Доступність посилання

ТОП новини

Операція «Бурштин»: у Рівному «накрили» бурштинову мафію


Затримання підозрюваного в організації злочинної групи з розкрадання бурштину (фото з Facebook Юрія Луценко)
Затримання підозрюваного в організації злочинної групи з розкрадання бурштину (фото з Facebook Юрія Луценко)

Рівне – 4 липня на Рівненщині працівники столичних спецслужб провели спецоперацію затримання чотирьох керівників організованого злочинного угруповання, серед яких заступник обласного прокурора, підполковник місцевого управління СБУ і двоє колишніх керівників райвідділків поліції. Як повідомили силовики, ці люди займалися організацією незаконного видобутку бурштину.

Події розвивалися упродовж доби, однак непомітно для жителів Рівного. Увечері в соцмережах з’явилося повідомлення про брифінг очільника Генпрокуратури Юрія Луценка, який уже чекав на журналістів біля входу до обласної прокуратури разом з керівником СБУ Василем Грицаком і головним військовим прокурором України Анатолієм Матіосом. Луценко пояснив, що триває спільна операція Військової прокуратури ГПУ, СБУ та МВС. Незабаром після відвідин прокуратури лікарями «швидкої» до автомобіля вивели в наручниках заступника обласного прокурора Андрія Боровика, який у прокуратурі області вів нагляд за досудовим слідством у правоохоронних органах.

Луценко назвав спецоперацію безпрецедентною, адже в області того дня працювали близько чотирьохсот співробітників спецслужб – проводили обшуки і затримання. Зокрема, удома в Андрія Боровика вилучили більш ніж десяток коштовних годинників на загальну суму понад 100 тисяч доларів, золото та інші коштовності.

Голова Служби безпеки Василь Грицак також повідомив: один із основних «фінансових гаманців» злочинного угруповання – кримінальний авторитет на прізвисько «Ушатий» – у понеділок був затриманий у Києві. Там він проводив перемови про облаштування філії цієї злочинної організації. Працівники СБУ затримали «Ушатого» після укладення відповідних «угод». Силовики також повідомили, що один з керівників управління Нацполіції у Рівненській області намагався втекти, змінював авто, але теж був затриманий.

Операція була вдалою завдяки активній дезінформації

Військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив, що операція проводилася із застосуванням дезінформації, саме тому до останнього моменту затримань практично ніхто з підозрюваних та їхніх прибічників нічого не підозрював. Втім, чимало важливих персон, що брали участь у схемі, залишаються на волі.

Як зазначив генпрокурор Юрій Луценко, нині важливо затримати «бурштинову верхівку». Він нагадав про статтю Кримінального кодексу, яка передбачає суттєве пом’якшення тим, хто активно співпрацюватиме зі слідством, і навіть зняття відповідальності для тих, хто прийде до правоохоронців з повинною. Втім, це не стосується осіб, звинувачених у бандитизмі.

Раніше – про людське око, нині – перший крок?

Генпрокурор назвав спецоперацію лише першим кроком і серйозним ударом по бурштиновій мафії.

Затримання «кришувальників» незаконного видобутку і вилучення партій бурштину відбувалися і раніше. Зокрема, затриманий прокурор Андрій Боровик кілька місяців тому сам «боровся» з нелегальним видобутком бурштину, нерідко виїжджав у північні райони у складі спецгруп. Однак це була робота «про людське око». Реальний стан речей був протилежним, пояснив Луценко.

«Увесь вилучений бурштин правоохоронними органами Волинської, Рівненської і Житомирської області звозився до товариства з обмеженою відповідальністю, яке розташоване в колишньому ресторані «Асторія». Там фактично банківська система зберігання каміння. Оперативним шляхом встановлено, що це каміння розкрадалося, підмінювалося або взагалі не привозилося туди. Думаю, що це буде достатньо гучна справа, яка підірве організовану мафію тут і дасть чіткий сигнал: Верховна Рада України нарешті має ухвалити закон, який поставить видобуток бурштину у законне русло, з якого держава і місцеве самоврядування будуть отримувати законні кошти», – сказав Луценко.

Анатолій Матіос зауважив: активна фаза оперативно-розшукових дій тривала з квітня. Інформацію збирали упродовж тривалого часу (докази, телефонні розмови, відеофіксації).

Через «кубло» в прокуратурі Рівненщини буде «тотальна чистка»

«В цьому будинку (прокуратури Рівненської області – ред.), який має бути координувальним органом у протидії корупції й злочинності в області, звили кубло ті, хто, навпаки, зорганізував злочинну групу. Тому прокурор області буде усунений від займаної посади, в області буде тотально новий склад прокуратури», – пообіцяв очільник ГПУ і додав, що в прокуратуру області пришлють «термінатора без кумів і друзів».

Під час затримання заступникові прокурора Рівненської області Боровику стало зле, до нього викликали «швидку», але, як і інших трьох затриманих – підполковника місцевого СБУ та двох колишніх керівників районних відділків поліції – відправили в столицю. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив про 32 підозрюваних у «бурштиновій справі», серед яких і керівники двох районних адміністрацій та держлісгоспів.

Що думають люди?

У соцмережах жителі регіонів (Рівненщина, Волинь, Житомирська область), де процвітає незаконний видобуток бурштину, по-різному оцінюють дії силовиків. Рівняни загалом схвалюють скоординовані дії столичних правоохоронців, житомиряни й волиняни – закликають спецпризначенців несподівано навідатись і в їхні області.

Люди сподіваються, що із нормалізацією видобутку бурштину розпочнеться рекультивація знищеної землі. Адже впродовж останніх років незаконний видобуток досяг нечуваних розмірів і загрожує катаклізмами в природі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG