Доступність посилання

ТОП новини

За що уряд хвалить Романа Насірова, а депутати вимагають звільнити


Роман Насіров
Роман Насіров

Збільшенням надходжень до державного бюджету похвалився голова Державної фіскальної служби Роман Насіров. Втім, досягнення податкової ставлять під сумнів депутати і вимагають звільнити її очільника. На високу корумпованість всіх ланок податкової служби звертає увагу і Володимир Гройсман, обіцяючи покласти цьому край. Але до Романа Насірова прем’єр-міністр поки що претензій не має, зауважує, що питання про звільнення розглядатимуть лише у разі обґрунтованих доказів.

​На 40% більше митних платежів збирають у цьому році у фіскальній службі. Декларації на експорт оформлюють в середньому за одну годину, на імпорт – за дві години, доповів голова Державної фіскальної служби Роман Насіров.

«Фактично дохідна частина державного бюджету на 120 мільярдів більша, ніж у минулому році. І ми бачимо такі темпи – в середньому +10 мільярдів кожного місяця ми йдемо на виконання бюджету 2016, незважаючи на те, що він на 25% більший від минулого року», – зазначив голова ДФС.

Хто злочинець?

Про роботу так званих «митних сотень», мобільних груп, які мають виявляти та запобігати контрабанді, у ДФС поки не звітують. Але кажуть, що робота просувається і основним напрямком є підакцизні товари і такі технічні новинки, як телефони. Роман Насіров заявив, що всі телефони марки iPhone 7, які є в Україні, – завезені нелегально.

«Якщо ви бачити якийсь Айфон сьомий, можете цим людям сказати, що вони злочинці», – зауважив Насіров.

​Антикорупційники ж кажуть, що злочином є незадекларовані Романом Насіровим квартири у Лондоні, про які стало відомо у 2015 році. Єгор Соболєв, автор закону про люстрацію, неодноразово наголошував, що саме фіскальна служба «прикрила» заможних посадовців, які мали б залишити посади через неспроможність пояснити джерела своїх доходів.

Єгор Соболєв
Єгор Соболєв

Це величезна ганьба, коли сам голова фіскальної служби не заповнює декларації про квартири в Лондоні
Єгор Соболєв

«Він тоді пояснив, що квартири були не на нього записані, а на підприємство його, тому це можна не вносити.

Але ясно, що це величезна ганьба. Як може уряд вимагати від платників податків, що ви платіть податки, коли сам голова фіскальної служби не заповнює декларації, ще і про квартири в Лондоні», – зазначає Соболєв.

Ми на правильному шляху – Гройсман

Група депутатів Верховної Ради звернулись до Володимира Гройсмана із проханням звільнити Романа Насірова з посади. Натомість прем’єр-міністр вимагає обґрунтованих документальних свідчень зловживань з боку голови ДФС.

На засіданні уряду вимагали відставки голови ДФС (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

​«Прохання – це дуже добре. Але я вважаю, що ви маєте дуже чітко висловити свої конкретні позиції, вони будуть опрацьовані і за результатами ми ухвалимо рішення про те, хто буде працювати, як, і так далі.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Зловживання на місцях є, корупція в системі є, її треба викорінювати
Володимир Гройсман

​Я вважаю, що ситуація в ДФС і митній службі є неприйнятною – зловживання на місцях є, корупція в системі є, її треба викорінювати, але те, що ви бачите в надходженнях, говорить про те, що ми абсолютно на правильному шляху», – наголосив Володимир Гройсман.

Наскільки корумпованою залишається система ДФС і податкової митниці, говорить бізнес на кожній зустрічі. Насіров – це кланова людина, яка заробляє собі, ділиться з іншими
Костянтин Лікарчук

Цифрами дуже легко маніпулювати, запевняє Костянтин Лікарчук, колишній заступник голови ДФС Романа Насірова. Він зауважує, що головним показником є не те, скільки зібрали, а якраз те, скільки недобрали податків та зборів, чого озвучено не було.

«Недобрали вони десь половину з того, що зібрали. Наскільки корумпованою залишається система ДФС і податкової митниці, говорить бізнес на кожній зустрічі із будь-якими посадовцями, в європейській бізнес-асоціації, в Американській торговій палаті. За цей час тільки погіршилася ситуація. Насіров – це виключно кланова людина, яка заробляє собі, ділиться з іншими і тому перебуває на посаді досі», – запевняє Лікарчук.

Костянтин Лікарчук
Костянтин Лікарчук

Володимир Гройсман обіцяє «вибити дурь з голів ДФС-ників», Єгор Соболєв закликає всіх, хто володіє матеріалами, домагатися звільнення Насірова, а в Мінфіні кажуть, що наступного тижня запропонують зміни до Податкового кодексу, які унеможливлять корупцію в органах ДФС.

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG