Доступність посилання

ТОП новини

Після референдуму в Нідерландах найменше нервуватися слід Україні – Сіліна


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Адже ніхто через нідерландський референдум не скасовуватиме угоду й не починатиме переговори по новому колу»

Київ – Дві третини учасників нідерландського референдуму сказали «ні» Угоді про асоціацію з Україною. І поки політики й дипломати у Нідерландах та європейських інституціях шукають можливості розв’язати цю ситуацію з користю для всіх сторін, в Україні кажуть про продовження курсу на зближення з Євросоюзом. І влада, і більшість суспільства заявляють про наміри продовжити євроінтеграцію України, адже за неї покладені життя Небесної сотні і тисяч українських бійців на сході країни.

У листопаді 2013 року через відмову тодішнього президента Віктора Януковича підписувати Угоду про асоціацію розпочалась Революція гідності, або ж Євромайдан. На Майдані понад українців віддали свої життя за свободу і європейський вибір держави.

Майдан пережив ніч під вогнем
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00
Хто стріляв у Небесну сотню? Докази і спротив системи
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:22:44 0:00

Угода була підписана у червні 2014 року новим президентом України Петром Порошенком у Брюсселі в присутності керівників Євросоюзу.

Після того впродовж наступних місяців її ратифікували всі 28 парламентів країн ЄС, Європарламент і Верховна Рада України. Парламент Нідерландів завершив ратифікацію цього документа у липні 2015 року.

Наразі у Києві заявили, що Україна не відмовляється від євроінтеграції, а також те, що Україна вважає неможливим перегляд Угоди про асоціацію з ЄС. Як заявив 8 квітня на брифінгу заступник голови Адміністрації президента Костянтин Єлісеєв, у Києві не збираються вносити у цей документ «жодних змін, жодних суттєвих правок». Робити трагедію через результати нідерландського референдуму українська влада теж не збирається, зазначив дипломат.

Не потрібно драматизувати цю подію, адже вона жодним чином не впливає на темпи і, сказати б, якість імплементації Україною Угоди про асоціацію
Костянтин Єлісеєв

«Не потрібно драматизувати цю подію, адже вона жодним чином не впливає на темпи і, сказати б, якість імплементації Україною Угоди про асоціацію… Ніяких суттєвих змін чи правок у цей документ ми вносити не збираємось», – каже Єлісеєв.

Україна не може бути заручницею менш як 1% європейців – експерти

Українські експерти зазначають, що нідерландський референдум спричинив доволі серйозну колізію: як виявилось, долю надзвичайно важливого для 45-мільйонної України і буквально вистражданого нею документа можна поставити під сумнів внаслідок консультативного референдуму. Наразі виходить, що менше 20 відсотків громадян Нідерландів (а це трохи більше піввідсотка населення Євросоюзу) – проти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Адже українці вже витратили на цю угоду занадто багато часу, сил, терпіння, мужності, крові й життів, пише міжнародний оглядач тижневика «Дзеркало тижня» Тетяна Сіліна.

Ніхто через нідерландський референдум не скасовуватиме угоду й не починатиме переговори по новому колу
Тетяна Сіліна

«У тій ситуації, що склалася, найменше нервуватися слід Україні. По-перше, ніхто через нідерландський референдум не скасовуватиме угоду й не починатиме переговори по новому колу. Нагадаємо, що її вже ратифікували всі держави ЄС і Європарламент. По-друге, оскільки Угода Україна-ЄС належить до так званих «змішаних» договорів, тобто її сторонами є і Євросоюз як єдине ціле, і кожна країна-член окремо, – значна частина угоди, зокрема про зону вільної торгівлі, належить до виключної компетенції ЄС, і рішення у цій частині документа ухвалює Брюссель. А він негайно заявив, що наслідків для часового застосування угоди з Україною нідерландський референдум не матиме», – наголосила Сіліна.

Депутат парламенту Світлана Заліщук також вважає, що наступні перемоги чи провали України «на європейських фронтах» залежать насамперед від внутрішніх змін у країні. На її думку, референдум у Нідерландах продемонстрував міць українського громадянського суспільства. Громадські лідери й активісти стали потужними недержавними рушіями, які здатні виконувати державні функції, коли держава не може або не хоче їх виконувати. Як написала Заліщук у публікації для агентства «Укрінформ», значну частину позитивної кампанії в Нідерландах було проведено саме громадськими організаціями, активістами за підтримки міжнародних фондів та особистої ініціативи. Водночас, нідерландці не можуть зупинити процес зближення між Україною та Євросоюзом, тож найближчим часом мають відбутися переговори керівників Нідерландів та Євросоюзу, прогнозує депутат.

Півтора мільйона нідерландців не можуть зробити заручником всю іншу Європу разом з Україною
Світлана Заліщук

«Півтора мільйона нідерландців не можуть зробити заручником всю іншу Європу разом з Україною. Самі ж Нідерланди – це, мабуть, на сьогодні найбільш поінформована країна у світі щодо України і щодо змісту Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. З іншого боку, у них там була ціла «колекція» міфів і нісенітниць з приводу угоди… Прем’єр-міністр Нідерландів поїде до Брюсселя, щоб шукати спільне рішення. Я думаю, тут ми теж повинні включитись, щоб відпрацювати механізм, який би вирішив цю безпрецедентну ситуацію», – пропонує Заліщук.

Акції на підтримку України в Амстердамі перед референдумом, 3 квітня 2016 року
Акції на підтримку України в Амстердамі перед референдумом, 3 квітня 2016 року

Політолог, фахівець з питань корпоративних комунікацій, автор просвітницької кампанії «Нор Nederland Hop»​ Геннадій Курочка, упевнений, що у Нідерландах Україна «програла битву, але не програла війну». Головні завдання, які поставив референдум перед українцями, всередині України, і вирішувати їх повинні громадяни країни, зазначив Курочка у своєму дописі на Facebook.

Ми, українці, показали, що за відносно короткий час ми можемо мобілізувати зусилля і створити тут, в Голландії, своєрідний інтелектуальний Майдан. І в тому числі саме завдяки цьому Майдану голландці отримали безпрецедентну кількість інформації про Україну
Геннадій Курочка

«Ми, українці, показали, що за відносно короткий час ми можемо мобілізувати зусилля і створити тут, у Голландії, своєрідний інтелектуальний Майдан. І в тому числі саме завдяки цьому Майдану голландці отримали безпрецедентну кількість інформації про Україну. Ми також зрозуміли, що головні не виконані завдання залишаються в Україні, і ми свідомі того, що саме і коли саме ми маємо робити! Знаєте, коли ми апелювали до голландців з нашим проектом, що ваш голос проти України в першу чергу покарає наших дітей і ніяк не дістане наших корупціонерів, багато з яких мають у Європі нерухомість і паспорти ЄС, ми щиро вірили і віримо, що наші діти вже через 10 років будуть жити в Україні без корупції, в Україні, яка вже буде частиною об'єднаної Європи», – зазначив експерт.

Українські фахівці наголошують, що зона вільної торгівлі працюватиме далі, і охоплюватиме й Нідерланди теж. «Політична» частина угоди, яка після референдуму змушена чекати початку своєї імплементації, для України аж не настільки важлива, оскільки у ній все одно не позначена перспектива членства України в Євросоюзі. Тож експерти радять українцям зосередитись на виконанні «домашнього завдання»: боротися з корупцією й офшорами, реформувати судову систему й прокуратуру, посилювати сектор безпеки і підвищувати стандарти життя українців до європейського рівня. Іншими словами, будувати Європу всередині України.

На цю ж тему:

13.04.2016
У Нідерландах може відбутися другий референдум щодо України – євродепутат

Ірландія раніше двічі проводила референдум щодо розширення ЄС на посткомуністичні країни – спочатку відкинувши його, а потім переконливо затвердивши далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG