для боротьби з великою корупцією – експерт

Міжнародний валютний фонд мав би допомогти Україні у подоланні системних причин корупції, натомість політичні поради західних донорів і кредиторів, у тому числі МВФ, часто мають зворотний ефект, заявив у коментарі Радіо Свобода старший економіст та член наглядової ради компанії Case Україна Володимир Дубровський.

«Наприклад, днями було опубліковано звіт МВФ про податкову систему в Україні, там міститься дуже багато порад, які насправді сприятимуть розширенню корупції. І взагалі не згадуються ті риси нашої податкової системи, які провокують велику корупцію, які допомагають нашим корупціонерам, олігархам ухилятися від податків тощо. Тож, якщо МВФ дійсно хоче подолати корупцію в Україні і сприяти цьому, то він насамперед як радник має виходити з більш зваженими та більш продуманими пропозиціями, вивчати ситуацію на місці і пропонувати конкретні заходи для боротьби з великою корупцією, а не починати з якихось дрібниць», – заявив Дубровський.

Одним з вимірів економічної успішності країни є політична стабільність, продовжив Володимир Дубровський. Але, наголосив, що йдеться не про стабільність певних персон при владі, а насамперед – про стабільність правил гри.

Чотирирічну програму розширеного фінансування для України загальним обсягом понад 17 мільярдів доларів Міжнародний валютний фонд почав здійснювати в березні 2015-го. Та через розбіжності між вимогами МВФ і діями уряду Україна замість очікуваних чотирьох траншів наразі отримала лише два у сумі 6,7 мільярда доларів. Зараз триває погодження меморандуму про другий перегляд програми, що має стати основою рішення Ради директорів фонду про надання Києву третього траншу кредиту в обсязі 1,7 мільярда доларів. Загалом, як повідомила міністр фінансів Наталія Яресько, цьогоріч Україна очікує 8-10 мільярдів доларів від міжнародних партнерів на бюджетні та інвестиційні потреби, у тому числі 5,8 мільярдів доларів від МВФ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG