Доступність посилання

ТОП новини

Київ проти російського «посла війни»


Проросійські сепаратисти в Донецькій області
Проросійські сепаратисти в Донецькій області

Україна поки не може обговорювати кандидатуру нового посла Росії в Україні через відсутність позитивної динаміки в контексті дій Росії на Донбасі, тому зараз це питання не стоїть на порядку денному, заявив у четвер міністр закордонних справ України Павло Клімкін. У Москві ж дії української сторони, яка фактично відмовилася узгодити кандидатуру нового російського посла, поки не трактують як відмову від збереження дипломатичних відносин між країнами на цьому рівні.

«Питання призначення нового посла Росії поки знято c порядку денного за ініціативою української сторони», – повідомила в інтерв'ю «5 каналу» ще в середу, 3 серпня, заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль. На думку дипломата, відсутність посла не вплине на розвиток двосторонніх відносин. Раніше Росія запросила у влади України агреман, так звану попередню згоду, на призначення Михайла Бабича новим російським послом.

Михайло Зурабов
Михайло Зурабов

28 липня президент Володимир Путін звільнив Михайла Зурабова від обов'язків посла Росії в Україні. Зурабов очолював російське дипломатичне відомство в Києві протягом семи років. Тимчасовим повіреним у справах Росії в Україні був призначений Сергій Торопов, який раніше працював секретарем російського посольства в Латвії і відповідав за зв'язки з пресою. Після того, як в 2008 році Торопова вислали з Латвії за підозрою в шпигунстві, він кілька останніх років обіймав посаду секретаря посольства Росії в Україні.

Михайло Бабич
Михайло Бабич

З призначенням нового посла в Києві Москва вирішила не затягувати. Вже 29 липня для розгляду кандидатури Михайла Бабича зібралися комітети з міжнародних справ обох палат російського парламенту, який формально перебуває на канікулах. В результаті недовгих обговорень парламентарі підтримали призначення колишнього повноважного представника Володимира Путіна в Приволзькому федеральному окрузі Михайла Бабича новим послом в Україні.

Однак цю кандидатуру відразу ж розкритикувала українська влада. Член комітету у закордонних справах Верховної Ради України Володимир Ар'єв підкреслив, що в умовах продовження агресії Росії проти України призначення російського посла неможливе. Експерти в Києві заявили, що Михайло Бабич, біографія якого пов'язана з радянським КДБ і російським ФСБ, покликаний стати «послом війни», що він є «професійним диверсантом» і «класичним кандидатом Кремля для взаємодії з сепаратистами на Донбасі для організації силових операцій».

Ольга Курносова
Ольга Курносова
Не найкраще рішення – відправити послом людину з військовою освітою, з досвідом роботи і служби в Повітрянодесантних військах, ГРУ, ФСБ, з досвідом роботи в Чечні. Потрібно шукати інші кандидатури
Ольга Курносова

На те, що штатного дипломата в російському посольстві в Києві може змінити виходець з силових структур, звернули увагу і російські опозиціонери, що перебувають в еміграції. Зокрема, із застереженням до української влади з приводу Михайла Бабича звернулися колишній депутат Державної думи Росії Ілля Пономарьов та громадська активістка Ольга Курносова. В інтерв'ю Радіо Свобода вона так пояснила свою позицію: «У такій складній ситуації, при тому рівні напруженості, який зараз залишається у відносинах між Росією і Україною, мені здається, це не найкраще рішення – відправити послом людину з військовою освітою, з досвідом роботи і служби в Повітрянодесантних військах, ГРУ, ФСБ, з досвідом роботи в Чечні. Потрібно шукати інші кандидатури».

Федір Шелов-Коведяєв
Федір Шелов-Коведяєв

Не хочуть вони отримати «відкритого військового», отримають якогось «прикритого»
Федір Шелов-Коведяєв

Колишній заступник міністра закордонних справ Росії Федір Шелов-Коведяєв не бачить у відмові Києва Михайлу Бабичу ніяких серйозних наслідків: «З одного боку, це досить рутинна ситуація. Не завжди той, кого призначає країна, отримує те, що називається «агреман». З іншого боку, якщо це пояснюється біографією Бабича, то тут я теж не бачу трагедії. Не хочуть вони отримати «відкритого військового», отримають якогось «прикритого». Тому що у нас в МЗС працює досить людей з аналогічним досвідом, причому з дипломатичним статусом. Вони давно служать, і були в багатьох країнах прийняті. Якщо Україна продовжить поводитися таким чином, врешті-решт, можна згадати, що тимчасовий наш повірений, який зараз виконує обов'язки посла, теж непроста людина. В принципі, якщо продовжиться таке протистояння, українська влада буде себе тільки дискредитувати. Тому що неможливо нескінченно відкидати кандидатури людей, які країна пропонує для призначення».

Георгій Кунадзе
Георгій Кунадзе

Україна перейшла на «знижений» рівень дипломатичних відносин з Росією ще в 2014 році, після анексії Росією українського Криму – український посол в Москві Володимир Єльченко тоді був відкликаний. І зараз в Росії країну представляє тимчасовий повірений у справах України Руслан Немчинський. Тому колишній заступник міністра закордонних справ Росії Георгій Кунадзе також не бачить у відмові України прийняти в якості посла Михайла Бабича нічого екстраординарного.

Можна було очікувати, що Росія відповість адекватним кроком і теж утримається від відправлення до України посла. Москва цього не зробила і тим самим, з моєї точки зору, сама напросилася на відмову
Георгій Кунадзе

«Українського посла в Москві вже досить довго немає. І я думаю, що він і не з'явиться при нинішньому стані відносин між країнами. У зв'язку з цим, напевно, можна було очікувати, що Росія відповість адекватним кроком і теж утримається від відправлення до України посла. Москва цього не зробила і тим самим, з моєї точки зору, сама напросилася на відмову. Плюс, як бачимо, свою роль зіграла фігура, що передбачалася на цю посаду – вона не викликала пієтету, якщо завгодно, в Києві. Не бачу в цьому нічого екстраординарного або надзвичайного з урахуванням тієї обставини, що багато хто в Україні давно вже ставить питання про розрив дипломатичних відносин з Росією. І нікуди нам не піти від того факту, що між Росією і Україною йде так звана гібридна війна. У таких умовах зниження рівня представництва двох країн в столицях один одного це, по-моєму, мінімально допустима міра і для України, і для Росії. Ніхто не заважає Росії запропонувати кандидатуру іншої людини на посаду свого посла. Але, тим самим, Росія буде ризикувати напроситися на ще одну відмову. І це буде, напевно, не найсприятливіший розвиток подій. Я думаю, що Росія утримається від направлення свого посла, тим самим дзеркально повторивши рішення України. Україна ж не відмовляється від повномасштабних дипломатичних відносин», – каже Кунадзе.

Проте, в Кремлі виходять з того, що кандидатура Михайла Бабича, як і раніше, знаходиться на розгляді української сторони і виступають за збереження дипломатичних відносин з Україною на рівні послів.

«Некоректною є постановка питання про те, що Михайлу Бабичу відмовлено в агремані. Йдуть різні дипломатичні процедури попереднього погодження, які виконуються в режимі тиші», – заявив журналістам прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков. Москва, за його словами, як і раніше, пропонує призначити нового посла. «Разом з тим, якщо українська сторона ухвалює рішення про зниження рівня наших дипломатичних відносин та вважає за доцільне такий знижений режим дипломатичного спілкування, це вибір української сторони. Ми, як і раніше, є прихильниками і пропонуємо, щоб посол Росії був у Києві», – підкреслив Дмитро Пєсков.

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG