Доступність посилання

ТОП новини

Фейгін: для Путіна Савченко – цінний депозит, яким можна торгувати


Марк Фейгін розповів про можливість обміну Надії Савченко на Віктора Бута і Костянтина Ярошенка

Адвокат засудженої в Росії українського льотчиці Надії Савченко Марк Фейгін заявив в інтерв'ю Радіо Свобода, що логічно обміняти його підзахисну на військовосліжбовців ГРУ Росії Олександра Александрова і Євгена Єрофеєва, затриманих в зоні АТО на Донбасі. Про готовність до такого обміну говорив раніше президент України Петро Порошенко. Також Фейгін вважає, що інформація про обмін Савченко на групу росіян, в тому числі Віктора Бута і Костянтина Ярошенка, які відбувають покарання в США, про що повідомив «Інтерфакс» з посиланням на поінформовані джерела – це «цілком може бути вкидання з боку Кремля». Посол Сполучених Штатів в Україні Джефрі Пайєт назвав таку пропозицію «смішною», а речник російського президента Дмитро Пєсков заявив, що нічого про це не чув. Але також Фейгін додав, щойому «абсолютно все одно, на кого обміняють Савченко! Головне – щоб вона опинилася на волі».

Віктор Бут відбуває 25-річний термін у в'язниці в США за спробу змови з метою вбивства американських громадян шляхом продажу зброї колумбійським повстанцям з угрупування FARC. Костянтин Ярошенко засуджений американським судом до 20 років ув'язнення за спробу доставити велику партію кокаїну в США.

Марк Фейгін і Надія Савченко
Марк Фейгін і Надія Савченко

– Я двічі був в США, в Держдепі, в Конгресі обговорював можливість допомоги з боку Сполучених Штатів у звільненні Савченко. Конкретних прізвищ ніколи не звучало. Це по-перше. По-друге, я і з боку тих, з ким спілкувався, ніколи не чув про таку можливість. Цілком може бути, що це вкидання з боку Кремля, щоб запропонувати в публічному просторі таку схему. Я б не виключав, що ця інформація стала публічною без попередньої домовленості. Але мені абсолютно все одно, на кого обміняють Савченко! Я як адвокат зацікавлений, щоб вона якомога швидше вирушила додому. З моєї точки зору, дійсно, була логічною пропозиція Петра Порошенка обміняти Савченко на російських військовослужбовців Єрофєєва і Александрова. Ну, судіть самі: вони потрапили в полон в селищі Щастя, це за декілька кілометрів від Стукалової Балки, де потрапила в полон до батальйону бойовиків «Заря» сама Савченко. Одні і ті ж військові дії на сході України, на Донбасі. В результаті військових дій потрапляють в полон ті і інші.

Як я припускаю, це Іванов, голова Адміністрації президента, заявив про можливість обміну на Бута і Ярошенка і якийсь список неназваних осіб, непублічний список. Мабуть, це співробітники російських спецслужб, які в США також притягнуті до відповідальності або навіть засуджені
Марк Фейгін

Більш ніж логічно обміняти Савченко на Єрофєєва і Александрова. Однак, як я розумію, в Кремлі великого ентузіазму через цю публічну пропозицію Петра Порошенка не помічено. Мабуть, Кремлю набагато цікавіші інші особи, про яких неназване джерело «Інтерфаксу» заявило. Як я припускаю, це Іванов, голова Адміністрації президента, заявив про можливість обміну на Бута і Ярошенка і якийсь список неназваних осіб, непублічний список. Мабуть, це співробітники російських спецслужб, які в США також притягнуті до відповідальності або навіть засуджені. Я найближчим часом буду зустрічатися з представниками США, які мають стосунок до переговорів, і спробую у них дізнатися.

– Ви згадали, що Ви були в США, зверталися за підтримкою в справі Савченко. Я добре пам'ятаю Ваші слова відразу після винесення їй вироку про те, що якби захист Савченко не зробила свідомо цей процес публічним, то, судячи з усього, її доля вилилася б у ці 22 роки у в'язниці, на які вона зараз засуджена російським судом. Але, як видається, підтримка повинна була полягати в тому, що американські офіційні особи чинили б тиск на Кремль. І тут раптом виникає питання про обмін людей, що утримуються в американській в'язниці. Взагалі, хоч трохи юридичну процедуру Ви уявляєте, яка зробила б подібний обмін законним?

– По-перше, різні речі обговорювалися, і різні ідеї обговорювалися. Вони обговорювалися не публічно, але це не означає, що звучали якісь конкретні пропозиції: а ось давайте Савченко на Бута поміняємо. Ні, так ніколи це не звучало. Дійсно, я наполягав на цій підтримці. Міжнародний тиск вилився, до речі сказати, в дзвінок президента Обами президентові Путіну з вимогою звільнити Савченко. Це – немало для таких людей. Але ж українські в'язні в Росії – це ж не одна Савченко, є ще Сенцов і Кольченко, які вже в колоніях, є Солошенко, є Виговський, є Литвинов, якого зараз за розбій судять, швидше за все, винесуть обвинувальний вирок. Тобто багато зворотних прикладів, коли немає публічності справи – і ми бачимо, чим це закінчується. Це закінчується терміном, і про цих людей не говорять, цих людей нібито немає. Зрозуміло, ця тактика публічності не скрізь працює. І сама людина повинна бути налаштована на це, це теж дуже важливо. А справа Савченко була приречена на публічність, і просто правильна артикуляція – моя і моїх колег – вона дала той ефект, що справа Савченко не може закінчитися нічим, крім як чимось поза процесуальної процедури. Обмін або щось подібне. Чому?

Проблема вся не в американцях, проблема не в українцях, а проблема в кремлівському керівництві, конкретно в Путіні. Тому що він сприймає Савченко, як якийсь цінний депозит, яким можна торгувати, політичний, звичайно, депозит
Марк Фейгін

Тому що проблема вся не в американцях, проблема не в українцях, а проблема в кремлівському керівництві, конкретно в Путіні. Тому що він сприймає Савченко, як якийсь цінний депозит, яким можна торгувати, політичний, звичайно, депозит. Яка законна процедура може бути? Є кілька видів процедур, які, безумовно, є процесуально законними. Але можлива їхня реалізація тільки за певної політичної волі. Нагадаю вам, що свого часу була гучна історія про нелегалів, там Чапман була серед них. Серед цих американських нелегалів – російських співробітників спецслужб глибоко впроваджених – громадяни США були, свого часу туди відправлені російськими спецслужбами. Ну, і Обама їх просто віддав, хоча їх притягли до відповідальності.

Є секретні укази, згідно з якими відбуваються обміни шпигунів. Є процедура помилування взаємного, щоб забезпечити можливість відправлення – одних туди, а інших сюди. Є якісь інші процедури, які, скажімо так, технічно можна вирішити. У Росії вже точно, тому що Росія – це країна, де якщо щось дуже хочеться, то можна. Закон тут – це дуже пластична річ. Ми знаємо приклади, коли в порушення закону людей звільняли, якщо хтось цього хоче. Приклад Васильєвої: вона через місяць перебування в колонії була звільнена умовно-достроково, хоча є умова щодо Кримінально-виконавчого кодексу Росії, що треба півроку відбути, щоб подати на УДЗ, перебуваючи в колонії. Є така умова, така норма. Але нічого, через місяць її спокійно звільнили! Ви бачили демонстрації, протести з цього приводу? Тому якщо сильно захочуть, то зроблять! Інше питання – наскільки еквівалентний обмін, наскільки політично можливо здійснити такий обмін. Це поки питання переговорів, мені здається. Просто так Савченко ніхто не звільнить.

– У пресу просочилася інформація, що Савченко збираються міняти і на Бута, і на Ярошенка. Один відбуває термін за спробу змови з метою вбивства американських громадян шляхом продажу зброї колумбійським повстанцям, інший – за спробу доставити велику партію кокаїну в США. Наскільки Вам такий обмін є еквівалентним?

– Та він точно не еквівалентний! Проблема тільки в гуманітарному інтересі. Якби США пішли на це, вони б керувалися гуманітарними принципами, а влада в Росії, в Кремлі керувалася б цинічними принципами політичної торгівлі. Зрозуміло, це не рівноцінно. Одні виходять з порятунку життя, а інші – з інтересів. І це було завжди! Згадайте, як Каддафі віддавав невинних болгарських медсестер. Там теж, знаєте, була еквівалентна історія. Але у великій політиці подібного роду поведінка вдаряє найбільше, між іншим, по тих, хто керується прагматичними інтересами, а не гуманними принципами. Тому в якомусь сенсі, якби такий обмін відбувся, мені здається, що Росія б від цього втратила більше, а Америка набагато менше, якби віддала цих наркоторговця і торговця зброєю. Це мій особистий погляд, дещо суперечливий. З одного боку, дійсно, особи, які скоювали злочини, проти невинної Савченко. А з іншого боку, якщо керуватися гуманними принципами, як адвокат, я хочу, щоб невинна людина не відбувала 22-річного покарання. Краще врятувати невинного ціною випуску на свободу винного, ніж навпаки, пожертвувати життям невинної людини заради так званого торжества справедливості! Це не я сказав, це Достоєвський сказав.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG